Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det är ingen som orkar eller vågar vara obekväm"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Vi har i dag en relativt välmående travsport i Sverige. Detta är till största del tack vare det starka varumärket som byggts upp under många år och samtidigt har ett stort förtroende växt fram. Ett förtroende för Svensk Travsport från både utövare, publik, ägare, uppfödare och spelare. Detta förtroende har testats en hel del senaste åren och i samma utsträckning har den svenska travsporten också ställts inför allt större utmaningar vad gäller nyrekrytering av just licensinnehavare, publik, ägare, uppfödare och spelare. Självklart följer förtroendet för sporten dess välmående och utveckling. Därför är det oroväckande att Svensk Travsport på flera sätt de senaste månaderna (åren?) tappat i förtroende hos de som ska bära den här sporten. Denna trend måste vändas.

Man behöver inte se tillbaka särskilt långt i tiden för att hitta flera tydliga exempel där sporten klantat till det på olika sätt, vilket upprört spelare, ägare, publik, uppfödare och aktiva. En del är den inkonsekvens som finns hos landets domare som konstant resulterar i upprördhet, frustration och till slut i förtroendetapp. En liknande situation två dagar i följd kan resultera i två helt olika bedömningar. Nyligen hade vi ett uppmärksammat fall på V75 där vinnaren tydligt körde över nio pinnar som markerar bangränsen, och det för att smita förbi ett ekipage på insidan, vilket blev helt loppavgörande. Rätt eller fel av domarna att fria? Oavsett måste man, för att behålla förtroendet, bli mycket bättre på att kommunicera resultatet av sin bedömning på ett tydligt och lättförståeligt sätt. Är nu domarna så säkra på att ekipaget ska frias kan man visa domarbilderna som bevisar detta. Och hänvisa tydligt till det underlag man har för att fria. Allt för att minska risken för missförstånd och tveksamheter.

Vi hade även ett annat uppmärksammat fall förra veckan där en häst som segrade med hela upploppet blev diskvalificerad för en relativt tidig trängning. Var det rätt att diska? Vi får hoppas att domarna gjorde rätt. Och gjorde de det borde man kunna styrka det med en förtroendeingivande förklaring. Kan man inte ge en sådan är det upplagt för sura miner och ett sargat förtroende. Ett förtroende som är obeskrivligt viktigt för den här sporten som också är en livsstil för så många människor. Den här sporten berör som få andra, glöm inte det.

Tveksamma målfoton där det efteråt florerat bilder där det faktiskt ser ut som att den dömda måltvåan var först över linjen. Eller som förra veckan där segerintervjun efter en seger på landets nationalarena Solvalla uteblev på grund av att spelbolaget ATG har en spelform som måste prioriteras. Svensk Travsport, och framförallt Solvalla, prioriterade alltså ett spelbolag framför sina egna aktiva, publik, spelare, uppfödare och hästägare. Givetvis väldigt dålig marknadsföring om man vill se en positiv utveckling av den här sporten. Att sätta spelbolagen före hästägare, spelare, publik, uppfödare och aktiva kan väl ingen, på riktigt, tro är ett framgångsrecept över lång sikt?

Sedan finns även den konstanta oron över att det pågår doping och annat fusk inom svensk travsport. Detta är något som många verkar blivit alltmer övertygade om de senaste åren. Och ST verkar inte gjort något för att på allvar slå hål på misstankarna. I stället dyker det upp fall titt som tätt där man misstänker att oegentligheter förekommer, men sällan kommer det några fällande domar som avskräcker. Inte heller med de professionella i sporten som missköter sig i rollen som arbetsgivare händer det något med. Även där finns många grova övertramp som blivit utan bestraffningar. Den allmänna uppfattningen verkar nästan vara att man förbiser allvarliga övertramp eftersom de är lite jobbiga att ta tag i. Ingen orkar, eller vågar, vara obekväm. Detta är givetvis också dålig marknadsföring av sporten, och i dessa fall även som arbetsgivare för många ungdomar som kanske hade tänkt sig en framtid i travbranschen. Något som i sin tur också hämmar utvecklingen.

Det finns alltså flera punkter där Svensk Travsport måste ta ställning och visa tydligt vilken sida man faktiskt står på. ST borde ta fram och kommunicera en rejäl handlingsplan för förtroendekrisen, och framförallt visa handlingskraft. Det är dags för Svensk Travsport att ta på sig blåstället och kämpa för att bygga upp förtroendet igen. Det är dags att börja tänka på vad som krävs för att få alla som älskar den här sporten att tro på varandra, och dra åt samma håll. Vill man att den här sporten även i fortsättningen ska respekteras och utvecklas, eller tänker man fortsätta bete sig som att allting kommer rulla på och lösa sig av sig själv?

Över 17 miljoner

I söndags var det dubbeljackpott på GS75 på isbana i Boden, och omsättningen sköt i höjden. Årsbästa på omsättningen på spelformen, som snart genomgår en mindre förvandling, är nu 17 115 063 kronor. Imponerande, och roligt.

Jag har många frågor, men inga svar.

En uppfriskande ärlighet från Mika Forss efter att hans träning, Ronaldo Malibu, underpresterat på V75 i lördags. Det är okej att inte veta allt, alltid.

FREDRIC LINDMAN

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS