Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Det är tydligt att reglerna inte håller"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Reaktionerna var kanske varken högljudda eller många till antalet men Svensk Travsports lilla notis i mitten av augusti berörde ett laddat ämne. De som bara såg rubriken i förbifarten kanske jublade. De som tog sig tid att läsa möttes av de här orden: ”Från och med i dag, 15 augusti, skärps därför påföljden för ledande ekipage som utan påverkan från annat ekipage kör utanför bangränsen. Detta kommer nu betraktas som en B-förseelse, det vill säga att påföljden beräknas utifrån loppets förstapris.”

Drygt två veckor har gått och redan nu går det att konstatera att förändringen inte kommer ha några större effekter. Orsaken till det är egentligen ganska enkel: För att känna av en påföljd krävs det att man blir bestraffad. Var och varannan dag dyker det upp exempel på ekipage som genar sig fram på våra banor. En vecka efter att de nya påföljdsreglerna trädde i kraft avgjordes V64-loppen i Karlstad. I den sista avdelningen tog sig Örjan Kihlström till ledningen med favoriten Brambling. Sedan gick det som det brukar göra och firma Örjan Kihlström och Daniel Redén vann utan någon större dramatik. Undantaget var ingången till slutsvängen när Kihlström och Brambling körde över ett par pinnar innan ekipaget befann sig på rätt sida om bangränsen igen. Eftersom det är förbjudet att köra utanför bangränsen hade det varit rimlig med en typ av bestraffning. Framför allt för symbolvärdet. Med nuvarande reglemente var diskvalifikation inte aktuellt. Så länge den typen av överträdelser bara får passera lär det inte bli några större förändringar i loppen.

Än mer märkligt blev det med vetskapen om att en mindre namnstark kusk straffades för att ha kört utanför bangränsen mitt i ett lopp samma tävlingskväll. På samma bana. Skillnaden var att den mindre tränaren släpade bakom fältet och vid ”brottstillfället” försvann ekipaget till och med ur bild. Efter att ha varit hängande i tredjespår i ungefär 1200 meter är det rimligt att anta att kusken, som körde sitt första lopp för året, inte hade några större förhoppningar kvar i loppet. Duon tappade på övriga fältet och gick i mål en bra bit efter. Bötesbeloppet blev 500 kronor för att ha kört utanför bangränsen.

Troels Andersen kom inte undan i Bollnäs två dagar senare. Fastän det så klart finns de som hävdar motsatsen. I det sista V4-loppet på lunchen satt Andersen och Kinky Boots i ledningen i den sista svängen. Efter att ha kört utanför flera pinnar sista delen av svängen och en bit in på upploppet blev segern säker. Förstapris: 25 000 kronor. Bestraffning: 1 000 kronor för att ha kört utanför bangränsen.

I november 2020 påmindes vi om att det i princip är omöjligt att bli diskvalificerad för att ha kört utanför bangränsen. Jonas Moberg och Gandalf Jaam nosade ut Digital Literacy i en upploppsduell på V75 efter att ha befunnit sig på fel sida gränsen stora delar av slutsvängen och upploppet, men fick ändå behålla segern.

”Vi kan inte med säkerhet säga att han vinner egen fördel av sin manöver. Vi måste göra bedömningen om han vinner egen fördel eller inte, men det kan vi inte med säkerhet säga” sade riksdomaren Johan Persson i V75 Direkt i november 2020.

Kan man någonsin med säkerhet säga att någon vinner fördel? Det är åtminstone frestade att påstå det varje gång någon tar en kortare väg till mål.

Även förra veckans fall med Troels Andersen fick uppmärksamhet i sociala medier. Aftonbladets skribent Erik Pettersson reagerade och vädjade om hårdare och tydligare regler via sitt twitterkonto och fick snabbt svar från Johan Untersteiner, som är kuskrepresentant i reglementskommittén: Untersteiner skrev att ”medvetet” fusk inte ska löna sig och delade med sig av sina egna funderingar:

”Min tanke är nog: 1 pinne ok. 2 pinnar böter. 3 pinnar diskning. Detta framför allt i ledande position” skrev Untersteiner.

Utifrån förslaget kan man konstatera att Örjan Kihlströms seger med Brambling åtminstone var i riskzonen att gå upp i rök. Troels Andersens hade definitivt gjort det. I stället var det en kusk som körde sitt första lopp för året som, baserat på inkörda pengar, tog den hårdaste smällen förra veckan. Untersteiners förslag är tilltalande och relativt tydligt. De två första pinnarna är också regler som borde gå att få igenom relativt snabbt. Den tredje pinnen, diskningen, är däremot något som behöver genomföras när aktiva, domare, publik, spelare, banor och funktionärer verkligen är förberedda på det.

Om det är den vägen travsporten vill gå.

Alldeles oavsett är det tydligt att reglerna för körning utanför bangränsen inte håller.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.