Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Det finns plats för ännu fler godsaker"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Den franske kusken Anthony Barrier vann Elitloppet i fjol med Etonnant. Ekipaget kommer tillbaka i år och är det något Fredric Lindman vill se mer av under helgen är det just glansen av fler internationella stjärnkuskar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Äntligen är Elitloppet nära igen. Riktigt nära. Just nu ser det onekligen väldigt intressant och roligt ut på förhand. Det är alltid höga förväntningar och mycket att se fram emot den här helgen – den fortsatt överlägset viktigaste helgen för vår svenska travsport. Men i år är det något extra, det känns i hela kroppen. Startfältet och vädret ser just nu, med visserligen nästan två veckor kvar, otroligt lovande ut. Nästan för lovande, nu gäller det att hålla i detta och ta det i mål. Be till högre makter att alla hästar som planeras komma håller sig i toppform och att sommarvärmen fortsätter. Snälla, snälla, snälla. Kan vi inte få en elitloppshelg att minnas för alltid? Förutsättningarna finns.

Toppen på årets elitloppsfält – San Moteur – är så bra som en topp kan vara. Hur han klarar två lopp samma dag i den här konkurrensen över kort distans återstår givetvis att se. Det gick inte för Bold Eagle eller Readly Express – för att nämna några. 

En annan topp som visade upp sig i lördags var Daniel Redéns femåring Francesco Zet och som han såg ut! Med tanke på hur trimmad han verkade vara redan i lördags vore det märkligt om det är ett lopp i augusti, Jubileumspokalen, som är målet. Nej, utifrån lördagens intryck har man ett stort mål i sikte betydligt tidigare på året. Hoppas verkligen det är Elitloppet, varför kommer han annars ut den 13 maj och ser ut att vara i form för att klara vad som helst? Att få ha två hästar som San Moteur och Francesco Zet i samma upplaga vore nästan för bra för att vara sant. Det är möjligt, kanske till och med troligt, att det är de två bästa travarna som vi någonsin haft i Sverige. Om vi får se de två strida mot varandra över 1609 meter vågar jag knappt drömma om hur fort det kan gå. Historia skulle utan tvekan skrivas.

Det känns nästan taskigt att lyfta fram de två nämnda hästarna som klassen i gänget när man pratar om ett elitloppsfält. Särskilt som årets håller en otroligt hög nivå rakt igenom. Vi har väldigt intressanta hästar från Frankrike, däribland fjolårsvinnaren Etonnant. Tvåan från i fjol, Hail Mary, har sett bättre ut än någonsin i årets två starter och vann senast på 1.09,1a/1609 meter med öppet huvudlag, fast bomull och tung balans fram. Knappt slagen på samma tid sprang även Brother Bill nytt rekord i sin årsdebut. 

Dessutom är Önas Prince bättre än någonsin och även han är en häst långt utöver det vanliga. Hur snabbt springer han i år? Under 1.08,0 är inte otänkbart. 

Sedan har vi även den tidigare vinnaren Don Fanucci Zet med i ”bredden” av fältet. Hur sjukt är inte det? Förväntningarna är som sagt skyhöga på årets upplaga av Elitloppet

Trots allt bra som redan finns i grytan inför nästa helg finns det ännu mer plats för godsaker. Elitloppsfältet är inte helt klart ännu och kuskar inte definitivt bestämda. Det finns alltså plats för att öka attraktionsvärdet ytterligare för loppet, helgen och den underbara folkfesten som Solvalla ska bjuda på. Jag tar varje år upp att jag saknar en större och mer intensiv jakt på kuskar till den här helgen. I många fall är kuskar minst lika viktiga som hästar när det kommer till attraktionsvärdet för ett ekipage. Jag förstår inte att man inte varje år ser till att få hit några av de bästa amerikanska och franska kuskarna. USA levererar sällan hästar som duger i Elitloppet längre, men har flera duktiga och sevärda kuskar. Det är en härlig krydda för publiken att få se internationella kuskar, kanske framför allt för att de gör loppen mer oförutsägbara och intressanta.

Är det något som jag önskar de närmaste dagarna är det alltså att alla inbjudna hästar till Elitloppet håller sig friska och fräscha, vädergudarna fortsätter vara vänliga och att man får in flera internationella kuskar i startlistorna till hela helgen. Någon till i själva Elitloppet vore verkligen ett stort plus.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.