Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det kan bli svindyrt att ändra – för oss alla"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Derbyhelg – och runt den en massa konfererande om travets nutid och framtid. Och än en gång fanns starttiden för V75 på lördagar högst upp på agendan.

På ena sidan hästsportens administratörer, som vill fortsätta att släppa iväg första V75-loppet som nu, klockan 16.20.

Och på andra sidan travsportens aktiva, som vill återgå till att börja – och framför allt avsluta – tävlingarna ett par timmar tidigare (kanske med första start 14.30 eller 15.00).

När debatten går som hetast, så haglar beskyllningarna åt olika håll.

Trots att båda parter egentligen i slutänden vill samma sak; Travsportens bästa. Fler intressenter. Mer drag. Ökade intäkter. Större prispengar. Högre löner. Schystare arbetsvillkor.

Den rimliga grundfrågan: Varför säger inte bara ST och ATG: ”Vi förstår er. Klart ni ska få komma hem tidigare. Vi börjar när ni vill.” Vad skulle en sådan liten kompromiss kosta?

Det hårda svaret: Det k-a-n bli svindyrt. För oss alla. De vågar bara inte. För i samma ögonblick som de säger på det sättet, så sviker de samma aktiva och skötare, å det grövsta. Det finns en risk att det skulle kunna sänka hela sporten, ner på 50-talsnivå igen.

En seriös och fungerande travsport, existerar i ett 20-tal länder i världen (galopptävlingar, däremot, på betydligt fler håll). Sverige ligger topp tre, i fråga om välmående i systemet. Bara Frankrike och USA kan påstås vara likvärdiga (eller eventuellt starkare). Endast de här tre länderna har en rik, välorganiserad och fullt blomstrande travsport.

Det har inte alltid varit så. Backa bandet 50 år, och travet i Sverige förde en tynande tillvaro – precis som i många andra länder. Ekonomin var kärv. Trovärdigheten (riggade lopp, etcetera) ifrågasatt. Folkligheten minimal. Vadslagning runt trav var en marginaliserad gubbgrej.

1974 blev ett dramatiskt och totalt omvälvande år för det svenska travet. Riksspelbolaget ATG bildades. Lördagsspelet V65 startades. Travet kom in i landets hetaste sportprogram i tv, ”Tipsextra”. Sedan den dagen har travet blivit gigantiskt i Sverige. Nästan en miljon svenskar spelar på trav varje vecka. Nästan två miljoner (av en befolkning på tio!) svenskar spelar på trav varje år. Det var med Tipsextra, med inlämning på postkontoren, med reklamfejs som Carola Häggkvist, Peter Forsberg och ”Loket” Olsson, och med lättsamheter som Harry Boy och Bingolotto-hästen, som travet slog igenom ENORMT i Sverige.

Folkligheten blev total. Legitimiteten i samhället kolossal. Alla litade plötsligt på travet. Alla ville vara med. Spela. Äga häst. Vinna. Synas.

Vi beklagar oss en del inom travet i Sverige även nuförtiden, men sanningen är att vår travsport – i ett globalt perspektiv – mår väldigt bra.

Prispengarna, uppfödarpremierna, spelvinsterna, skötarlönerna… alltihop är på en mångfaldigt högre nivå – om man jämför med de allra, allra flesta andra länder ute i världen. Eller med hur vi själva hade det för 50 år sen.

Ingen annanstans i världen har den här utvädringsprocessen nått såna framgångar. Och ABSOLUT INGENTING är mer unikt i Sverige än tv-tiden mellan klockan 18.00 och 19.00 på lördagar i en av landets största tv-kanaler. Till och med i USA och i Frankrike tror de att man skämtar, att man ljuger eller att det är ett översättningsfel när man påstår att vi inom travet har den sändningsytan.

Nu förhandlar ATG och ST med TV4 om nytt avtal. Man betalar visserligen för sig. Men inte tillräckligt. Travtittarna tenderar ändå att bli för få, och för gamla, för att försvara den tidssloten. Dessutom har (sport-)tv-trenden gått mot att direktsändningar är allt och efterhandssändningar i princip utdöda.

Om ATG och ST ska ha minsta chans att försvara sin totalt världsunika sändningstid (lördag 18-19 i en av landets största tv-kanaler!) så MÅSTE man ha direktsända lopp där i. Annars är man out. Så enkelt är det.

Mot detta kan man säga; ”Jaja, men nu har vi ju byggt upp ATG Live istället. Det räcker. Strunt i TV4. De behövs inte längre”.

Det är här knuten sitter.

Bland travsportens aktiva finns många smarta och duktiga människor. Fast ytterst få av dem med spetsig kunskap om marknadsföring, makrofinansiering av en bransch – och värdet av mediala exponeringsytor.

Det är inte alls så säkert eller lättbevisat att starttid 15.00 på kort sikt skulle sänka V75-omsättningen.

Men ingen på ansvarig nivå vågar ta risken (det vill säga att hänga av TV4). Både ATG-chefen Skarplöth, och nya ST-chefen Maria Croon kommer från medievärlden, och vet mycket väl vilken OERHÖRD tillgång – och symbol – som den där sändningstiden är, för ett litet särintresse som travet.

De vill inte ta risken att släcka TV4, peka på ATG Live… och eventuellt knuffa travsporten tillbaka in i cigarrångorna, slutenheten, inaveln och deflationen igen. De vill inte ha på sitt samvete att långsiktigt ha vänt världens mest utåtriktade, finputsade och utvädrade hästsportsystem… tillbaka inåt, och slagit igen dörren mitt framför näsan på den breda massan och vanligt folk.

Då tar de hellre en massiv storm från tränare, aktiva och skötare – vars bästa de egentligen vill.

Där har ni kärnan av konflikten och den uppfattade tjurskalligheten från ATG och ST.

NICLAS ANDERSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS