Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Det kommer alltid nya tider – och nya lopp"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
"Kommer Calgary Games att kvala in till Prix d’Amérique i sista momangen – och sen bara krossa fransoserna, och slå världen med häpnad?" undrar Niclas Andersson. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

FAKTA

Så kommenterar du artiklar på Travronden.se

Travronden använder kommenteringsverktyg Ifrågasätt. På de artiklar där det finns möjlighet att kommentera ligger kommentarsfältet strax nedanför texten i artikeln.

Via ett par korta steg skapar man en inloggning och sedan är det fritt fram att delta i debatten. Registrering sker via BankID då e-postalternativet störs av tekniska problem för tillfället. Även om registrering sker via BankID finns möjlighet att välja ett eget alias. 

Under den här artikeln ligger Ifrågasätt. Klicka på ”Visa kommentarer” och sedan på ”Logga in/Skapa konto” längst ner till höger. Följ anvisningarna och skapa ett konto redan nu.

Något av det bästa med både travsport och humanidrott är att det alltid kommer nya tider och nya tävlingar och nya möjligheter.

Lågkonjunktur och retsamma förluster och sjukdomar och oflyt i något lopp och allt sådant där… jaja. Visst. Sådant händer.

Men varje dag, egentligen: Glöm det gamla. Älta inga gamla sorger. Släpp dåtiden. Framåt-framåt-framåt.

Det kommer alltid nya tider – och nya lopp.

Som allra starkast är väl kanske den där känslan just exakt nu, i början av ett nytt år.

När man tänker framåt på säsongen 2023 finns det – precis som vanligt – massor av roliga och spännande händelser att nyfiket och förväntansfullt blicka fram emot:

  • Kommer Calgary Games att kvala in till Prix d’Amérique i sista momangen – och sen bara krossa fransoserna, och slå världen med häpnad?

Vi svenskar tror väl faktiskt det.

  • Ska Francesco Zet lägga avelsarbetet åt sidan frampå vårkanten, och göra ett rejält försök på en elitloppsseger?

Det låter ju nästan så.

  • Tar småbrorsorna Djuse över totalt nu?

Många förväntar sig att Magnus, 22, och Mats, 24, kommer att vara etta och tvåa i den allsvenska körsvensligan i massor av år framåt – och bara kommer att kunna konkurreras ut av varann.

I fjol hamnade de etta och fyra. Är det nu som deras interna familjeduell, i en helt egen division, tar sin början?

  • Travsverige fick tio nya proffstränare vid årsskiftet. Fulla av optimism och framåtanda. Vilka av dem blir superstjärnor?

Jennifer Persson? Marc Elias? Rick Ebbinge? Josefine Ivehag? Någon annan? Ingen vet. Det ska bli oerhört roligt att följa alla dessa färska tränare på sina nya resor.

  • Framväxten av nya Jägersro – en dynamisk och explosiv framtidssatsning.

När nya Åbytravet stod klart i slutet av 2010-talet, var det en revolution i travarena-branschen. Något toppfräscht och väldigt annorlunda mot allt vad vi sett tidigare.

Moderniseringen av Jägersro lär vara ett steg till, i fråga om modernt nytänk. Ett hästcenter utan tidigare motstycke. Premiären är preliminärsatt till 2025. Men väldigt mycket kan, måste eller kommer att växa fram redan under 2023. Om nu alla parter lyckas enas och hålla sams? För det finns också en hel del olika uppfattningar och stök kring Jägersroprocessen. Men att det hela är ett mycket spännande skeende att följa – ingen tvekan om det.

  • Hur ska ATG och ST lyckas anpassa sig till lågkonjunkturen, och ändå hjälpligt kunna rädda intäkterna och försörjningen till sporten, trots hela Sveriges privatekonomiska kris?

”Kul” är kanske fel ord i det sammanhanget – men det kommer i vart fall bli väldigt intressant att få se hur både spelbolaget och själva sporten ska välja att navigera sig fram, för att anpassa sig till samhällssituationen och försöka dämpa sina egna svårigheter så mycket som möjligt.

Blir det via omfattande sparpaket eller offensiva nysatsningar?

Hur tänker spelbolaget, hur agerar sporten – och kan de olika parterna hitta en gemensam väg som gör att man kan undvika konflikter och interna stridigheter, och kämpa sig igenom motvinden tillsammans?

Och så den på samma gång både STORA och lilla frågan, den som alltid ringer i huvudet, varje morgon-middag-kväll-och-natt, alla årstider, året om, för alla som är på något sätt personligt inblandade inom sporten. Ägare, uppfödare, proffstränare, amatörer, lärlingar – alla undrar de samma sak:

  • Är det i år som just min älskling, min favorithäst, min bästa vän i livet, ska få sitt stora genombrott, så att alla verkligen får se hur bra han eller hon är?

Sammantaget är det alla de här frågorna – eller andra, egna, personliga frågeställningar i samma stil – som gör att vi älskar travet och hästarna och livet med dem så mycket.

De är vårt liv. Vår passion. Vårt framtidshopp.

Som skänker oss så mycket glädje. Förväntningar. Oro. Nyfikenhet. Lycka. Besvikelser. Alltihop om vartannat, i en enda härlig röra.

Det enda man som travvän helt säkert vet om, är att hur struligt allting än är, hur jobbigt, hur irriterande, hur tungt – så kommer man förr eller senare alltid igen.

Laddar om. Blir sugen. Nyfiken. Lite-lite optimistisk – trots allt.

Och så tänker man:

Välkommen 2023!

Nu kör vi.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.