Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det verkar vara fritt fram att behandla med vad som helst"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

För drygt två veckor sedan kom Överdomstolen med en dom mot två amatörtränare samt en tidigare amatörtränare, numera enligt uppgifter obehörig behandlare. Den sistnämnde går helt fri samtidigt som amatörtränarna i fråga får ett lågt bötesbelopp för felaktig/bristfällig behandlingsjournal.

Beslutet om böter à 2 000 kronor tas trots att positivt prov, för kortisonet Dexametason, på hästen finns. Beslutet tas trots att det finns vittne som säger sig ha sett behandlingen. Och – det värsta av allt – beslutet tas trots att amatörtränarna inte kan påvisa vilken veterinär som utfört behandlingen med Dexametason. Behandlingen är således olaglig eftersom injektioner endast får ordineras av legitimerad veterinär.

Hade det hela gått rätt till hade behandlingen kunnat stödjas av veterinär och den hade varit inskriven i behandlingsjournal.
I Överdomstolens beslut står: ”Det är inte utrett att hästen injicerades den 20 mars 2017”. Datumet för behandlingen är tämligen ointressant. Carl Ekstrand, universitetslektor vid Svergies Lantbruksuniversitet, biträdande vid Institutionen för biomedicin och veterinär folkhälsovetenskap, som även doktorerat kring just Dexametason, säger att hästen utifrån provets analys som gjordes av SVA behandlats med Dexametason tio till 30 timmar innan provet togs.

I amatörparets behandlingsjournal stod det att behandlingen skett i februari 2017, något man säger av misstag skrivits in fel. Rätt skulle vara att det hela skett av en finsk veterinär veckan innan då Svensk Travsport var på plats för provtagning. Så ord står mot ord. Men vad som inte framgår i Överdomstolens beslut är att den finske veterinären i vittnesmål i Ansvarsnämnden uppgett att han aldrig behandlat en häst åt makarna under tiden de varit på gården. Således går det att göra slutsatsen att man med uppsåt valt att förfalska behandlingsjournaler med samma substans som hästen testats positivt för.

Att det då enbart ska dömas som bristfällig behandlingsjournal, och inte ett dopingbrott, visar bara en sak: Det är bara att för Svensk Travsport lägga ner allt vad träningsprover heter.

Det är fritt fram för tränare att behandla sina hästar med, vad det verkar, vad som helst. Räcker inte ett positivt prov, felaktig behandlingsjournal, samt ett vittne som säger sig ha sett proceduren, så går det inte att fälla för dopingbrott i träning. Eller jo, tränaren måste erkänna – då kan man fällas, vilket vi sett i tidigare fall. Men så länge man inte erkänner är det, av det jag kan utläsa av denna dom, totalt omöjligt för Svensk Travsport att fälla någon som svarat för otillåten behandling för annat än felaktig/bristfällig behandlingsjournal.

Och lägger man därtill att detta fall dessutom inte bara bryter mot travets reglemente, utan är olagligt även enligt Djurskyddslagen, då reagerar åtminstone jag. Någonting är fel. I det här fallet har Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning levererat bevismaterial efter bevismaterial. Man plockade dessutom in några av de bästa juristerna som finns i Sverige. Ändå blir utfallet detta.

Juridiken som det arbetas efter är inte värdig en sport, den är mer än otillräcklig. Om inte positivt prov, uppenbart uppsåtligt förfalskad behandlingsjournal och ett vittne innebär att dopingbrott utom rimligt tvivel skett, vad krävs då för att bevisa att något skett utom rimligt tvivel? Och följdfrågan – om det är så svårt att visa att ett dopingbrott utom rimligt tvivel skett – ska verkligen ”utom rimligt tvivel” vara den bevisbörda som då krävs?

Ja, men dopingreglementet ändrades ju vid årsskiftet, så det är väl mycket bättre nu? De hade väl fällts om det hela hade skett och dömts enligt dagens reglemente?

Mitt enkla och snabba svar: Nej, det finns ingenting i det nya reglementet som gör att det hade blivit någon skillnad, enligt vad jag kan utläsa. Utan tvångsmedel är bevisbördan ”utom rimligt tvivel” uppenbart omöjligt att nå upp till. Så frågan är, vad är bäst: Ändra på bevisbördan som krävs för fällande eller att införa tvångsmedel såsom husrannsakan och telefonavlyssning, för att stärka bevisföringen ytterligare? Det senare kräver givetvis att det fungerar att arbeta med sådana metoder utifrån gällande nationell lagstiftning. Men redan i dag förekommer tvångsmedel inom sporten i form av kroppsbesiktning i samband med att kuskar lämnar urinprov för drogtest. Så varför ska det inte gå att genomföra husrannsakan och telefonavlyssning vid särskilda fall?

Oavsett vad går det att inse att det mesta går emot Svensk Travsports hästvälfärdsavdelning för dagen – och i stället gynnar de som försöker sig på genvägar till framgångar. Det finns väldigt mycket kvar för Svensk Travsports arbete inom juridik och antidoping att bevisa – det krävs ändring, det krävs nytt blod för att jag ska kunna dra slutsatsen att man på fullaste allvar arbetar med hårda tag. För att visa att sporten är villig att agera, för att visa spelare, aktiva och samhället att det faktiskt tävlas på lika villkor – och att fusket tas på allvar.

/DENNIS ENGELBO


Styrelsen finner det starkt beklagligt att man får så litet handlingsrum att operera i

Det meddelar Det Norske Travselskap i ett pressmeddelande då kraftigt sparpaket på 12,3 miljoner kronor presenteras.

I KORTHET/Det är köparens marknad
Kriterieauktionen 2019 är över och det går att konstatera att medianpriserna ökade jämfört med 2018, från 70 000 kronor till 80 000 kronor. Givetvis positivt, även om det ska sägas att det såldes tio procent fler varmblod i år, jämfört med i fjol. Totalt åtta procent ropades åter. En sak är i alla fall säker – Kriterieauktionen är köparens marknad, trots att många av dem som var kvar inpå småtimmarna höll på att frysa ihjäl (lätt överdrivet) i lokalen.

I KORTHET/Affischnamn som honom behövs
Så fick han äntligen sin riktigt stora seger i år, Greenshoe. I Kentucky Futurity vann han på övertygande sätt, trots smetig bana, och 1.09,1a/1609 meter blev segertiden. Det är bitterljuvt att Greenshoe går till aveln efter treåringssäsongen. Det är ju precis sådana här affischnamn som behövs för att locka till intresse. Det går att jämföra med galoppens Enable som hela världen hejade på i Prix de l’Arc de Triomphe under söndagen. Stoet jagade sin tredje raka seger i Frankrikes största galopplopp. Nu slutade det “bara” med en andraplats – och en hel kapplöpningsvärld halvt som halvt sörjde tillsammans med jockey Frankie Dettori och tränare John Gosden under söndagskvällen.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS