Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Dramatiseringen av Spelskandalen upplyftande"

Foto: Pressbild/SVT
Omslaget av dramatiseringen Spelskandalen. Foto: Pressbild/SVT

Tom Malmquist återberättar i Magasinet Vi hur hans pappa, journalisten Thomas Malmquist, introducerade Solvalla – och travvärlden – för honom: ”Här finns det skurkar, må du tro. De tvättar stålar.”

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Thomas Malmquist, ofta kallad ”Malmen”, syftar på tiden då vinstkvitton såldes vidare. Den tiden är tveklöst förbi givet den digitala utvecklingen och kravet på registrerade spelkvitton. Nu handlar debatten mer om uppgjorda matcher i sportvärlden vilket för drygt 30 år sedan var outforskad mark eller åtminstone helt outforskat medialt. ”Malmen” var en pionjär tillsammans med Expressen-kollegan Anders Abenius som publicerade uppgifter om att en spelmaffia vunnit mångmiljonbelopp genom information om läggmatcher från hockeylaget Frölundas sida. På den tiden var det möjligt att kombinera matcher med samma lag på kupongen vilket inte alls är möjligt nu.

Säkerhetsapparaten hos spelbolagen var en västanvind då jämfört med i dag. Spelet övervakas hela tiden och så fort insatser avviker från ordinarie mönster ringer det varningsklockor. Med det sagt är det inte så att uppgjorda matcher försvunnit – men kontrollapparaten är helt annorlunda och nu är det snudd på omöjligt att någon går under radarn. Expressens publiceringar kom att få namnet Spelskandalen och reaktionerna var starkt kritiska och i juridisk mening har det inte fastställts att matcherna var uppgjorda men såväl anonyma personer som bandyspelaren Per Fosshaug, i sin bok Bandygalen, har bekräftat att uppgjorda matcher förekom. I dag, drygt 30 år senare, är det nog ingen som i stora stycken ifrågasätter sanningshalten i publiceringarna även om det kanske drogs en del snabba slutsatser och en del fakta blev svajig – alla matcher som nämndes var knappast uppgjorda. Synen var annan var det 1990. Expressen blev stämda för förtal men friades på samtliga punkter.

”Malmen” fick, trots det, aldrig sin riktiga upprättelse och hans liv påverkades kraftigt efter publiceringarna. I går hade dramatiseringen Spelskandalen premiär i SVT och det bör påpekas att serien inte är en faktabaserad dokumentär. Serien är inspirerad av verkliga händelser och huvudrollen spelas av Björn Elgerd. Han gör rollen som ”Bosse” vilket är hans riktiga namn. Liraren Bosse Lundkvist, 65, bror till Per Lundkvist som ropade in hästen TameWaysHero L på auktion men döpte om den till Scandal Play.

Spelbranschen skönmålas sällan. ATG:s vd, Hans Lord Skarplöth, sade följande till Travronden tidigare i år: ”Spelmarknaden är ett väldigt tacksamt slagträ för politiker, det är vår utmaning.” Den här dramatiseringen förstärker möjligen den kritiska synen som finns på spel, konstigt vore annat med tanke på storyns essens. Travvärlden är som bekant komplex vad gäller matchfixing – största delen av spelet sker i totalisator. För att motverka oönskade situationer döljs streckspelens värde när det uppgår till över 200 000 kronor. Det går att diskutera hur viktigt det är att dölja ett exakt värde när det, för initierade personer, går att räkna ut ungefärligt värde.

År 2004 misstänkte spelbolaget Unibet en spelkupp på Bergsåker där stora belopp spelats på så kallat ”head to head-spel” vilket innebär att två ekipage i samma lopp ställs emot varandra: Vilket ekipage lyckas bäst? Spelformen erbjuds av bland annat Svenska Spel och här kan man ifrågasätta å ena sidan spelsäkerheten. Å andra sidan är det inte möjligt att spela stora belopp på den här marknaden och skulle koordinerade spel inkomma samtidigt på en HTH-marknad lyser varningslamporna direkt. Den största möjligheten till att, olagligt, försöka tjäna en rejäl hacka på uppgjorda travlopp är i slutskedet av exempelvis V75-spelet. En storfavorit som bränner i avslutningen skulle kunna innebära många miljoner högre utdelning, men tidsrymden är inte jättestor mellan avdelningarna och en kusk ska i så fall hinna påverkas (betalas?) för att så ska ske samtidigt som spelaren måste överlevt sex (svåra) avdelningar och dessutom ha många streck i avslutningen. Långsökt men inte omöjligt och det heter ju att tillfället gör tjuven.

Oavhängigt de verkliga problemen som finns med matchfixing är det upplyftande att spelandet porträtteras i en välgjord dramatisering och därmed skildras på annat sätt än reklamfilmer och politiska diskussioner.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.