Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Drömmen om storvinsten är en viktig faktor"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Under fredagen presenterade ATG sin kvartalsrapport för det andra kvartalet och siffrorna är goda. Att omsättningen minskat sett till fjolårets siffror var inte oväntat, speciellt inte för kvartal två som var den mest intensiva perioden under pandemin. Mängder av sporter pausades, men den svenska travsporten kunde genom att ställa om till arbetsplats fortlöpa och ta emot spel precis som vanligt.

Vad fredagens rapport visar är att intresset som väcktes för spel på trav fortsatt är starkt och jämfört med 2019 står sig omsättning stark. Sett till fjolårets nettospelsintäkter för det svenska hästspelet, tappade bolaget 14 procent. Jämfört med samma kvartal 2019 är det däremot en ökning med 15 procent.

2019 var också året då ATG kunde börja erbjuda sina kunder spel på sportevenemang utanför travsporten. Förhoppningen var att den nya produkten skulle blomstra under sommaren förra året när det skulle ha varit EM i fotboll, men så blev det som vi alla vet inte. Eftersom rapporten bara visar siffror fram till sista juni, vet vi inte hur pass bra sportspelen levererade med EM och OS utan det kommer visa sig först när det tredje kvartalet presenteras senare i år. En jämförelse av fredagens siffror sett till tidigare år blir också missvisande, då produkten var ny 2019 och 2020 blev som det blev, men att det levererade en ökning om 291 procent för koncernen sett till fjolåret är ändå värt att notera.

Samtidigt som omsättningen ökar hörs röster om att utdelningarna minskar. Omgångarna blir för lättlösta, det genereras för många jackpottar och drömmen om storvinsten finns inte riktigt där. Just drömmen om storvinsten är en viktig faktor, eftersom det vid sidan av underhållningen är drivande för många spelare. Den viktigaste spelformen för detta är flaggskeppet V75 som även marknadsförs som ett miljonspel, för V75 måste drömmen om miljonvinster finnas. Vad som alltför många gånger inte hörs genom dessa röster är att V75 är ett högvariansspel.

Sedan 2013 ligger medianutdelningen för V75 på 42 905 kronor. Under 2020 var medianen 25 602 konor, 2019 var siffran 64 561, men hittills i år ligger den på 88 864 kronor och så sent som förra onsdagen var det ingen som lyckades få sju rätt. Den första omgången som avgjordes i juli gav över sju miljoner, men sedan dess har utdelningarna varit låga. Mellan den första juli och 15 augusti i år ligger medianutdelningen för V75 på 20 651 kronor och de senaste fem åren är det bara 2019 som uppvisat en lägre median på 15 824 kronor. Urvalet är dåligt, men det kan också minnet vara.

När det kommer till V64 har det under perioden avgjorts 24 omgångar. Vid inte mindre än tolv omgångar har det blivit jackpott och den högsta utdelningen landade på 44 794 kronor. Effekten av en jackpott stärker omsättningen rejält, nästan dubblar den sett till en vanlig omgång, men när det åter genereras en jackpott vilket det gjort flertalet gånger under perioden, försvinner lite av drivkraften till att lägga ned den tid som krävs.

Sett till de senaste fem åren ligger också medianen hittills i år betydligt lägre än tidigare år för V64-utdelningen. Sedan 2013 ligger medianen på 7 306 kronor och både 2020 samt 2019 låg i paritet med det. 2018 låg den på 9 028 kronor, men hittills i år är siffran låga 3 922 kronor.

I det långa loppet är det svårt att sia om effekterna av låga utdelningar och omsättningen för spelformen har ökat. När det blev möjligt att sälja och köpa butiksandelar för V64 på atg.se gav det effekt på omsättningen, men frågan är om det inte hjälpt till med att hålla utdelningarna låga? I stället för att lämna in en egen kupong för 200 kronor, väljer många att köpa in sig i ett system för samma summa och större system av bättre spelläggare lämnas in.

Med tanke på att omsättningen inte kan mäta sig med den för V86 eller V75, är det inte heller möjligt med mångmiljonutdelningar på V64. Det är ett vardagsspel, utformat för vardagsspelaren och kanske behöver vi också förlika oss med att det genererar tillskott till vardagskassan, inte mer.

Sammantaget för alla spelformer gäller att utdelningen är som lägst under sommaren, vilket även gäller V86. Sommaren är den period när körs flest travlopp under hela året och det tävlas på flertalet banor varje dag. Om antalet ökade starttillfällen hjälper till att skikta loppen och få effekten av att de blir mer lättlösta är en fråga att forska mer i. Att banorna skulle bli snabbare och generera fler spetsvinnare är däremot något som inte stämmer helt överens med verkligheten eftersom exempelvis hösten är den period på V75 som sedan 2013 genererat flest antal spetssegrare.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.