Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Elitloppet – snart är vi där"

Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Who's Who vann årets upplaga av Paralympiatravet. Kretsen har tidigare sagt att Elitloppet är stora målet men direkt efter segern ville Pasi Aikio mest njuta av dagen – och inte blicka framåt. Foto: MALIN ALBINSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är knappt att krutröken lagt sig efter Who’s Who seger i Paralympiatravet. Pasi Aikios hingst fick stå i skymundan när loppet snackades upp. När det avgjordes? Ja, då tog Who’s Who och Örjan Kihlström strålkastarljuset. Eller för den delen solens strålar som lyste upp Åby Arena i lördags.

Banan beröms och ses som ett föredöme. Med all rätt. Det Åby har lyckats göra är just det som namnet antyder. Man har skapat en arena med tillhörande arenastämning och lever upp till mottot om att alla besökare ska vara nöjda med sin upplevelse. Åbys läktare, restaurang och stallbacke är inte utspridda. Allt ligger koncentrerat och kompakt, lättillgängligt och framför allt attraktivt presenterat. 

Ombyggnationen av restaurang Lyon med sin inglasade veranda kan få vem som helst att bara sitta och ta in omgivningen. Närheten till bankanten finns där. Hästarna är närvarande. Känslan är närvarande. 

Med Paralympiatravet avgjort är det nu mindre än en månad kvar till Elitloppet. Två lopp med direktkvalificering återstår: Meadow Roads lopp på onsdag och Prins Daniels lopp i Gävle lördagen den 21 maj.

I fredags bjöd Solvalla in Admiral As till Elitloppet. Spekulationerna var i gång efter att Reijo Liljendahl i Travrondens tv-program Äntligen Elitloppet svarat lite kryptiskt på frågan om Elitloppet var aktuellt. Tidigt under fredagen berättades det också om ett banjobb på Solvalla med Per Lennartsson i sulkyn. Några timmar senare hade Admiral As fått en rosa biljett.

Det var däremot inte det enda som hände i fredags. Senare under kvällen var det dags för års- respektive regidebut för Hail Mary. Den sexårige hingsten hade inte startat sedan Jubileumspokalen förra året, men hade trots det inga som helst problem att vinna från dödens. Spetspositionen var nämligen upptagen av fjolårets elitloppsdeltagare Seismic Wave som också gjorde årsdebut.

Om någon av hästarna är aktuella för Elitloppet? Ja, det som Hail Mary visade bör räcka till en biljett om ägare och tränare vill. Hos spelbolagen såg vi också att oddsen sänktes rejält. Hästen är nu en av de som står lägst i odds, tillsammans med stallkamraten tillika titelförsvararen Don Fanucci Zet.

Så, startfältet i Elitloppet börjar formera sig. Det är inte många platser kvar och vi har flera olika flaggor som sig bör. Från Danmark kommer Extreme som plockade längder på Who’s Who i lördags. Från Italien kommer Alessandro Gocciadoro med Vivid Wise As, som jagar revansch för fjolårets andraplats, och Vernissage Grif. Dessutom är italienske Cokstile, som vann Elitloppet 2020, inbjuden.

Från Frankrike kommer Etonnant. Hästen tränas av Richard Westerink som redan har två elitloppsvinster med Timoko. Från USA kommer Åke Svanstedt med Back Of The Neck och från Kanada kommer Perfetto.

Grannländerna Norge och Finland? Än så länge har vi inga inbjudna hästar därifrån. Det kan dock bli ändring på det i veckan.

Beads, tränad i Norge av Frode Hamre, startar i Meadow Roads lopp. Hästen debuterade i Örebro för några veckor sedan, men från spår åtta blev det till att backa från start och i utgången av första sväng galopperade hästen. Spåret nu? Åtta. Igen.

Att det är Elitloppet som Beads siktas mot råder det däremot ingen tvekan om. I en intervju med Travronden berättar Hamre att han själv tar på sig galoppen i Örebro. Det var utrustningen som spökade och bland annat ska de korrigera käken då hästen var irriterad i munnen. I samma intervju säger Erik Adielsson att Beads kändes som en “riktig racer”.

Våra svenska hästar då? Titelförsvararen Don Fanucci Zet är självklart med. Önas Prince kvitterade ut en elitloppsbiljett i samma lopp där Beads galopperade och så har vi då Admiral As. Vi kan nog också räkna med att Who’s Who bjuds in. I lördags bekräftade hästen det han visade vid segern i Hugo Åbergs Memorial förra året – nämligen att startsnabbheten finns där.

Från helgen tar vi också med oss San Moteur. 1.09,4 skrevs segertiden till när han utvändigt om Önas Prince vann Prins Carl Philips Jubileumspokal under påsken. I lördags var han ute igen och såg om möjligt ännu bättre ut. En bild som spridits i sociala medier visar hur Björn Goop sitter med fulla tömmar och sneglar inåt mot Magnus Teien Gundersen bakom Cicero T.G. som försöker hålla jämna steg med San Moteur. 

Huruvida Elitloppet är aktuellt redan i år återstår dock att se. När uppfödaren och ägaren Håkan Arvidsson efter loppet fick frågan av Travronden svarade han följande: 

”Ja, det är så stort lopp och ett lopp alla vill vara med i. Jag får frågan ofta men försöker inte flyga iväg. Jag är jäkligt rädd om honom.”

Elitloppet. Snart är vi där.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.