Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Elitloppshelgen ska vara vårt skyltfönster"

Foto: TR BILD
"Att större publik inte tillåts och att närheten till djuren försvinner bidrar också till att mycket av helgen cirkulerar runt spelet", skriver Anton Stöckel. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Snart är helgen kommen, den helg som många inom travsporten längtar till. Helgen där vi ska få se de bästa hästarna mötas, i de tuffaste loppen, och där mest pengar ska omsättas.

Likt förra året uteblir den stora folkfesten på grund av den rådande pandemin. Skillnaden mot förra året blir att viss publik tillåts sitta i restaurangen. Merparten av de som tar del av elitloppshelgen kommer, precis som förra året, att göra det hemifrån. Från tv-soffan, från altanen, från skrivbordet – vi kommer att följa elitloppshelgen via en skärm.

Att större publik inte tillåts och att närheten till djuren försvinner bidrar också till att mycket av helgen cirkulerar runt spelet. Visst får vi njuta av sporten och visst får vi komma nära sporten via våra skärmar, men det blir likt förra året inte detsamma som att vara på plats med vänner och närheten till hästarna.

Elitloppshelgen är och kommer alltid att vara travsportens stora skyltfönster. Det är under den här helgen vi ska visa upp vår fina sport, få fler intresserade av att ta det där lilla steget för att komma närmare och se det som vi inbitna ser. För att lyckas med det måste vi leverera en upplevelse som får alla som tar del av helgen att fortsätta vilja ta del av sporten. Vi behöver skapa det sug som uppstår i en berg- och dalbana, det som får en att vilja åka om och om igen. Vad vi inte vill är att bli stående högst upp i väntan på en mekaniker.

För två veckor sedan drabbades ATG:s butiksandelar av ett tekniskt haveri. Platsen där många som inte själva vet hur eller vad de ska spela på kan vara med på en andel för att ta del av pengarna i spelpotten. Andelsläggare kunde inte lämna in sina spel och kunder som köpt en andel blev utan system. Tidigare har vi också varit med om att spel inte har kunnat lämnats in på grund av överbelastning i systemet. Nu var det länge sedan som just det sistnämnda inträffade och under förra årets elitloppshelg flöt allting väldigt bra. Låt oss hoppas att det gör det även detta år, för spelet kommer, oavsett vad man tycker om det, att vara en central del av årets helg. För personen som vill vara delaktig i spelet är det också det enda som räknas – att vara med – och inte anledningen till varför det inte fungerar.

Den här helgen lägger till stor del grunden för att rekrytera nya spelare, då är det också av yttersta vikt att dessa spelare kan vara med i spelet.

Något som däremot inte har flutit fullt lika bra är problemen med hästarnas utrustning. Nästan varje dag tvingas lopp skjutas fram på grund av att ett ekipage har drabbats materialfel. Givetvis måste utrustningen vara prickfri eftersom det i annat fall kan innebära en säkerhetsrisk för kusken eller hästen. Men med tanke på just det borde väl också utrustningen vara prickfri redan i samband med att hästen selas ut?

För någon som inte följer travet varje dag, som spelar någon gång i månaden, är det nog också så tankegångarna går.

Följderna av ett materialfel drabbar också övriga ekipage i loppet. “Fel föder fel” brukar det heta och det är inte heller särskilt ovanligt att ett annat materialfel uppstår till följd av ett första.

Förutsättningarna ändras. Uppladdningen som många tränare gjort i flera veckor med matchning och planering går till spillo.

Materialfel gynnar ingen och det leder enbart till irritation bland aktiva, åskådare och inte minst hästar.

Rätt utrustning gäller också innan loppen. Sedan länge har vi anmälningsplikt på balanser och sedan mars förra året gäller även anmälningsplikt på vagn. Trots det ser vi titt som tätt hur hästar som anmälts med en viss vagn inte alls kommer ut med den i loppet. Självklart ska inte en häst tvingas tävla i en vagn som den inte trivs i, men ett test av vagn måste kunna ske tidigare än i värmning.

Korrekt anmäld utrustning, redan innan tävlingsdagen, leder också till minskad irritation. Få har någon invändning om hur en häst utrustas, det enda som efterfrågas är att det ska vara känt innan spelstopp.

Låt också alla som har tänkt att ta del av helgen få veta det de vill om hästarna. Låt oss ha en vecka där alla kan läsa intervjuer om hästarna i något av alla medier. Det är inte rimligt att personer som jobbar på Kanal 75 ska hinna intervjua samtliga tränare på stallbacken, det är också för knapp tid för många att hinna bearbeta informationen. Nej, låt oss skippa bojkotter och liknande för att se det större syftet i att lämna ut information om hästarna: att det faktiskt gynnar travsporten i stort. Här bär vi alla ett ansvar, från medier till aktiva. Att läsa intervjuer om en häst är inte enbart för spelet, det väcker också ett intresse och ett engagemang.

Information gällande utländska ekipage är också svårt många gånger och det försvåras ytterligare när formrader inte stämmer. Problemet är ständigt återkommande när det gäller utländska hästar och det leder till både fel och en svårighet i att söka rätt information gällande den aktuella hästen för att kunna göra en bedömning.

Låt oss nu ha en elitloppshelg där vi visar upp det bästa vi har och allt fantastiskt som travsporten har att bjuda på.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.