Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "En nagel i ögat på dem som värnar om sina hästar och reglementet"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD

Veckans ledare tar upp problemet med blistring och hur en del aktiva och Svensk Travsport blundar för problematiken - trots att det är strängt förbjudet.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

I torsdags avslöjade Travronden att det pågår en utredning hos Svensk Travsport med anledning av ett besök hos en A-tränare tidigare under året. Då hittades franskt blister, något som klassas som otillåtet preparat.

Blister och blistring är inget ovanligt i svenska travstall, trots att det är strängt förbjudet. Däremot hör det till ovanligheterna att man som aktiv förvarar det otillåtna preparatet i stallmiljön, med risk att åka dit. I stället väljer man inte sällan att förvara det i sin bil, eller för den delen sin egen bostad. Inget av ställena har Svensk Travsport rätten att kolla igenom, vilket skapar utrymme för fusk.

Det är givetvis ett stort problem att det finns aktiva som anser att blistring är en så pass bra behandlingsform att man helt väljer att strida mot Svensk Travsports karens- och förbudslista. Veterinär Peter Kallings uttrycker sig på följande sätt:

"Vad man ska veta är att det överhuvudtaget inte finns något stöd i vetenskapen för blistring. Det finns överhuvudtaget inte någon evidens för att blistring fungerar. Det är tyvärr en subkultur som finns inom en del av travet, folk som ser blistring som positivt. Men trots att det är totalförbjudet att blistra på huden så förekommer det. Det är sorgligt, inte minst för hästen. Det är djurplågeri. Det är gammalt 1800-talstänk och det finns en anledning till varför man inte blistrar idrottare. Helt enkelt för att det inte finns någon positiv effekt utan bara negativa."

Problemet är långt mycket större än denna enskilda tränare som nu lär få någon typ av reprimand. Det trillar in bilder på blisterskorpor veckovis i inkorgen från stallmiljöer. Inte sällan kopplat till någon bild med en flaska franskt blister. Franskt blister som innehåller krotonolja. Saxat från Karolinska institutet:

"Seg olja som erhålls från buskväxten Croton tiglium, tillhörande familjen Euphorbiaceae (törelväxter), och som framkallar illamående. Den är blåsbildande och hudirriterande och används som farmakologisk standard för hudinflammationer och allergi, och den kan orsaka hudcancer. Oljan användes förr som kräk- och laxérmedel, med betydande dödlighet."

Sådant väljer alltså tränare inte bara att smeta på hästen, utan även ha kontakt med själva. Inte sällan med konsekvensen att hästen får så allvarlig inflammation att huden spricker, och hästen får så kallade blisterskorpor. Djurplågeri är Peter Kallings uttryck.

"Men jag märker själv, blistring hjälper ju", säger en del. Och det må vara att man känner så. Vila och behandling med beprövad erfarenhet fungerar också. Och är inte i närheten av lika riskabelt för djuret. Och framför allt – det är tillåtet enligt reglementet. Hur kan man som tränare välja att äventyra sin och sina hästägares verksamheter, genom att utföra behandlingar som är totalförbjudna? Det övergår mitt förstånd. Alldeles oavsett hur bra man anser blistring vara.

Kanske beror det på att Svensk Travsport inte angriper problemet tillräckligt? Kanske beror det på att Svensk Travsport inte gett sig själv möjligheten att angripa problemet tillräckligt? Till exempel är det inget annat än sorgligt att ta del av bilder från tränare där de använder en typ av blister som finns till försäljning på internet på sidor som drivs av i travsporten licenserade personer. Att inte Svensk Travsport agerat gällande detta, då det är uppenbart att de riktar sig direkt mot hästvärlden med sina inom sporten otillåtna produkter, är direkt beklämmande.

Och det är en nagel i ögat på dem som faktiskt agerar korrekt enligt reglementet – och värnar om sina hästar.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.