Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Hästgalan 2023 vållade reaktioner"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Maria Croon, vd Svensk Travsport och Hans Lord Skarplöth, vd ATG. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Reaktionerna lät inte vänta på sig när årets upplägg för Hästgalan blev allmänt känt i förra veckan. Aktiva kritiserade varianten att arrangera den samtidigt som STL-tävlingarna på Åbytravet.

Synpunkten är mycket enkel att begripa, antalet galor som arrangerats samtidigt som en fotbollsmatch för det svenska landslaget eller motsvarande är rimligen noll till antalet och det finns en anledning till det.

”Travets största skyltfönster är sändningarna i TV4:s kanaler. Vi vill såklart ha med alla stjärnor där och samtidigt bjuda de nominerade på en ordentlig fest. Därav den här lösningen som blir en kombination av hur tidigare års galor sett ut”, sade ATG:s försäljningschef Katarina Widman om upplägget.

Det har blivit ett närmast cementerat mantra att tv är ett skyltfönster av gigantiska mått, vilket naturligtvis är särskilt rätt i det här fallet. En gala som sänts i en ATG Live-kanal hade inte nått ut till alls lika många tittare. Däremot är det inte lika givet att en galasändning är ett skyltfönster som får fler att bli intresserade, galor är i stor utsträckning till för gästerna. Örjan Kihlström som besökt otaliga galor, och prisats på lika många, är knappast särskilt bestört över den här varianten. Signalvärdet är däremot större: Nominerad men indirekt inte inbjuden då tävlingar alltid kommer att prioriteras.

Vad som inte framgått lika tydligt är faktumet att det här upplägget är en betydligt billigare variant, i storleksordningen halva kostnaden vilket i runda slängar innebär minst en halv miljon kronor, sannolikt mer.. Mot bakgrunden att det är synnerligen tuffa ekonomiska tider och att ATG, som finansierar galan (vilket bara det är något konstigt), ständigt får kritik över sina kostnader samtidigt som prispengar alltid ska komma i första hand. Är det inte rimligt att spara en slant på galan då? Symbolvärdet av ett enstaka mjukt värde ska kanske inte underskattas. 

Från tv-soffan märktes det mer än tydligt att det var en budgetvariant. Svepningar över gästerna, som var färre till antalet bortsett pampar från Svensk Travsport och ATG, var svåra att göra och måhända inte en central detalj men galaklädda personer mitt på ljusa dagen skavde något, lokalen var mindre lämplig och “ordentliga fester” brukar inte inledas klockan 12.30. Enkelt uttryckt: Någon galastämning uppenbarade sig inte alls och samtidigt som ATG sparade in på själva galakostnaden tappade spelbolaget viss omsättning på V4-spelet. Som helhet var det dock ett hyfsat godkänt upplägg för en tv-tittare även om majoriteten, för att inte säga alla, tittade på tävlingarna i första hand och galan i andra hand. Nu kom det på köpet och det var inget fel, men galan är som påtalat inte till för tittarna.Den är inte heller till för höga tjänstemän eller medlemmar i Svenska Hästsportjournalisters Klubb (SHK). Den sistnämnda kategorin betalar ett subventionerat pris sedan ett antal år tillbaka. Styrelsen har sin plats, det bör inte övriga medlemmar ha. 

Efter den här kritiken lär det läggas särskild vikt vid upplägget till nästa år och det finns egentligen bara två vägval: Lägg ned eller gör den till en riktig firmafest där inte tv-skyltfönster står i centrum. En halvmesyr som bjöds den här gången blir sällan bra. I stället för bara representationsfolk och mer eller mindre bara gäster som redan vunnit tvåsiffrigt antal pris kanske det finns skäl att skruva på inbjudningslistan? Bjud in de 50 mest framgångsrika hästskötarna på STL under det gångna året, kanske de främsta aktiva från varje bana i landet?

Vikten av uppskattningen kanske är större än någonsin när samhällsekonomin ser ut som den gör och då reaktionerna varit så omfattande under den gångna veckan tycks aktiva anse det försvarbart att lägga en liten slant på festligheter en gång om året, särskilt om de får deltaga i annat än körsvensdress och intryckta i en tv-tablå. Nu löpte det på bra den här gången och oavsett upplägg hade inte mestvinnande Daniel Redén varit på plats med anledning av andra åtaganden. Fyra stycken videosynkar från distans med samma person är dock tre för många.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.