Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Kan detta leda till att ST avhandlar frågor snabbare?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Omregleringen av spelmarknaden skapade en ny spelplan för Svensk Travsport. För att säkerställa att organisationen sköts så effektivt som möjligt tillsattes en utredning, ledd av ATG:s förre ordförande Mats Denninger med hjälp av Leif Almgren som utredningssekreterare. Utredningen innehöll ett 60-tal intervjuer med personer tillhörande såväl BAS-organisationer som den centrala verksamheten. En smula ironiskt kan tyckas: att sjösätta en omfattande utredning när bolaget ska effektiviseras. Samtidigt fanns knappast något annat alternativ för ett så rättvist utlåtande om förbundet.

I samband med förtroenderådet i Malmö under derbyhelgen vid månadsskiftet augusti-september presenterades domen – ja, för det fanns en del att anmärka på enligt utredaren Mats Denninger. Bland annat gick följande att läsa:
”Beslut skjuts upp, eller blir aldrig genomförda […] Utredningar samlar damm i bokhyllorna […] Olika intresseorganisationer har en tendens att blockera varandra […] ST upplevs ofta som en organisation som präglas av myndighetskultur och en ovilja till förändring.”

Kritiken får anses som skarp i det sammanhang som den publicerats. Vidare presenterades ett antal konstruktiva åtgärder med syfte att förbättra organisationen, det läsarna kommer ihåg är något annat, nämligen att ST upplevs som en organisation präglad av myndighetskultur och en ovilja till förändring.

Denningers utredning tillkännagavs för den breda massan i Travronden nummer 42, den 15 oktober. Veckan därpå stod det klart hur tävlingskalendern för 2020 var utformad. Vissa nyheter gick att skönja och den som skapade störst diskussion var förflyttningen av uttagningsloppen till Svenskt Travkriterium och Svenskt Travoaks. Det faktum att uttagningsloppen nu kommer att köras en fredagskväll hamnade inte i skottgluggen utan att de låg mer än 14 dagar före finalen vilket möjliggör ledbehandling med preparat som har två veckors karenstid. En rad aktiva sällade sig till kritikerskaran, trots att samma möjlighet funnits – och finns – till Drottning Silvias Pokal och Svensk Uppfödningslöpning.

I skenet av detta faktum var det därför en aning överraskande att Svensk Travsports ordförande Marjaana Alaviuhkola gick ut medialt (tidningen Sulkysport) och kallade den här schemaläggningen för olycklig: ”Tävlingsdagarna i detalj har inte varit uppe i styrelsen, det arbetet blev klart på operativ nivå. Det är olyckligt om det uppstår en möjlighet till ledbehandling inför vårt största treåringslopp.”

Huruvida det är positivt eller negativt med behandling i sådant fall är sannolikt Marjaana, till professionen veterinär, kunnig nog att bedöma även om ett större forskningsmaterial inte hade skadat.

I det här fallet tycks ST väldigt snabbt ha anammat kritiken som riktades av Mats Denninger bara någon månad tidigare. Trycksvärtan hade knappt torkat förrän det kom besked från vice vd:n Ulf Hörnberg i tidningen Sulkysport:
”Vi kommer gå till styrelsen och föreslå så att säga en koppling mellan propositioner på unghästlopp för två-, tre- och fyraåringar och det reglemente som finns idag och som också behöver kompletteras lite grann. Alltså paragraf 33 som gör att man inte får behandla under karenstiden. Om det upptäcks i efterhand fråntas prispengarna. På det här sättet får vi ett mycket bättre system än det vi har idag” Frågan ska avhandlas på ST:s styrelsemöte den 21 november – det vill säga nästa vecka – vilket inte ens är en månad efter att ämnet blev föremål för diskussion.

Oavsett frågans dignitet, hur utfallet blir eller hur det svängde i kommunikationen under ett antal timmar i samband med presentationen av tävlingskalendern, måste ST tillskrivas god lyhördhet. Om det här ämnet blir ett så kallat prejudikat för hur mycket snabbare ST avhandlar frågor återstår att se. Sveriges mest kände fotbollsdomare, Jonas Eriksson, har uttryckt det hela väl på ett Ingemar Stenmark-liknande sätt: ”Ju fler beslut jag tar, desto bättre blir jag på det.”

Detsamma borde gälla Svensk Travsport.

/RICKARD HANSSON


Nu fick vi kvitto på att stallet inte är helt borta

Roger Walmann har haft ett tufft år och pustade ut lite extra efter att Forfantone Am vunnit fyraåringarnas öppna BC-final.

I KORTHET/Häftigt hur det kan svänga
De fyra Breeders’ Crown-finalerna avgjordes i söndags och bland de treåriga grabbarna tog Brother Bill (e. From Above) sin största seger. Den kullen visar också hur extremt olika utvecklingskurvorna kan se ut. Brother Bill debuterade i mitten av juni, ett par veckor tidigare hade Aetos Kronos noterats för 1.11,9 över full distans vid segern i Breeders’ Course-finalen. Häftigt hur det kan svänga.

I KORTHET/ST har blivit med ny hemsida
Under den gångna veckan lanserade Svensk Travsport en ny hemsida. Förändringar gör ofta ont och det var nog många som hade svårt att navigera på sidan, däremot finns det en mängd positiva finesser “under skalet” som en vanlig besökare inte märker av på samma sätt. Tyvärr har designen inte anpassats efter det syfte många har med travsport.se – att söka information. Det positiva är att de anställda tar till sig av feedbacken.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS