Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Kan vi få en bättre julklapp?"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Calgary Games, Timo Nurmos och Björn Goop. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD

Fredric Lindman skriver om sportsliga höjdpunkten på julafton för både bredd och elit samt spelcirkusen som drar igång snart.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Julaftonsvecka och travet bjuder som vanligt på många fina julklappar till alla Sveriges travälskare. Något väldigt sällsynt som sker i år är att det blir en lördag utan V75 då julafton är just en lördag. Det är dock inte fritt från trav i Sverige den dagen utan Eskilstuna har förmiddagstrav på självaste julafton, men V75 får ändå ta ett steg tillbaka för tomten. Inte ens ”världens bästa spel” kan slå tomten på fingrarna. Alla vi travälskare kommer trots det inte behöva sakna spelformen särskilt länge. Det är som bekant dags för Winter Burst nästan sekunden efter att tomten klivit av sitt skift för året. Sedan är det traditionsenligt V75 på uppesittarkvällen den 23 december också. Så någon längre V75-abstinens ska man som travälskare inte behöva lida av.

Inget V75 på julafton alltså, men i stället verkar vi kunna få njuta av Sveriges, och kanske världens, bästa häst Calgary Games på lördag. Timo Nurmos obesegrade femåring siktas mot Prix Ténor de Baune på Vincennes under julafton och där jagar han givetvis en ny seger och en biljett till Prix d’Amérique. Efter intrycket i onsdags är längtan en underdrift av vad man gör efter att få se honom igen. Att för första gången få se honom på kolstybben på Vincennes, den bana som pappa Readly Express gjorde sig odödlig på, ska bli mäktigt. Kan man ens få en bättre julklapp? Calgary Games är verkligen en häst med potential att skriva in sig i historieböckerna och i folks minnen under lång tid. För travet är det här mer än bara en tävlingshäst, det är den bästa marknadsföring en sport kan få. En sådan här stjärna har vi kanske aldrig haft tidigare. Sporten har kanske aldrig sett en sådan över huvud taget. Snacka om att årets julafton blir om möjligt mer spännande än någonsin, trots att vi inte kan spela V75...

På nyårsafton blir det i stället extra mycket V75. Då är det dags för finalen av årets Winter Burst och multijackpotten ska delas ut. V75-rallyt börjar den 23 december och sedan är det V75 varje dag förutom julafton (tre omgångar körs utomlands, i Danmark och Norge) fram till nyårsafton där man som brukligt siktar på en stor jackpott och skyhög omsättning på V75. Möjligt att det är den mest intressanta V75-omgången på hela året. Åtminstone en av dem. I fjol omsatte spelformen över 150 miljoner kronor på nyårsafton och om det hela får en extra skjuts av att i år ligga på en lördag återstår att se. Konceptet med Winter Burst och Spring Race, där man samlar en progressiv jackpott under längre tid för att sedan köra en stor final med en extra stor pott att spela om, är verkligen ett koncept som satt sig och det är få, om ens någon, negativ röst som höjts kring detta nu eller under de senaste åren.

Som vanligt blir alltså julen och mellandagarna fyllda till max även det här året, både med trav och allt annat som det innebär. På väldigt många sätt är det just nu tider där de allra flesta ställs inför stora prov, inte minst ekonomiskt med kostnader som skenar på i princip allt. 2023 blir ett utmanande år på många sätt och travet har ett tufft år framför sig. Trots allt det tråkiga kan man som travfrälst i alla fall se fram emot en sista del av december med fantastisk travsport, både vad gäller spel och sport. Se till att försöka njuta av det, och av allt annat som julen bjuder på.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.