Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Kivandet behöver ta slut"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Svensk travsport står inför en omvälvande och uppslitande tid. Långt ifrån alla inser ännu med vilken kraft en omreglering av spelmarknaden kommer att slå.
Det nära samarbetet mellan sporten och spelet upphör snart. ST blir plötsligt inte bara paraplyorganisation, myndighet och tävlingsarrangör – man blir också tjänste- och serviceverksamhet och ensamförvaltare av ett spelbolag som omsätter mångmiljardbelopp.
Inget kommer längre att vara som det varit. Inget kan vara som det varit. 
Och alla måste inse det, illa kvickt.

I protokollet från Förtroenderådet (2017-03-09/10) finns ord som ”tala i egen sak” och andra uppenbara meningsskiljaktigheter. Där nämns att banorna som föreslås få minskade anslag ”motsätter sig” och på bankonferensen nyligen (2017-03-14/15) rådde förvisso viss samstämmighet, men också tydlig oenighet i stora frågor. Som om det inte vore nog: Mellan enskilda föreningar i travlandskapet råder, milt uttryckt, frostig stämning. 
Allt detta är, förstås, inte enbart dåligt. Som representant för en travbana eller som förtroendevald i en förening förväntas du driva frågor i enlighet med din (eller andras) övertygelse in i det längsta.
Det är därför du är vald.
Men vad travsporten och representanter runt om i landet måste ta hänsyn till, och också hänge sig åt, fram till åtminstone den 1 juli 2018, är att det inte längre är hållbart att kivas på möten, rekrytera fler av ”egen sort”, driva egen agenda eller sträva efter att ”backa bandet till det som varit”. 
Det finns inte tid till det, inte just nu.
Istället behöver fler befatta sig med begrepp som vapenvila, undantagstillstånd och konstruktiva förslag ”för sportens bästa”. Detta samtidigt som ST:s ledning behöver vara avsevärt mer lyhörd, inte bara till de väl­skodda och högst tjutande – utan de mest insiktsfulla.

Måhända låter det knivigt, måhända är tiden knapp.
Men: Om travsporten ska förbli på grön kvist, om sportens intäkts- och fördelningskarusell inte ska slå slint, och om man dessutom ska vända de negativa siffrorna för hästbasen och publiken som uppstått efter en negativ spiral under många år – samtidigt! – då måste fler förstå vidden av det som håller på, och kommer att, inträffa.
Allt behöver ses över, ställas om och förbättras i den så kallade ”Treårsresan”.*
På den fria marknaden råder öppen konkurrens och faktorer som tillgång och efterfrågan är avgörande. Skyddsnät, solidaritet, välgörenhet, millimeterrättvisa, bidrag… 
Det går inte längre att fylla alla fickor.
För livet utanför monopolet är skoningslöst.
Travet är inte först. Andra (trav)marknader har avreglerats, andra branscher har konkurrensutsatts på nya sätt. Dagstidningarna är ett tydligt exempel på det. Där krigade man först internt, webb mot papperstidning, sen externt, lokalt mot lokalt och gratis mot betalt. Krasst; man stred mot väderkvarnar. Först nu har man insett att det är hela journalistiken som är hotad och att vägen framåt handlar om förståelse, samarbete och samverkan. Och att det krävs nya former av kompetens, erfarenhet utifrån och synergier.

Vad många publicister ångrar nu: 1) Att man inte insåg allvaret tidigare, 2) Att man inte hade modet att fatta besluten som krävdes, och 3) Att det inte gick fort nog.
Johan Lindberg och Hans Ljungkvist har ingen avundsvärd resa framför sig. Många svåra beslut väntar, många tuffa förhandlingar kvarstår; men OM travet ska gå lyckosamt igenom stålbadet som väntar (jodå) måste man vara lika nådebefriade som övertygande för att få fler att lyfta blicken mot horisonten, förlika sig med övergripande mål och konstruktivt bidra till att de uppnås.
Det andra, det får vänta.

*Treårsresan startades av ST 2016 och handlar i grund och botten om organisations- och verksamhetsförändringar inom svensk travsport på en omreglerad spelmarknad.

JOAKIM SVENSSON

I KORTHET/Ett meriterat tillskott som ­betyder mycket 

Robert Karlsson, tidigare chef på Solvalla, återvänder till svensk travsport efter nära tio års utanförskap. Han blir nygammal vd för Umåker och tillträder sin tjänst inom kort. Ett meriterat, positivt och debattivrigt tillskott som kommer att betyda mycket för travbanorna i norr. Travet kan inte få för många sådana inför kommande års ­utmaning.

I KORTHET/Beklämmande är ordet, sa Bull

Solvalla bjuder på dubbla och fina treåringslopp med 100.000 kronor i förstapris i morgon, onsdag. Först är det Coccinelles lopp sedan väntar traditionsenliga Rikitikitavis lopp. Trots det anmäldes bara tio hästar totalt – fem i vardera lopp – dit. Ett bottenrekord och en besvikelse, enligt Solvallas sportchef Markus Myron. Beklämmande är ordet.

CITATET

Han kommer i alla fall vara 20 meter bättre i år än förra året

Tränaren Daniel Redén efter att Propulsion krossat motståndet i uttagningarna till Olympiatravets final – som Redén väljer bort till förmån för att försvara titeln i Finlandia-Ajo

 

 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

Andra läser också

    ANNONS