Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Konkreta siffror är en sak – kundnöjdhet en annan"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Publikdebatten i svensk travsport tenderar att handla om två saker: Dels är vi särskilt förtjusta i exakta siffror, dels jämför vi gärna med andra arrangemang i allmänhet och fotbollsallsvenskan i synnerhet. Förra helgen drog årets upplaga av allsvenskan igång. Inte sällan glorifieras de arrangemangen. Det råder, i huvudsak, en betydligt påtagligare stämning, det finns en annan gemenskap och det lockar ungdomar i större utsträckning. Den totala publiksiffran under första omgången uppgick till 100 365 personer, det vill säga nästan tio procent av hela travsportens besökarantal under fjolåret. En pampig siffra som är lätt att bli avundsjuk på. Färre event och viss premiäreffekt är förstås en anledning.

Är inte Elitloppets erbjudande betydligt bättre än en kylig aprilmåndag på Swedbank Stadion där servicekänslan är kraftigt eftersatt

En fördel – företrädelsevis på de stora arenorna – är också att det finns ett flertal entréer varför köer decimeras, men det finns också en hel del negativa sidor som sällan förs fram i ljuset när travsportens publikkris ska jämföras med andra idrottsevenemang, och främst fotbollen. Kanske blir det alltmer vanligt inom travsporten också? Men i nuläget anses inte travbanornas besökare utgöra en fara för evenemanget, visitation sker förvisso på större tävlingsdagar men där är syftet att förpassa tre burköl som inte ska in på arenan. Man pratar emellertid om att travsporten speglar samhället ganska väl ur ett socioekonomiskt perspektiv. Samhällets alla klasser möts på travbanan – utbyter kanske till och med erfarenheter – men bråkar ”aldrig”. Kravall- och supporterpolis häckar på allsvenska arenor vid särskilda matcher...

Det är den hårda faktan. De mjuka värdena då?

En anständig sittplats på Swedbank Stadion i Malmö när ”di blåe” tog emot BK Häcken kostade 305 kronor. 50 centiliters dricka – som på grund av säkerhetsskäl inte får lämna kassadisken med tillhörande skruvkork – 35 kronor. Två röda pölser med dubbla bröd – 50 kronor och senapen var på en sektion slut tre minuter in i halvtid.

Kan man verkligen kalla Elitloppet för dyrt då? 350 kronor, betydligt större frihet, möjlighet till att köpa öl och vin utomhus. Är inte det erbjudandet betydligt bättre än en kylig aprilmåndag på Swedbank Stadion där servicekänslan är kraftigt eftersatt?

Svårigheten med stora event, oavsett sammanhang, är synonymt med styrkan – stort publikintresse. Servicekänslan är emellertid kraftigt eftersatt på landets travbanor: Personal med dålig uppsikt, dålig taktkänsla, kösystem som fungerar mindre bra och i restaurangmiljö kan öl serveras i ett mjölkglas. En betydande nackdel är att banorna bara har ett fåtal stora event vilket i sin tur innebär att extern arbetskraft behöver kallas in för att täcka upp behovet och – i övrigt inget ont om bemanningsföretag – det är sällan en fördel. Arbetsplatser vill bygga sina egna team, utvecklas tillsammans och sikta mot gemensamma mål.

I år väljer Solvalla ett nytt upplägg när restaurangpersonal ska rekryteras till Elitloppet.

Så kallade rekryteringsträffar hålls under april månad med syftet att plocka in så kompetent personal som möjligt, inte enkom för höjdpunkten i maj utan eventuellt även för andra dagar. Det låter måhända inte särskilt revolutionerande i sig, men signalvärdet är tydligt; man vill gå bredare, man fastnar inte i gamla hjulspår och har en tydlig ambition att förbättra upplevelsen på plats, som inte bara uttalas utan också implementeras. En nödvändig inställning då det varit undermålig service under många år, på såväl Solvallas största helg som andra större travhelger. Med id-kravet på samtliga spel hängandes över axlarna lär inte kötiderna bli kortare till totokassorna, det är därför extra viktigt att processen i alla andra tänkbara köer effektiviseras kraftigt – och det går, utan att för den skull vara otrevlig. Det enklaste servicepersonal kan ändra på är bemötandet, förhoppningsvis är Solvalla något på spåren här med sitt nya upplägg så att kunderna lämnar arenan precis som de ska bli bemötta – med ett leende. Konkreta siffror är en sak, kundnöjdhet en annan.

/RICKARD HANSSON

Bråk – det förekommer inte!

Per Skoglund i Nyhetsmorgon under elitloppshelgen i fjol. Samtidigt visades tv-bilder på just ett bråk vid E-läktaren. Undantaget som bekräftar regeln?

I KORTHET/Sällsynt få V75-jackpottar under 2019
Antalet V75-jackpottar under 2019 uppgår endast till en, vilket är ett sällsynt lågt antal (sju motsvarande period i fjol). Med den hårda faktan i ryggen är det svårt att dra andra slutsatser än att ATG hade en baktanke med att placera gigantiska favoriten Campo Bahia – i ett sjuhästarsfält – inom V75-ramen, ackompanjerad av ett åttahästarsfält i Olympiatravets deltävling. Men lördagens V75 på Jägersro gav inte heller någon jackpott.

I KORTHET/Härligt att se tusentals hästintresserade
Under den gångna avgjordes Longines FEI World Cup i hästhoppning på Scandinavium i Göteborg. Mängder av folk och stämningen var magnifik. På plats var förutom mängder av ridsportintresserade även ATG. Spelbolaget anordnade spel till tävlingarna och helgens höjdpunkt, finalen av världscupen, omsatte 77 561 kronor. Klart godkänt med tanke på att reglerna var något speciella. Steve Guerdat, som ledde finalen inför sista dagen och som också kom att vinna, gav hela 6,26 i odds. Men ATG:s omsättning i all ära. Det härliga var att se tusentals och åter tusentals hästintresserade förenas och samlas på en och samma plats. För tävlingar, för mässa och för att umgås.

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.