Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Kör lopp för dem som vill tävla"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
"På V86 under onsdagen var inte ett enda av Solvallas fyra lopp på den stora spelformen fyllt", skriver Fredric Lindman. Bilden är tagen vid ett annat tävlingstillfälle på Solvalla. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

9 ,8, 11, 11, 11, 8, 4.
12, 7, 12, 8, 9, 10, 8, 11, 8, 9.
7, 8, 8, 8, 9, 9, 12.
9, 7, 12, 14, 14.

När tävlingsplaneringen för 2021 släpptes visade det att Åby och Jägersro tappar fem dagar vardera, och Solvalla tappar tre. Detta väckte givetvis arga känslor hos ”storbanorna”. Rätt eller fel?

Det har nog knappast undgått någon att ATG nyligen presenterade rekordstarka siffror, vilket givetvis bara ses som positivt för den svenska travsporten. Samtidigt var det inte länge sedan man lyckades vända den nedåtgående trend gällande antalet aktiva inom Svensk Travsport. Nyligen drog dessutom våren in över landet och tränarna får nu återigen balansera sina hästar med precis den balans de önskar, skotvånget för den här säsongen är därmed borta. Enligt siffror som Svensk Travsport nyligen presenterade var det dessutom positiva siffror kring ”unika svensktränade hästar som startat” och ”svensktränade hästars starter”. Dessa två mätetal ökade faktiskt något under 2020 medan ”svenska hästägares starter” minskade marginellt. Före detta hade antalet hästar i träning under många år sjunkit. Positivt, positivt och positivt kring vår härliga sport alltså.

Samtidigt är känslan att det blir mer och mer sällsynt med en full startlista i våra svenska travlopp, vilket är oroväckande och märkligt kan man tycka. Är utvecklingen faktiskt så negativ att det syns tydligt i startlistorna, eller finns det någon annan, rimlig, förklaring till att det ser ut som det gör? Att tävlingsdagar ligger fel och propositionerna är så dåligt skrivna, och felplacerade, vad gäller dagar och bana? Har vi inte tillräckligt med material för att fylla våra travlopp längre, eller är det helt enkelt så att loppen är felplacerade sett till var tävlingshästarna och de aktiva faktiskt finns? Något måste i alla fall göras, för som det ser ut just nu i startlistorna är det minst sagt oroväckande.

Att spelarna finns där är uppenbart. Även att det finns tillräckligt med tränare för att ta hand om de travhästar som ägarna vill ska tränas verkar klart. Men är det så att vi tappat bort ägarna och uppfödarna, och därför nu ser ihåliga startlistor på våra svenska travbanor i princip varje dag? Det vore kanske inte konstigt att resultatet av den pandemi vi nu levt i över ett år är att ägare och uppfödare lämnat. Eller åtminstone har det blivit svårrekryterat då man inte har möjlighet att besöka banorna för att se sina hästar. Är det förklaringen till det vi nu ser eller har sporten misslyckats med rekryteringen och omhändertagandet av ägare och uppfödare under en längre tid och det börjar nu synas tydligt? Möjligheten att dela ut mycket prispengar finns och görs – nu gäller det bara att möjligheten att tjäna dessa pengar blir mer rättvis. Att pengarna faktiskt finns där att tjäna för dem som faktiskt vill ut och tävla, och när de vill tävla. En svår nöt att knäcka, men inget är väl omöjligt? Ingen tjänar på att köra lopp för hästar som står hemma i stallen och glänser.

Siffrorna som inledde den här ledaren är antalet hästar som var anmälda till loppen (enligt kompletteringslistorna efter att hästar strukits för förbehåll eller på grund av att de ej var godkända) som kördes på Jägersro, Solvalla och Åby (V75-loppen inte inräknade) föregående vecka. Totalt var det 4 av 29 lopp som var fulla. Kollar man på hur många som faktiskt deltog i loppen är det ännu mer skrämmande. På V86 under onsdagen var inte ett enda av Solvallas fyra lopp på den stora spelformen fyllt. Anmärkningsvärda siffror för våra ”storbanor”. Kanske allra mest anmärkningsvärt är det lopp på Jägersro som endast hade fyra deltagare, i ett lopp med 30 000 i förstapris och femman i loppet hade varit garanterad 5 900 kronor. Samtidigt finns det många hästar i andra delar av landet som inte kommer med i sina lopp och får stanna hemma. Den skeva verkligheten måste åtminstone kunna rätas ut något. Detta är i alla fall ingen bra reklam för banorna som faktiskt fått färre tävlingsdagar 2021 jämfört med tidigare. Uppenbarligen är det i alla fall inte för många starttillfällen för hästarna i upptagningsområdet just nu...

När man kollar i startlistorna för dagen ser man snabbt att det är relativt låg beläggning i våra svenska travlopp i många delar av landet. Och när man ser siffror som visar att det finns tillräckligt med hästar i träning för att fylla alla våra lopp är kanske frågan som måste lösas hur man kan omdirigera loppen lite mer så att loppen finns där man vill starta med hästarna och inte där de tränas. Tävlingshästarna finns, så på något sätt måste det gå. För samtidigt som vissa lopp inte ens fylls finns det många hästar som inte får plats i en liknande propp samma vecka någon annanstans i landet.

Det är dags att börja styra om loppen och propositionerna efter hur det faktiskt ser ut med aktiva tävlingshästar i landet.

Detta för att stimulera både aktiva, uppfödare, ägare och spelare över hela landet. Att få ordning och rättvisa är verkligen i allas intresse, eller borde i alla fall vara om man bryr sig om vår svenska travsport.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.