Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Kullen är något alldeles extra"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Pokalåret har legat som en blöt filt över ATG och Svensk Travsport sedan överenskommelsen 2014. Kommunikationen var bristfällig, liksom förståelsen ute i stallarna. Få var införstådda med vad Pokalåret egentligen innebar. Däremot användes Pokalåret, fullt förståeligt, som ett försäljningsargument vid auktionerna under 2016, det vill säga för de hästar som är tre år nu. 43 miljoner kronor av pengapåsen på 270 miljoner kronor – varav 66 procent gick till prispengar – satsades på treåriga hästar. 36 av de 43 miljonerna var höjning av prispengar medan resterande sju var uppfödarmedel.

De sammanlagda prispengarna i årets treåringslopp har varit en höjning med nästan 50 procent. Vilken effekt har det gett? Än så länge är det lite tidigt att slå fast några slutsatser eftersom det återstår ett drygt kvartal och i synnerhet då vi är inne i den viktigaste tiden för treåringar just nu. I fjol tjänade 112 treåringar (inklusive utlandsfödda) över 200 000 kronor under säsongen vilket kan användas som någon form av generaliserande brytpunkt för en säsong som gått plus minus noll. Snittet de senaste fem åren är att 98 treåringar tagit sig över brytpunkten.

Hittills i år är siffran 92 treåringar, en högre notering än under hela 2013 – året då Rokkakudo blev historisk genom att kamma hem fyra miljoner kronor i Svenskt Travkriterium tack vare Premiechansen. Något annat än ett nytt rekord för hästar över ”brytpunkten” i år är inte att vänta, och något annat utfall än det hade varit en stor missräkning eftersom att satsningen skett såväl på toppen som bredden. Häst nummer 92 i år heter Rudisha. Han är en av de tolv som på söndag tävlar i Kriteriet. En av konkurrenterna heter Forfantone Am och de kostade 2,4 respektive 2,7 miljoner kronor på Kolgjini Sales 2016.

Det hör inte till vanligheterna att de två dyraste auktionshästarna under ett år möts i årgångens största lopp två år senare. Dessutom tillhörde Staro McMillan en av Kriterieauktionens dyraste hästar med sina 425 000 kronor. Uppfödare, hästägare och tränare siktade extra mycket mot det här året och satsningarna ser ut att ha gått hem, självfallet inte för alla – men det är, slump eller inte, uppenbart att kullen 2015 är något alldeles extra när Kriteriefältet nu står klart. Dessutom med flera dyrgripar i startlistan. Stonas motsvarighet, Oaks, är också intressant ur det perspektivet. Zeta Kronos blev, med sina 850 000 kronor, det tredje dyraste stoet på svenska auktioner under 2016.

Huruvida det rör sig om tillfälligheter eller inte är svårt att besvara. Kanske går det i cykler? För tio år sedan var grabbarnas kull extremt stark med Maharajah i spetsen, stonas motsvarighet nådde dock inte samma – förvisso snudd på ouppnåeliga – höjder.

Vad händer härnäst? Pokalåret lider mot sitt slut. Har uppfödarna och hästägarna lagt sitt krut för ett par år eller blir 2018 året som sporrar alla intressenter ytterligare?

På söndag vet vi vem som blir kung och vem som blir drottning i kullen som synnerligen haft särskilda förväntningar och krav från sina följeslagare.

RICKARD HANSSON

I korthet

V75 till Århus

Finland har tidigare hamnat i kläm när det gäller byråkrati och i veckan stod det klart att den planerade V75-omgången i finska Uleåborg den 28 december i samband med V75 Winter Burst flyttas. Anledningen är att de finska myndigheterna inte godkänner att något annat land är teknisk spelvärd för en tävling i Finland. Ny anhalt för omgången är Danmark – Århus travbana som får sin första V75-omgång någonsin. Omgången kommer dock att köras med ”danska prispengar”.

”Ringo” till VM-loppet

Det europeiska laget till International Trot – kallat VM-loppet – står klart. Hur mycket prestige det ligger i att vinna loppet med den titeln går att diskutera då varken Readly Express, Propulsion eller Bold Eagle tar turen över till Yonkers i USA. Ett rejält klirr i kassan innebär det i alla fall då förstapriset uppgår till 500 000 dollar. Jerry Riordans
Ringostarr Treb, som inte startat sedan segern i Elitloppet, genrepar i morgon på Solvalla.

Citatet

Så jävla taskigt mot mig

Johnny Takter till Aftonbladet då han ansåg att förbundet inte varit tillmötesgående när han missat att betala en faktura och därför inte kunde köra A Sweet Dance i Oaksuttagningen

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS