Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Marknad i konstant rörelse"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Ardalan Shekarabi och Hans Lord Skarplöth, vid ett tidigare tillfälle. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Sedan förra torsdagen råder nya direktiv för den svenska spelmarknaden.

Efter utbrottet av covid-19 ansåg regeringen att svenskarnas spelvanor låg i riskzonen att bli problematiska för hushållsekonomin och därav var tvungna att begränsas från en statlig nivå. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) uttalade följande:

“Vi ser en utveckling just nu med ökad risk för arbetslöshet, sjukskrivningar och ekonomisk osäkerhet, i kombination med nedgång i vadhållningen. Den mixen av omständigheter skapar stora risker på spelområdet. Regeringen behöver agera snabbt för att skydda svenska konsumenter.”

Uttalandet gjordes i samband med att lagändringen presenterades i slutet av april och i den första remissen som skickades ut var förslaget att en insättningsgräns om 5 000 kronor per månad skulle appliceras på samtliga former av vadhållning.

“Jag är väl medveten om att förslaget påverkar travet på ett negativt sätt. Det är därför som vi remitterar förslaget. Vi är öppna för förslag om hur vi kan rikta åtgärderna så att vi når de som har problem utan att det påverkar annat spelande för mycket. Men det måste finnas praktiska och juridiska lösningar på det, vilket vi hela tiden jobbar med.”, sade Hans Lord Skarplöth vid en intervju med Expressen dagarna efter att förslaget presenterades.

Ett förslag liknande det som presenterades hade varit förödande för travsporten. För gemene spelare hade det inte påverkat avsevärt, men för personer som spelar för större summor hade förslaget slagit hårt.

Det hade även fått direkta konsekvenser på omsättningen eftersom personerna som bidrar till den, nu hade fått portionera ut sina spel under månaden. Inte nog med det, den största risken hade varit att många nästintill lagt ned spelet helt.

Med tanke på att ATG även bygger sin verksamhet för travspelet på poolspel hade minskad omsättning lett till mindre potentiella vinster för spelarna. Det i sin tur hade skapat en ond cirkel där det stora allmänna intresset svalnat i takt med att möjligheten till bra avkastning på spelen sjunkit, allt eftersom hade omsättningen gått ned vilket påverkat samtliga delar av den svenska travsporten.

ATG tillsammans med flera andra spelbolag ställde sig givetvis emot förslaget och det kom även att ändras. Lagändringen som nu gäller innefattar fortfarande en insättningsgräns och förändrade regler om hur länge en person får vara inloggad på en spelsajt. Det som däremot kom att skilja är att de nya lagarna inte innefattar spel på hästar eller sport, utan gäller för onlinekasino. Ändringen gäller från den 2 juli 2020 och upphör att gälla vid utgången av året.

När lagförslaget presenterades väcktes många reaktioner och det finns fortfarande väldigt många frågeställningar i ämnet.

Efter att den tillfälliga förordningen gått igenom sade Ardalan Shekarabi i ett pressmeddelande:

“Till följd av den rådande pandemin ser vi en mix av omständigheter som sammantaget skapar stora risker på spelområdet. Dessa behöver motverkas. Med åtgärderna stärker regeringen skyddet för svenska konsumenter.”

Travsporten klarade sig undan denna gång, men en av frågorna som kvarstår är hur framtiden kommer att se ut? När Shekarabi hänvisar till: “stora risker på spelområdet”, är det i hänvisning till den nu aktuella pandemin, men spel är alltid förknippat med risker. För att någon ska kunna vinna måste en annan part förlora.

När lagförslaget presenterades aktualiserades det hur beroende sporten är av spelet. När Norges politiker för ungefär ett år sedan talade om att införa en förlustgräns för Rikstotos kunder på 20 000 kronor i månaden, menade Rikstoto att det skulle innebära ett tapp på cirka 900 miljoner under ett år. För norsk travsport menade de samtidigt att det skulle innebära ett tapp på 250 miljoner kronor till sporten.

Personer som har problem med spel ska självklart kunna få och bli erbjudna den hjälp som de behöver. Att samhället tar ett ansvar i frågan är bra, men regleringar medför också konsekvenser.

Citatet

“Har varit mest flummig i hela sitt liv”

Don Fanucci Zet vann årets upplaga av Sprintermästaren och efter loppet berättade tränare Daniel Redén att hästen bland annat behöver det stängda huvudlaget för att ens kunna fokusera

Jackpott för vem?

Sedan den 13 juni har utdelningen uteblivit för fem rätt i samtliga V75-omgångar som avgjorts. Spelet som ska låta drömmen om miljoner leva har varit det motsatta. Det positiva är att omsättningen hålls uppe.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.