Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Nya hot med en ny marknad"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Kommer kuskar och tränare att klara den ökade pressen? Är de redo för de nya tider som väntar?

Jag pratar om den allt mer ökande pressen på dem som tävlar inom svensk travsport. Ett dåligt beslut under ett travlopp kan numera få betydligt värre konsekvenser än tidigare. Arga sms, ”spygalla-kommentarer” på sociala medier är numera snart vardagsmat för dem som tävlar flitigt inom travet.

Men det här är nog tyvärr bara början på det temat. Från och med 1 januari 2019 förväntas Sverige ha en omreglerad spelmarknad med möjlighet till spellicenser för utländska aktörer. Fler spelbolag än vad fallet är just nu kommer med säkerhet erbjuda spel på travhästar i Sverige.

Redan nu finns möjlighet att via Internetbolag placera spel på exempelvis head to head på de större travloppen. Det vill säga att det gäller att klura ut vilken av två eller tre hästar som kommer först i mål. Vad är problemet med detta? Jo, att det är betydligt enklare för fuskare att lyckas. Det räcker i princip att muta/övertala en kusk för att lyckas med spelet. Det är betydligt svårare att fuska sig till ett säkert vinnarspel. 

Inom sportspelskategorin går det att spela på allt från nästa inkast till varningar och hörnor. Det ställs därmed stora krav på alla kontroll­instanser då det gäller att upptäcka oegentligheter.

Svenska Spel tar det här på största allvar och har sedan 2013 stängt spelet på runt 40 matcher. Detta efter att ha upptäckt avvikande oddsrörelser. Vissa fall har också polisanmälts.

Svenska Spel finansierar sedan några år tillbaka även en heltidstjänst på Riksidrottsförbundet, som används till att förebygga matchfixning. Så sent som i söndags arrangerades en utbildningsdag på Bosön då det gäller matchfixning och spelansvar. Alla ungdomar som i år får elitidrottsstipendier var på plats och fick en ökad inblick i detta svåra ämne. Hur ska de göra när/om de i framtiden hotas att göra saker mot sin vilja i matchsituationer? Helt klart ingen enkel sits. 

Travet då? En av de bästa ingredienserna i svensk travsport är att alla åldrar kan tävla mot varandra och även en tvättäkta amatör har möjlighet att möta eliten bara han/hon har en häst som duger i konkurrensen. Det är bra i från de flesta aspekter. 

Tyvärr innebär det emellertid att även en ”vanlig människa” kan utsättas för externa hot. ”Om du blir bättre än trea bränner vi upp stall­et.” Tja, tyvärr ingen omöjlig kommentar före ett lopp. Eller: ”Du får 10 000 kronor om din häst blir oplacerad.”

Med fler spelbolag och en ökad konkurrens, då det gäller spel på trav i Sverige, kommer säkert också risken för fixade lopp och utbudet av olika spelvarianter att öka. Det gäller att Svensk Travsport hakar på Svenska Spel i det här allt mer angelägna ämnet. Helt enkelt förbereda de aktiva på vad de kan komma att utsättas för. Och vad de ska göra när eventuella hot är en realitet. 

Den kull som plockade ut sin proffslicens den 1 januari i år fick ingen utbildning/inblick i matchfixning/spelansvar på den avslutande proffstränarkursen på Wången. Det vore onekligen bra att börja där. 

LARS-JOHAN HOLM

I KORTHET/Ett varv extra...

Det var problem med ljudet på Öster­sundstravet i söndags. Kuskarna i GS75-3 hörde inte omstartssignalen, utan vissa fortsatte att köra. Bland annat då Ulf Ohlsson bakom favoriten Homemade Bourbon. Från spets tvingades nu hästen trava nästan ett helt varv i tävlingstempo. Inte konstigt att det var tomt i tanken knappa varvet från mål. En del kuskar var inte helt nöjda när det här loppet summerades på stallbacken...

I KORTHET/Kronan på sned

Han hade aldrig tidigare förlorat tre lopp i rad. Nu är tidigare nästan oslagbare Bold Eagle uppe i fyra raka förluster – dock fyra andraplatser i rad. I söndags provades han med 200 gram lättare balans, vilket såg ut att fungera fint. Förlusterna lär glömmas snabbt om han om två veckor hittat toppformen och vinner Prix d’Amérique för tredje gången i rad. Ourasie var den senaste som klarade den bedriften.

CITATET

Jag varken hörde omstartssignalen eller såg några andra tecken på att det var omstart

Jimmy H Andersson var en av de kuskar som lurades att köra nästan ett varv i den avbrutna starten i Östersund i söndags

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS