Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Örnen vakade över Solvalla"

Foto: TR BILD
Bold Eagle var en av lördagens stora vinnare på Solvalla. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den 28 maj 2017 fick många svenska travälskare se vad de fortfarande kallar den hittills grymmaste prestationen på svensk mark. Det var en varm dag på Solvalla som det franska undret Bold Eagle för första gången gästade Sverige. Redan i elitloppsförsöket pulvriserade han Delicious U.S. från dödens och vann förkrossande enkelt på 1.08,4. 

Det var magiskt. 

Bara att Bold Eagle kom till Solvalla var större än stort. Förväntningarna var nästan orimligt högt ställda på honom men de infriades med råge redan i försöket. “Örnen” erövrade Solvalla där och då, men i finalen blev det bara en fjärdeplats. Året efter blev allting fel (strul med omstarter, tragiskt nog) och Bold Eagle galopperade bort sig redan efter 150 meter. 

Trots det har magin kring det där försöksloppet 2017 legat kvar i luften ovanför Solvalla och den gångna helgen fick han återigen visa upp sin storhet, den här gången som pappa. Bold Eagle har inte lyft som avelshingst på samma sätt som Ready Cash och Muscle Hill, och ibland har hans avkommor till och med fått lite dåligt rykte. Kanske motiverat många gånger, men uppenbarligen finns den där magin som Bold Eagle kunde bjuda på som tävlingshäst även i hans avkommor. 

Varken Eagle Eye Sherry eller Brambling var favoriter till att vinna Svenskt Travoaks respektive Svenskt Travkriterium, men vad gjorde det? Den här helgen var det nämligen dags för Bold Eagle att få sin revansch på Solvalla, och då klev dottern och sonen fram och representerade. Även ett år äldre sonen Aetos Kronos stod upp för släkten under söndagen, men just nu fokuserar vi på de största loppen för treåringar på svensk mark.

Eagle Eye Sherry har fötts upp av Annika Goop och Henrik Hobik och tränas av Björn Goop. Den sistnämnde var dock avstängd så Stefan Persson fick sköta tömmarna. Extra roligt var det då Stefan Persson, precis som han nämnde i segerintervjun, använde Björn Goop mycket som kusk när han själv hade egentränade hästar i de stora loppen. Nu fokuserar Stefan på att köra och fick då i stället sitta upp åt Björn när det var stora pengar på gång. Kanske var det just för att Björn Goop fick se loppet från sidan som han lyckades uttrycka mer glädje än vad som når ut när han själv sitter i sulkyn. Eller så var det för att den här segern helt enkelt var lite roligare för honom än de flesta andra stora segrar han tagit.

Några som nog inte var lika glada direkt efter var Daniel Redén och Örjan Kihlström som i utgången fick galopp med Beauty Kronos när hon var på väg mot en, vad det såg ut som, vattentät seger...

Firma Kihlström och Redén skulle dock få snabb revansch och det är precis som Daniel sade i en intervju efter Kriteriet – det är otroligt hur Örjan bara kan skaka av sig något som bör ses som ett tungt nederlag med Beauty Kronos för att kort senare överraska och ge allt med Brambling. Det är inte ofta man får känslan av att Örjan Kihlström, gubben i lådan, är på krigsstigen, men med Brambling kändes det inte som att han var på lekhumör. Och det såg verkligen ut som att Brambling var med på noterna. Till och med han såg skräckinjagande ut när han gav allt i varje steg av de 2640 meterna.

Brambling kunde väl inte öppna?

I årets upplaga av Kriteriet spelade inte det någon roll. Kihlström var förbannad och skulle bara till spets, så då var det bara för de andra att flytta på sig. Det var revansch som gällde, och det var en snabb revansch man fick. Både Örjan Kihlström och Daniel Redén. Bold Eagle skulle vara stolt om han hade fått se Brambling dundra runt och plocka hem det största en svenskfödd treåring kan vinna.

Under söndagen fullbordades trippeln för Bold Eagle då Aetos Kronos återigen visade sin underbara inställning och styrka när han plockade ner Guzz Mearas från dödens i ett uttagningslopp till Europaderbyt. I finalen lär han dock vara chanslös för där ställs han mot kanske den bästa travare som någonsin fötts, Ecurie D.?

För det kan väl knappast ha funnits något värre?

Undrar vem av Face Time Bourbon och Ecurie D. som Björn Goop skulle välja i ett Prix d'Amérique. Kanske får vi svaret om fyra månader?

Det är sådana här helger som man glömmer allt negativt som tyvärr händer i Svensk Travsport för dagen. Vi har mycket att vara stolta och glada över, och det är bra att bli påmind av det då och då. Framförallt i dessa dystra tider som annars råder just nu.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.