Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Solvalla borde gått ut direkt med att det inte blir publik"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

På lördag avgörs Paralympiatravet på Åby, årets hittills största travevenemang på svensk mark. När i princip alla andra sporter stängt ner på grund av coronaviruset rullar travsporten vidare. Detta dock helt utan banpublik och med stränga förhållningsorder för de aktiva, funktionärer och media. För en del är travsporten en dyr men rolig hobby, för andra ett levebröd. Över lag har vi dock tusentals skäl att verkligen uppskatta den här unika möjligheten som inte många branscher får i dessa undantagstider.

Svensk Travsport gjorde tidigt viktiga drag för att om möjligt kunna fortsätta med sin verksamhet samtidigt som man följde Folkhälsomyndighetens direktiv. Exempelvis förbjöd ST omgående all banpublik istället för att tillåta några hundra. Ett smart drag att stämma i bäcken direkt. Än så länge rullar det på och ATG tjänar just nu, trots teknikstrulet förra söndagen på Romme, bra med pengar på sina travspel medan däremot sportspelen av förståeliga skäl blir lidande. Det finns ytterligare små moln på himlen. Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten, har redan fått frågor om årets elitloppshelg. Detta efter att Solvalla nyligen gick ut och berättade att man planerar att köra sin största helg i princip som vanligt. Sweden Cup försvinner och Harper Hanovers lopp får lite sänkta prispengar, men i övrigt är det inte tänkt att bli så stora förändringar.

Den 4 maj kommer Solvalla ta beslut om man ska tillåta publik eller ej under elitloppshelgen. Varför först då? Är det här verkligen riktigt genomtänkt i dessa coronatider? Precis som Svensk Travsport gjorde i början av denna hemska pandemi borde Solvalla istället direkt gått ut och berättat om det givna med helt tomma läktare, även under elitloppshelgen. Allt annat är bara en utopi.

Det sticker dessutom i ögonen på folk utanför travbubblan och sätter onödigt tryck på Folkhälsomyndigheten. Om det är av ekonomiska skäl Solvalla gör så här är oklart, men i vilket fall som helst känns det oklokt. Därför fick också Anders Tegnell nyligen sina första frågor om elitloppshelgen:
– Det är fortfarande 50 personer som är den gräns som vi pekar på. Och det gäller väl även för den här typen av arrangemang. Så då får arrangören fundera på om det är genomförbart över huvud taget, under de förutsättningarna, svarar Anders Tegnell på en fråga från TT om Solvallas planer på att genomföra elitloppshelgen med eller utan publik.

Det är det minst dåliga alternativet just nu.


Svensk Travsport har klarat sig hittills tack vare argument som en strikt arbetsplats, att det inte handlar om en kontaktsport samt de stora ytorna på stallbacken. Om travet ska anses som en sport över huvud taget är det dessutom många som tycker olika om. Travsporten är exempelvis inte med i Riksidrottsförbundet och känns som lite diskriminerad när det kommer till bragdguldet och andra idrottspris. Utan spelet skulle travet säkert vara en väldigt liten företeelse, både sport och spel behövs. Just nu är det för en gångs skull en fördel att en del inte uppfattar travet som en ”riktig” sport. Annars hade det nog varit tävlingsuppehåll för oss också.

Svensk Travsport har som sagt gjort det bra, men det gäller att hålla i. Det här är inget sprinterlopp, utan snarare ett maraton i tålamod. För att det ska bli någon elitloppshelg i år gäller det kanske att skärpa upp direktiven ytterligare och framför allt se till att de efterlevs. Nödvändiga arbetsresor är inte förbjudna, men sedan kan man alltid diskutera vad som är nödvändigt. Björn Goop åkte bil hela vägen upp till Umeå i fredags. Robert Bergh valde att stanna hemma och bara skicka hästarna och skötare och sätta upp lånekuskar. Sådant här känns bra, istället för att ta onödiga risker med flyg- och/eller tågresor. Catchdrivers? Måste de just nu, under en kortare period, verkligen tävla på dubbla banor samma dag? Kan man inte nöja sig med en bilresa per dag?

Det blir säkert konstigt att köra Paralympiatravet helt utan publik nu på lördag. Ännu konstigare kommer det att kännas med ett Elitlopp utan åskådare. Inga sovsäckar utanför huvudentrén, ingen elitloppsinvigning med kuskar och tränare och inte ett knyst från publikplats när den första elitloppshästen värms under söndagen. Och vinnaren får sedan åka tillbaka till stallbacken i all tysthet och möjligen få lite uppskattning där. Tragiskt? Ja, absolut. Samtidigt gäller det att gilla läget och vara lite vidsynt.

Elitloppet är faktiskt inte något som publiken på plats har ensamrätten till. Det sitter även vanliga år betydligt fler framför TV-apparaterna eller datorer/plattor och följer denna storhelg. Människor som byggt upp egna traditioner sista helgen i maj, utan att för den skull välja att åka till Stockholm. Så ett publikfritt Elitlopp är ändå att föredra istället för inget alls. Under förutsättningarna att Solvalla verkligen kan garantera att tävlingarna genomförs enligt Folkhälsomyndighetens direktiv.

Flytta Elitloppet? Om man med säkerhet visste att det gick att arrangera Elitloppet i augusti med publik skulle det kanske vara ett bättre alternativ. Men det vet ingen just nu. Så därför – vi fortsätter publikfritt, även under den heligaste av alla travhelger. Det är det minst dåliga just nu.

Vilket häftigt race

Bara fem hästar som i Damklubbens Stora Fyraåringspris under fredagskvällen på Umåker. Men vilket häftigt race det blev. Robert Berghs Hail Mary fick verkligen kämpa för att hålla ifrån sig Björn Goops Aramis Bar. Norske Golden Dream M.E. visade också han stort kunnande. Det här var verkligen ett lopp som piggade upp och lovade mer

En riktig vinnartyp

Noterade ni Svante Båths Attraversiamo efter segern i Berth Johanssons Memorial? Det såg ut som att hästen ville in i vinnarcirkeln, men där var det för dagen helt tomt. Onekligen verkar Attraversiamo vara en riktig vinnartyp.

LARS-JOHAN HOLM

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.