Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Svidande kritik – men hur ser villkoren ut?"

Foto: TR BILD
Hovslagare är den bransch där flest egenföretagare fått bakläxa, hela 82 procent av företagarna fick anmärkning av Skatteverket. Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Skatteverket kom häromdagen ut med en rapport för att ”stärka en sund konkurrens inom hästbranschen”.

Rapporten är en svidande kritik av rådande förhållanden inom hästnäringen. 245 utredningar har genomförts, under en fyraårsperiod. Och utfallet är bedövande: Cirka tre fjärdedelar av de som granskats, har fått bakläxa och ändrad (lika med ökad) skatt, till följd av det som Skatteverket benämner ”medvetet fusk och omedvetna fel”. 57 ärenden har, inom ramen för rapporten, brottsanmälts.

Skatteverket riktar inte ljuset mot enbart travsporten, rapporten innefattar all hästhållning i Sverige. Det vill säga kring 360.000 hästar.

Det som granskats är både hobbyhästar och proffsverksamhet, inom ridsport, trav- och galopp, turridning, inackorderingsstall, avelsverksamhet, ridskolor och andra utbildningar, med mera.

Bilden som målas upp av ordningen och kanske även moralen inom hästverksamheten, är kritisk och negativ.

82 procent av hovslagarna med anmärkning

Rapporten har gjorts på förekommen anledning, då Skatteverket har nåtts av uppgifter kring dessa typer av felaktigheter från facken, medier, Arbetsmiljöverket – och anställda eller före detta anställda i stallmiljö.

En yrkeskategori som får extra stort fokus, i mindre smickrande bemärkelse, är de egenföretagande hovslagarna, där hela 82 procent av de granskade har fått nedslag och konkreta anmärkningar från Skatteverket.

Bristerna som hittats i hästnäringens alla hörn är många och varierande. Det handlar om allt från oregistrerade verksamheter till oredovisade intäkter och förmåner, bristande bokföring, felaktiga avdrag och avskrivningar, inkorrekt momshantering – och rent uppsåtligt skatteundandragande.

Travsporten utpekas inte specifikt

Skatteverket trycker, i sin beskrivning av slutsatser från utredningarna, primärt inte bara på att man vill jaga och bestraffa de som gör fel. Man är, enligt sin egen beskrivning av syftet, noga med att påpeka att vad man är ute efter också är att ”inte utsätta seriösa företag för osund konkurrens” – det vill säga en tanke om att förhindra det som skulle kunna kalla för ekonomisk eller administrativ doping. Skatteverket påstår sig vilja informera, förklara och även öka viljan hos branschens alla parter att följa befintliga regelverk.

Travsporten utpekas alltså inte specifikt i deras betänkande – men den ingår definitivt i hela genomgången, och kan nog anses vara en av målgrupperna för både kritiken och uppmaningarna till skärpning.

Hur allt det här ska tolkas, kan man naturligtvis vända och vrida fram och tillbaka på.

Är hästbranschen full av fuskare? Eller är administrationen kring hästhållning alldeles för krånglig? Eller är reglerna och lagstiftningen rent av direkt fientliga emot alla människor som egentligen bara älskar att ta hand om sina hästar?

Har skarpa ögon på sig

Vad som framgår av den här skatteverksgranskningen, är att den svenska hästhållningen nu under en tid har haft, och sannolikt framöver även kommer att fortsätta få, ganska skarpa ögon på sig.

Det ställer krav på många i branschen. Vad avser kompetens, ordning-och-reda och allmänt schysst uppförande.

Men samtidigt borde just det här – i andra riktningen – också kunna öppna upp för en kommunikation, en feedback och ett kravställande från till exempel travsporten, gentemot myndigheterna. Rent politiskt, uppifrån, kan man knappast bara ensidigt klanka ner på hästsportens administrativa röra. När man nu hittar så många fel, så borde det också mana till eftertanke från myndighetshåll:

Varför? Hur är det ställt inom hästsporten egentligen? Har de rätt förutsättningar för att bedriva sina verksamheter? Är det tillräckligt lätt och okomplicerat att driva företag i hästbranschen?

Eftersom till exempel travet, och många andra delar av Hästsverige, sysselsätter tiotusentals svenskar, som arbetar hel- eller deltid med hästar, så kan politiker, myndigheter och Skatteverket inte bara slå ner på ordningen – utan att också lyssna och känna av hur verkligheten faktiskt är där ute.

Så: Gärna en kritisk skatterapport för att få bort ”den osunda konkurrensen”. Det är nog bra.

Men samtidigt minst lika gärna också en lyhörd lystring uppifrån, där man på allvar försöker förstå vilka vardagsvillkor som hästsportens fotfolk lever under – och vilken hjälp man kan ge dem.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.