Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Tar Don Fanucci Zet över jokerrollen?"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Har Daniel Redén tankar om Paris? Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Ett eget storlopp i sig, absolut. Men helgens Prix de Belgique kändes i förväg ändå i första hand som ett sorts avstamp inför nästa veckas Prix d’Amérique. En förrätt. En uppvärmning.

Calgary Games skulle säkra sin plats – och skrämma världen. Och samtidigt höja pulsen och temperaturen inför Frankrikes allra finaste race. Så var det tänkt.

I stället blev det hela ett enda stort antiklimax. Framför allt för Sverige men också för arrangörerna och hemmalaget. Även de flesta fransoser hade, om än en aning motvilligt, sett Calgary Games som den riktigt roliga kryddan, i årets annars möjligen lite stjärnfattiga upplaga av Pd’A.

Nu sprack detta. Efter strykningen av Calgary Games, blir det i stort sett bara franska hästar – i vart fall i huvudrollerna – nästa söndag.

Såvida inte… ja, vadå?

Kan Sverige fortfarande rädda den internationella prägeln på Prix d’Amérique 2023, och skapa någon form av landskamps- eller mästerskapskänsla?

Det svaret får vi inte förrän i början av nästa vecka, när de definitiva anmälningarna görs.

Någon joker med Calgary Games kvalitet och utstrålning kan vi naturligtvis inte trolla fram. Det är omöjligt. Men minst en svensk starthäst lär det i alla fall bli. Kanske flera.

Moni Viking har genom åren gått in och ut ur Björn Goops träning – och efter sin preparébetonade comeback i just Prix de Belgique i söndags, är hästen i stall Goops regi igen. Räkna med att Vincennes-experten Björn därmed kommer att köra Moni Viking i storloppet nästa söndag.

Att Moni Viking, efter sin långa frånvaro i höst, ska kunna vinna Pd’A, är dock lite väl mycket begärt. Men Björn Goop bakom en erfaren häst (kom ihåg segern över tre varv i Åby Stora i somras!), gör att man trots allt kan hissa åtminstone en liten outsider-varning för ekipaget. Moni Viking är ju dock både uppfödd och ägd i Norge.

Det stora svenskhoppet inför Prix d’Amérique, får man nog nu i stället rikta emot en viss Daniel Redén.

I skuggan av det enorma fokuset på Calgary Games, har Redén kunnat smyga lite i skymundan med sina (eventuella) Prix d’Amérique-planer. Han har inte behövt säga så mycket. Och varken bekräftat eller dementerat några förberedelser.

Att tro att han ska plocka ut Francesco Zet här – den enda fullt ut lika spännande hästen som Calgary – är inte rimligt. Det mest troliga i det fallet, är att Redén bedömer Francesco som lite för ung och oerfaren för Vincennes i år, och i stället laddar honom emot Elitloppet i maj.

Men två andra Redén-hästar ser däremot ut att under en längre tid i vinter faktiskt ha smygpreppats för just Prixd’Amérique.

1. Honey Mearas kan vara aktuell. Hon har över nio miljoner kronor intjänat och är härdad på hög nivå.

Fast det är klart: De tyngsta titlarna i hennes bälte är Stochampionatet, Derbystoet samt sto-EM och sto-SM. Allihop enbart mot andra ston. Att Honey Mearas kan komma att starta i Pd’A är inte otänkbart. Men att hon faktiskt skulle vinna mot alla de tuffa hingstarna känns långsökt.

2. Ett annat möjligt Redén-kort är emellertid extremt intressant: Don Fanucci Zet. Med titlar som bland andra Elitloppet och Hugo Åbergs innanför västen (och en andraplats i Derbyt, över lång distans).

Visserligen har hästen bara startat utomlands en enda gång. Och nu inte synts till på någon tävlingsbana på flera månader. Men när initierade rapporter plötsligt gör gällande att Redén gnuggat DFZ stenhårt där hemmavid den senaste tiden – och lät honom gå ett skarpt banjobb så sent som förra veckan – så ligger en viss tolkning nära till hands:

Att Daniel Redén allvarligt överväger att göra en sensationell show-up i Paris. 

Don Fanucci Zet kan bli den stora jokern i årets Prix d’Amérique!

Han blir, i så fall, inte favorit mot bevisade franska formkort som Horsy Dream och Idao de Tillard.

Men Don Fanucci Zet KAN slå ner som en oväntad blixt från ingenstans på Vincennes, och stöka till allting. Vilket är exakt vad loppet verkligen skulle behöva.

Gällande Calgary Games och den i slutänden misslyckade franska utflykten:

Hästen ÄR såklart en kanon. Men det extrema avelsfokuset under fjolåret – och brådskan hem till nya ston – gjorde marginalerna för små. Det fanns inte utrymme för minsta lilla krångel eller extra tid i förberedelserna.

En balansrelaterad galopp i sitt franska debutlopp, och sen en oönskad snuva, förstörde möjligheterna att charma och besegra Europa.

Otur, kan tyckas men i grunden delvis också en följd av ägarnas prioriteringar att avel rankats som så pass mycket viktigare än en internationell tävlingskarriär.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Travronden möjligheten för läsare att kommentera artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. Travronden granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Travronden.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll god ton
  • Visa respekt för berörda personer

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ditt konto. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Travronden kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.