Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Uppfödarna förtjänar något större"

Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Visning av en häst under Wenngarnauktionen på Wenngarn Slott 2016. Foto: MARIA HOLMÉN / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Värdet och kraften som finns i veckorna vi just nu befinner oss i ska verkligen inte underskattas. Det tycks och spekuleras precis överallt och den mediala uppmärksamheten är enorm. Nästan allt handlar om Elitloppet och handlar det inte om Elitloppet handlar det nästan alltid om elitloppshelgen.

En del tröttnar på det, men när allt kommer omkring är det något som förenar oss oavsett vad man tycker om vägen dit. Ett spektakel att samlas kring.

Svensk Travsport ser också värdet att bibehålla den statusen och när de ökade prispengarna presenterades i slutet av fjolåret ingick en ganska kraftig höjning av förstapriset i Elitloppet. Även Elitkampen fick ökade prismedel.

Mitt i hela cirkusen, eller snarare precis innan den drar i gång på allvar och framför allt i Upplands Väsby, ska Elitauktionen äga rum igen. Fredag 27 maj är det dags och den här gången utan restriktioner. Efterlängtat, minst sagt. Redan i mars berättade ASVT:s generalsekreterare Sara Lennartsson om ett rekordstort anmälningsintresse från uppfödarna. Hon berättade också om intresse för mer än att bara sälja häst:

”Vi vet att många har längtat efter de ’vanliga’ auktionerna. Det är ett omtyckt event, en firmafest var det någon som skämtsamt kallade det för. Många vill ses och uppleva auktionerna igen” sade Lennartsson till Travronden 15 mars.

Summeringen är träffsäker och de som gör en avstickare till Upplands Väsby kommer förmodligen att kunna skriva under på Lennartssons ord efteråt.

Detsamma gäller de som gästar Solvalla Yearling Sale i mitten av augusti, Kriterieauktionen en månad senare och Åby Yearling & Mixed Sale i början av oktober.

Tillsammans handlar det om fyra stora auktioner fördelade på två olika aktörer och alla fyller sin funktion.

Det är svårt att vara kritisk mot att de finns. Alla brukar innehålla fina hästar och vara fulldugliga firmafester.

ASVT:s auktioner är kopplade till Elitloppet och Kriteriet vilket i sig kan ses som en styrka, men borde också betraktas som ett säkert sätt att ständigt spela en biroll. I skuggan av festen och världsstjärnorna, i skuggan av våra allra finaste treåringar.

Uppfödning, avel och auktion är något väldigt vackert och spännande. Intresset är större än vad man tror och framför allt skulle det kunna bli ännu större.

Det är ingen tillfällighet att Almedalen är något de flesta av oss känner till. För oss fastlänningar kunde parken på Gotland ha varit relativt okänd om det inte vore för politikernas egna firmafest som äger rum just där en gång om året varje sommar.

Tänk om uppfödare, aktiva och köpare kunde få till något liknande. Flera dagar med avel i fokus.

Hotell i närheten, campingytor som sväljer hur många husbilar och tält som helst.

Selected-auktion, vanlig ettåringsauktion, mixedauktion.

Global-tält, Boko-tält, hingstvisningar, några unika årsföl som visas upp och säljs.

Fest varje kväll, föreläsningar eller debatter på dagarna.

ATG Live på någon storbild kanske. Någon vaken leverantör ställer upp lite vagnar och annan utrustning och säljer med tio procents rabatt.

Mellan de fyra stora auktionerna säljs hästar på nätet varje vecka av två olika aktörer. Travera är den som ännu inte fått ett omnämnande.

Den digitala försäljningen blir alltmer populär och i år ser vi till exempel Menhammar sälja ut en hel kull online.

Det här är ingen skarp kritik, inget är fel. De nya trenderna är här för att stanna och det vi kan göra är att vi ser till att en gång om året samla oss med avel och auktion i fokus.

Att skapa en svensk Harrisburg-auktion är antagligen en logistisk mardröm. Med så många kompetenta aktörer och drivna uppfödare finns det ändå förutsättningar för att lyckas. Får man till det är det garanterat värt det.

Med ambitionen om att öka intresset för uppfödning och hästägande kanske Svensk Travsport ser vinning i att avsätta pengar i sin budget för att bidra till det.

ANNONS

Ämnen i artikelnSå jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.