Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Vad betyder regler?"

Foto: TR BILD
Foto: TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Regler är något som alla har gått med på att följa och de finns till för att upprätthålla en ordning om vad som är tillåtet och vad som inte är tillåtet. Reglerna finns också till för att skydda aktiva, de finns till för att skydda ägare och inte minst för att skydda hästarna.

Grundläggande för regelverkets upprätthållande och efterlevnad är att det inte ska löna sig att bryta mot de uppsatta reglerna. De senaste veckorna har vi däremot sett överträdelser där det till och med har lönat sig att inte följa regelverket, där det har varit mer lönsamt att inte göra det. Påföljderna och bötesbeloppen för de här företeelserna är så pass små att de inte har någon inverkan för efterlevnaden.

Om det i slutändan blir lönsamt att bryta mot vissa av reglementets regler, vilka incitament finns då för att andra ska förhålla sig till dem och vad har då regler för betydelse?

När Samson vann S:t Leger på Åby den 15 september bröt han ned ett halvt spår på open stretch över upploppet. I tävlingsreglementet för 2021 står följande att läsa: “Det är förbjudet att använda extra invändigt spår. På upploppet – sista raka sträckan mot mål – får emellertid andra ekipage än det ledande ekipaget använda extra invändigt spår”.

Invändigt fanns Hannibal Face, men domarna bedömde att det inte med säkerhet påverkade ordningsföljden varpå Samson fick behålla segern. Men, det var ett regelbrottt och för detta utdömdes följande: “Bergh Robert (Samson) 2000 kr för att otillåtet använt open stretch (B-1)”.

Förstapriset i loppet var 150 000 kronor.

Vid V75-tävlingarna i Bollnäs den 11 september blev det en tuff spetsstrid mellan The Bald Eagle och Morotai Degato. Det renderade i en snäv styrning där The Bald Eagle blev påkörd och galopperade som följd. Efter att Morotai Degato sedan släppt över ledningen, löste det sig och hästen spurtade in som vinnare. Påföljden blev följande: “Kylin Blom Oskar, 2000 kr, avstängning 210925-210927, för snäv körning/ridning som grovt stört medtävlare”.

Förstapriset i loppet var 125 000 kronor och en plats i finalen med chans på 250 000 kronor.

Självklart var det aldrig meningen att styrningen skulle bli så snäv som den blev och självklart hade loppets kört på annat vis om det körts om. Det är tävling, det är ett adrenalinpåslag för både kuskar och hästar samtidigt som går snabbt, väldigt snabbt. Men, vilka signaler sänder det ut?

Bortser vi från alla inblandade i just den här situationen och i stället konkretiserar vad som hänt samt påföljden som det ser ut just nu är den följande: det kostar 2 000 kronor för en snäv körning mot konkurrent samtidigt som det sexsiffriga förstapriset får behållas tillsammans med dess fördelar.

För konkurrenten ser det annorlunda ut. Hästen riskerar att ta skada där det i bästa fall blir lindrigt, men i värsta fall riskeras hela den fortsätta tävlingskarriären. Ägarna blir helt utan pengar, helt utan spänning och i värsta fall tvingas hästen sluta tävla. Tävlingar är inte heller gratis och fakturan kommer oavsett placering, och i fall som dessa tillsammans med en kostnad för veterinär.

Veckan efter att Samsons vunnit S:t Leger och tjänat 150 000 kronor startade han igen. En vecka tidigare hade det kostat 2 000 kronor att bryta mot regeln om att inte gå ned open stretch.

Över upploppet gick Samson återigen ned över open stretch och eftersom det inte fanns någon konkurrent invändigt var det nu inte ett halvt spår, utan två spår. Hela open stretch nyttjades och återigen kom en bot: “Bergh Robert (Samson) 1500 kr för att otillåtet använt open stretch (B-1)”.

Samson vann loppet och förstapriset var 80 000 kronor.

Inom loppet av en vecka hade samma regelbrott begåtts med ett bötesbelopp om 3 500 kronor, men 230 000 kronor intjänat.

Hur hade det gått i loppen om Samson korrigerats upp för att hålla rakt spår och inte använt open stretch på ett sätt som strider mot reglementet? Det vet vi inte, men vilka incitament finns för att räta upp en häst när plussidan är så pass mycket större än minussidan? Varför ska snäva körningar undvikas, när det bara kostar 2 000 kronor i böter?

Det här är bara några av flera exempel inom närtid och över tid blir de fler. Bötesbeloppen för många överträdelser måste höjas och initialt kommer det svida, men i ett större och längre perspektiv är det nödvändigt. Varför ska reglementet följas när det i vissa fall blir lönsamt att bryta mot det – och vad betyder då regler?

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.