Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Vad erbjuder banbesöket?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

“Nya hästägare och spelare rekryteras på banan”, sägs det. Frågan är bara om det stämmer?

Oavsett om det är en tia plats eller en andel av banans V75-system är det få förstagångsbesökare som besöker en travbana utan att lägga ett spel. Hur utfallet av spelet sedan blir spelar mindre roll, merparten tycker att det är roligt och anser att det höjer spänningen när de ser loppet utanför fönstret. När dagen eller kvällen sedan summeras anser de nog också att de haft det trevligt och gärna återvänder till travbanan. Det borde med andra ord medföra att publiksiffrorna ökar för varje tävlingsdag banan anordnar, men tyvärr vet vi att så inte är fallet – tvärtom minskar publiksiffrorna.

Så var går det fel? Eftersom den stora andelen förstagångsbesökare ändå upplever besöket som positivt, varför återvänder de inte? Är senareläggningen av V75 och saxade V86-omgångar verkligen den stora boven?

Helt klart spelar starttiden in, men vad erbjuder banbesöket, egentligen? En V75-dag ska det först betalas inträde på 100 kronor och då spelar det ingen roll att det finns platser i restaurangen. En plats på banans restaurang inklusive trerätters meny snittar på 600 kronor, då är vi uppe i 700 kronor för en helt vanlig V75-dag. Skulle det vara något storlopp eller en storhelg kommer platserna ligga på ett betydligt högre pris. Vid ett helt vanligt restaurangbesök skulle den summa menyn ligger på inkludera minst ett glas av husets vin, men inte nu. Istället får vi lägga till priset för dryck och sedan ska det så klart spelas. Lågt räkna kommer besöket att landa på minst 1 000 kronor. En prislapp som givit en middag på flertalet topprestauranger. Till banornas försvar kan sägas att det är mycket mat som ofta ska ut vid ungefär samma tid vilket skär ner alternativen på vilken mat som kan serveras.

För att göra av med pengarna på spel krävs också att dessa läggs i totoluckan, för ett rimligt antagande är att förstagångsbesökaren inte innehar ett ATG-konto och kan spela på webben. Alla som någon gång besökt en travbana på en V75-dag vet att det ofta är kö till luckorna. Besökaren tvingas alltså att ställa sig i kö, något som tillhör det vi människor avskyr allra mest i vår vardag.

De som inte sitter i restaurangen? De kommer undan en dyr måltid, men allt det andra “ingår” – samtidigt som de får stå upp hela dagen.

Mat som inte håller måttet, lokaler som är allt annat än nya, köer, ingen direkt närhet till våra hästar och en prislapp som bränner ett hål i plånboken – är det någon som är förvånad att publiksiffrorna går nedåt?

Men, det finns ljus i mörkret. Allt fler banor har på senaste tiden tagit över driften av restaurangen själva istället för att leasa ut den vid evenemang. Förhållningen till V75-dagar och andra stordagar har varit att det är då chansen finns att tjäna pengar, men är målet att få besökare andra dagar är det fel väg att gå. Tvärtom bör priserna hållas nere till den standard som maten faktiskt håller, vilket inte behöver betyda att det tummas på kvaliteten. En del banor har börjat gå efter devisen att erbjuda bra mat till ett bra pris – och de lyckas. Lägg ner att det är ”trerätters eller inget”, erbjud några enkla förrätter, två-tre varmrätter och låt besökaren välja själv. Banor som har sin restaurang leasad skulle kunna använda sponsorpengar för att betala en del av restaurangbiljetterna vilket hade möjliggjort att priset för besökaren gått ned.

Ingen som köper plats i restaurangen ska heller behöva betala inträde och inträdet ska givetvis för alla besökare återfås i någon form av rabattkupong för att spela. Besök på stallbacken ska ingå gratis för den som sitter i restaurangen, ett par turer under dagen där anmälning sker genom serveringspersonalen som även informerar om det.

Besökarna på publikplats? Börja utnyttja området mellan huvudbyggnad och bana, hyr in uppvärmda tält fulla med bord, även detta kan sponsorpengarna komma att betala. Nivåskillnader? Ställ upp det på innerplan, varför utnyttjas inte detta utrymme bättre? Närmare än så går det knappast att komma. Låt foodtrucks komma in på läktarplats för att erbjuda någonting annat än den sedvanliga hamburgaren och korven.

Det sägs att det gamla nätverket BanGuest är på väg att plockas ned eftersom det är ATG som sponsrat detta. Bra. Utnyttja nu möjligheten att ge åtkomst till internet genom att besökaren får fylla i mobilnummer och/eller mailadress som senare kan användas för marknadsföring. I dag återvänder inte förstagångsbesökaren vilket gör att travet tappar personer som annars hade kunnat komma in och skapa ett intresse för travsporten, något som hade gynnat alla. Ett nytt år är snart här, se till att göra mesta möjliga av det!

Travet tappar personer som annars hade kunnat komma in och skapa ett intresse för travsporten.

ANTON STÖCKEL

"Jag vevade ner rutan och stack ut armarna"

Från baksätet i Markus Pihlströms bil fångade Jimmy Jonsson i fredags in en häst som kommit lös uppe i Sundsvall. Någon större bragd tyckte han däremot inte att det var...

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.