Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Vad hände egentligen sen?"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Nya regler gällande anmälning av balans kom lagom tills dett att skotvånget hävdes i mars men gällande anmälning av sulkyer har… ingenting hänt.

I slutet av juli förra året publicerades på travronden.se ett uttalande från Svensk Travsports sportchef Petter Johansson, som var ett svar på den diskussion om utrustningsinformation som fram tills dess rasat på sociala medier.

Angående utrustningsdebatten som främst gällde anmälning av sulkyer, svarade Petter Johansson: "Vi är nu inne i nästa steg, där vi prioriterar upp det hela. Vi är mitt inne i en separation med ATG som tar mycket av vår kraft och tid, men min ambition är att det ska finnas information ute inom snar framtid. De flesta anser säkerligen att det går för långsamt och jag vill inte sätta något datum, men vi har en skiss på hur det ska se ut. Nu handlar det mest om att få inputs från aktiva, travsällskapen, spelarkåren med mera. Det är prioriterat".

Kort därefter samlade Svensk Travsport ihop en “referensgrupp” där såväl spelare som aktiva ingick. Tisdagen den 28:e augusti förra året hade referensgruppen sitt första sammanträde och högst upp på agendan stod vagninformation samt striktare regler gällande anmälning av balanser.

Efter det första mötet hade gruppen diskuterat fram ett antal punkter som Svensk Travsport skulle ta fram konkreta förslag på till nästa gång som gruppen sammanträdde, vilket skulle vara den 17:e oktober samma år.

Peter G Norman som var där och representerade A-tränarna sade följande till Travronden efter mötet: ”Jag tycker att det var ett kreativt möte. Det känns som att alla parter har förståelse för varandra”.

I samma artikel uttalar sig även Farnod Pirayeghar som representerade spelarna: ”Jag lämnade rummet med en väldigt god magkänsla och detsamma gäller övriga deltagare jag pratat med efteråt. Mötet var ett stort steg i rätt riktning”.

På nästkommande möte diskuterades hur anmälning av balans skulle kunna förbättras samt hur det skulle kunna fungera att anmäla vilken typ av vagn en häst ska tävla med. Det pratades bland annat om en app och några dagar senare publicerade den danska sajten Travservice en artikel där de påstod att nya regler gällande anmälning av vagnar skulle komma vid årsskiftet, men artikeln plockades snart bort och Petter Johansson kommenterade det hela enligt följande: ”Vi har en referensgrupp som arbetar med skoinformation och eventuell sulkyinformation, men ingenting är beslutat eller bestämt. Vi jobbar med olika alternativ hur vi skulle kunna paketera och tydliggöra den här informationen för kunden, det kan jag bekräfta. Däremot vilken typ av regelverk och om det överhuvudtaget ska införas är inte bestämt”.

Nya regler gällande anmälning av balans kom lagom till det att skotvånget hävdes i mars och gällande anmälning av sulkyer har… ingenting hänt. Den fråga som runt denna tidpunkt förra året prioriterades upp har vi inte hört någonting mer om. Under sommaren har fler och fler banor ordnat med egna anmälningar av sulkyer. Vid Hagmyrens V75-tävlingar för ett par veckor sedan tog en privatperson på sig att ordna med denna typ av information och publicerade sedan på sitt eget twitterkonto. Även om det är heders värt och något som fler borde följa, når det bara en liten andel av alla som spelar på trav.

Vad hände egentligen med den prioriterade frågan?

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS