Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Värdiga hyllningar till några av travets allra största"

Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Tre hästar i första upplagan av Margaretapokalen har en och samma pappa: Ready Cash – den franska stjärnhästen, som hastigt gick bort förra veckan. Niclas Andersson skriver i veckans ledare om hyllningarna till de båda travprofilernas livsgärningar. Foto: LARS JAKOBSSON / TR BILD
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Jubileumsdagen är här. Den kanske allra mysigaste tävlingskvällen under hela året, på travets nationalarena. I alla fall om sensommarvädret blir som det nu verkar – ljummet och behagligt.

I år med själva huvudloppet, för de allra vassaste femåringarna, omdöpt till Margareta Wallenius-Klebergs Pokal.

En snygg och elegant gest av Solvalla. Fin tajming och en både rimlig och välförtjänt hommage till Stockholms och den svenska travsportens Grand Old Lady, som ju gick bort i våras.

Margareta Wallenius-Klebergs betydelse för svensk travsport kan inte överskattas. Hennes engagemang, hennes kärlek och hennes ekonomiska insatser för sporten i allmänhet och aveln i synnerhet, var på en nivå som vår sport aldrig förut har sett – och kanske aldrig kommer att få se.

Margaretas brinnande låga för travsporten var livslång. Den började redan i tidiga barnaår, och närmast accelererade sedan, årtionde efter årtionde, genom hela hennes liv.

Fast det var inte bara hennes engagemang som kom att betyda mycket för travet. Utan även hennes namn och samhällsstatus.

Travet är – och kommer säkert alltid att vara – en ytterst folklig företeelse. Breda samhällslager överallt, korv och mos, skit under naglarna, kämpande knegare och ett kärt landsbygdsnöje.

Men att travet – också – fick in en person som Margareta, betydde massor. En Stockholmskvinna, rederi-miljardär, en av Sverige rikaste personer, ur den allra översta samhällsklassen, med förnämliga förutsättningar och blåblodigt umgänge.

Hon behövde måhända inte travet. I många av hennes kretsar var hästkapplöpningarna inte någon statussymbol, på något sätt. Hon kunde ha sett sig som ”för fin” för travet.

Men det gjorde hon inte. Tvärtom. Hon omfamnade travsporten i alla år, med glöd, med värme, med eld, med stolthet och med högburet huvud.

Den attityden, den insatsen, den kärleken, den offentliga symboliken, har tillfogat en stämpel till travet, en acceptans, ett erkännande, i alla möjliga samhällsskikt, som har ett oerhört värde.

Det känns fint att Solvalla i den kontexten bestämt sig för att helt enkelt skjuta den här onsdagskvällens namn och dess succélöpning Jubileumspokalen åt sidan, och döpa om självaste huvudracet.

Ska vi kanske ana att loppet i folkmun förmodligen kommer att bli till Margaretapokalen.

Prestigen i loppet kvarstår naturligtvis. Kanske till och med ökar. Det blir i denna klassiker 1,5 miljoner kronor och evig ära till vinnaren även i år (och om denne heter något annat än Francesco Zet blir vi nog alla ganska så förvånade).

Hon omfamnade travsporten i alla år, med glöd, med värme, med eld, med stolthet och med högburet huvud

På tal om legendariska giganter inom travet och aveln, förresten: Tre hästar (High On Pepper, Mellby Jinx och Imperatur Am) i årets upplaga av just Margaretapokalen har, imponerande nog, en och samma pappa: Ready Cash – den ikoniska franska stjärnhästen, som hastigt gick bort förra veckan.

Det här är, som de flesta av oss vet, en av travvärldens bästa hästar genom alla tider. Den positionen intog han under sin framfart på tävlingsbanorna, för cirka tio år sedan.

Ändå blev Ready Cash ännu större inom aveln. Han är ett av de viktigaste avelsdjuren genom tiderna genom tiderna, inom travsporten. Han har tusentals barn. Uppemot 500 bara i Sverige. Massor av dem har blivit stjärnor själva – några till och med eventuellt ännu mer lysande än sin far. Bold Eagle, Face Time Bourbon och Readly Express är några av hans fantastiska avkommor.

På senaste tiden har Ready Cash visat sig kunna nedärva unika egenskaper även till sina barnbarn, i nästa generation. Exempelvis är han ju morfar till San Moteur. Räkna med att det kommer fler, många fler, av liknande kaliber, byggda på Ready Cash-gener.

Hästar såväl som människor – det är betydelsefullt att vi vårdar och uppskattar våra allra största och mest betydelsefulla individer, även efter deras bortgång.

Margareta Wallenius-Kleberg har under året fått mängder av befogade hyllningar för sin livsgärning. Bland annat då onsdagskvällens lopp. 

Ready Cash bör och kommer självfallet också att få rikligt med postum kärlek, under lång tid framöver.

Låt oss fortsätta med de här hedersbetygelserna. Det är både värdigt och viktigt.

ANNONS

Ämnen i artikeln

Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.