Sveriges ledande travtidning
Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Världens bästa korsning "

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det hade inte hänt på 41 år. Nu var det dags. Med amerikansk stam, vilket säkerligen stör de konservativa fransmännen en aning, har Bold Eagle vunnit i stort sett allting som går att vinna. 2017 tog han hem Triple Couronne, att vinna Prix d’Amérique, Prix de France och Prix de Paris.
Senaste gången någon lyckats med den bedriften var 1976, då hette vinnaren Bellino II. Bedriften som Bold Eagle stod för gav 300 000 euro extra, förutom förstaprisen i de nämnda loppen.
Tränare Sébastien Guarato och ägare Pierre Pilar- ski med flera, har kanske framför allt en person att tacka. En av de största och mest inflytelserika inom fransk travsports historia, Jean-Pierre Dubois och hans son, Jean-Etienne Dubois. Jean-Pierre Dubois var en av de första att betäcka sina franska ston med amerikanska hingstar, för att få in en annan blodslinje.

Idag går det inte att hylla Dubois-familjen nog, uppfödare till Bold Eagle som de är. Bold Eagles mormor Hippodamia är efter amerikanske Workaholic, bland annat vinnare av Breeders Crown för tvååringar.
Korsningen mellan franskt och ungt, fräscht amerikanskt blod har skapat en världsstjärna. Inte bara en världsstjärna, utan den just nu starkast lysande stjärnan.
Den franska publiken är fascinerad över Bold Eagle. Om allting går som planerat får Solvallapubliken se honom i Elitloppet sista söndagen i maj. Då hoppas jag också på ett par saker. Förutom att även Nuncio finns med på startlinjen hoppas jag att Solvalla är knökfullt.
Vid fint väder finns det ingenting att skylla på. Möjligheten finns för ett March of Dimes 2017. Med flyg från både USA och Frankrike har Solvalla gett travpubliken och de aktiva chansen. Nu är det bara upp till bevis. Vem är egentligen bäst? En hästälskare som jag och så många andra runt om i världen, kan inte vänta. Få se den kraften, viljan, lusten och den kärleken... Det är vad trav handlar om!

Trots att vi, som vet om den kraften, viljan, lusten och den kärleken, tycker att det borde vara knökfullt på publikplats under Elitloppet, så är det svårt. Det har vi fått klart för oss. Än värre är det på vardagstravet, och inte minst på V75.
De senaste publiksiffrorna vid V75 har legat stadigt under 3 000 personer, detta trots att folkkära hästar, tillika topphästar som Nuncio och On Track Piraten tävlat. Starttiden 16.20 gör publikfrågan under V75-dagarna ytterst svår, sportcheferna och andra bananställda har fått armarna bakbundna av ATG och Svensk Travsport. Tur bara att man inte valt att rubba på starttiden för Elitloppet. Den står kvar, år ut och år in! Det får vi i alla fall vara glada för. Nämligen dumt att ändra på ett vinnande koncept...

– DENNIS ENGELBO


CITATET
"Att ta vara på alla tillgängliga resurser som finns är nyckeln till framgång"
Håkan Karlsson, ordförande Jämtlands Travsällskap i ett gästinlägg på likavillkor.nu. Rubriken? Alla resurser behövs – så kan praktikjobb inom djurhållning leda till fasta jobb för nyanlända.

NOTERAT/Finns betydligt värre frågor att ta tag i
Jag förstår inte vad det är att bråka om, reklam på dressarna. Så som det är idag är det svårt att få tag i en sponsor till sin dress, mycket beroende på att själva dressen är dyr. Att det över huvud taget finns regler för hur stor yta på dressen som får täckas av reklam, känns märkligt. Det borde vara upp till var och en. Varje möjlighet till intäkt borde vara positiv, både för Svensk Travsport och den aktive.
I andra sporter är man be- tydligt mer liberal när det kommer till reklam. Fotboll, ishockey, friidrott, motorsport och skidsport... Alla har tävlingsdräkter fullspäckade med sponsring. När man dessutom från Svensk Travsport säger att ”man inte kommer förlora sina sponsorer på grund av att de behöver flytta reklamen”, så märks det att de saknar verklighetsuppfattning. Som nämnt tidigare, dress är dyrt. Att då byta mönster, färg eller plats på reklam, blir en stor kostnad.
Därför känns hela spektaklet med utökat fokus och bötfäll- ning för dressarna som kons- tigt tänk. Det finns betydligt värre och större frågor för Svensk Travsport att ta tag i. Släpp istället reklamen lös, för de aktivas skull. 

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.

ANNONS