Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare: "Vilka blågula gör ett försök mot Prix d’Amérique?"

Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/TR BILD
Den 26 januari smäller det. Då är det dags för Prix d'Amérique på Vincennes. Foto: JEAN-LUC LAMAÈRE/TR BILD

Att finnas med i startfältet i Prix d’Amérique i slutet av januari, är en dröm för de flesta europeiska travhästägare. I år har systemet för att ta sig dit förfinats ytterligare. Ingen bjuds längre in raka vägen, utan att kvala.

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Alla 18 startplatserna är numera öppna för vem som helst, att kvala in till. I de fyra så kallade B-loppen handlar det om att i så fall komma in bland de fyra bästa, och från ytterligare två franska race, Prix Ténor de Baune och Critérium Continental, i december kan man ta en Pd’A-plats – då via seger. Sex möjliga lopp totalt, alltså, att nästla sig in via. 

Om någon häst skulle erövra flera kvalbiljetter till Pd’A, kompletteras fältet enligt den gamla modellen, det vill säga att den eller de outnyttjade dubbelplatserna då i stället tillfaller hästen med högst sammanlagd prissumma.

Toppform – både i kvalet och i “finalen”

Den här strikta, och över tid ganska så utdragna, kvalificeringsperioden, är intressant. Den höjer nyfikenheten på Prix d’Amérique ytterligare. Matchningen inför loppet blir en ännu mer spännande och strategisk kamp än någonsin förut.

När och hur ska man göra sin attack för att säkra en plats? I vilket B-lopp blir konkurrensen mildast? Och hur ska man kunna ha sin häst i toppform både vid ett av kvaltillfällena och den sista söndagen i januari? 

Är det fyra hästar vi kan hoppas på?

Sverige har, som bekant, haft svårt att hävda sig mot Frankrike i storloppen de senaste åren.

Ur svenskt vidkommande kan vi väl ändå just nu påstå oss ha fyra hästar som rimligen skulle kunna ha kvalitet nog att vara med och slåss om skapliga placeringar i 2025 års Prix d’Amérique; San Moteur, Francesco Zet, Borups Victory och fjolårstrean Joviality.

Två av dem tycks redan ha lämnat walkover: Francesco Zet och Borups Victory väntas matchas mot Elitloppet i maj – men knappast mot den franska vintersäsongen.

De andra båda, däremot, har signalerat intresse. För att verkligen komma fräsch till huvuduppgiften, gäller det då för dessa kandidater att trassla sig in i finalfältet så smart och smidigt som möjligt.

Strategin fungerade perfekt

I fjol kostade det San Moteur två kvalförsök att ta sig in. Vilket gjorde att hästen var småskadad när det väl gällde. I år valde kretsen (Håkan Arvidsson och Björn Goop) kring San Moteur knock out-modellen – att träna järnet hemma, åka till första kvalloppet, hoppas på lite skralare motstånd där och då… och kapa åt sig en tidig biljett. För att sen kunna åka hem och ladda i lugn och ro i dryga två månader. 

Den strategin fungerade, i alla fall så här långt, perfekt. San Moteur hade inte startat på länge, men tränat optimalt i sju veckor, och kom i fint skick till Paris. Björn körde offensivt, var med i främre träffen hela tiden – och tog en övertygande andraplats. Och därmed en säker plats i Prix d’Amérique.

Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD
San Moteur har grejat en plats i Prix d'Amérique. Foto: LARS JAKOBSSON/TR BILD

Prix de Bretagne i helgen, var alltså första chansen att slå sig in. Precis som i fjol, vanns loppet av Hussard du Landret – en häst som dock knappast har någon särskilt het segerchans i Prix d’Amérique. Det är en råstark men speedlös häst, som förmodligen – också i likhet med i fjol – i första hand siktas mot vinst i Prix de Paris (över 4 150 meter).

Prix de Bretagne visade ändå den imponerande bredden i franska traveliten. Startfältet var förmodligen, trots allt, det svagaste som kommer att dyka upp i något av de fyra B-loppen. Där fanns varken Idao de Tillard, Jushua Tree, Go On Boy eller Izoard Védaquais.

Ändå var det flera andra etablerade stjärnor som ställde upp nu i söndags, men ändå INTE klarade av att kvala in; Exempelvis Josh Power, Hokkaido Jiel, Ampia Mede SM och Emeraude du Bais missade alla i sitt första försök.

Lär krävas en vassare slutspeed

För San Moteur, liksom för 2023 års Pd’A-vinnare Hooker Berry (trea i söndags), gick det i alla fall vägen. Deras tidiga matchningsutspel utföll succéartat – det vill säga med en finalplats. Sen är det en annan sak att båda behöver bli ännu lite mer förbättrade till den där sista söndagen i januari, om de ska kunna ha med slutsegern att göra. Prestationerna nu var ok, men kanske inte i absolut världsklass.

Björn Goop körde San Moteur modigt och offensivt, på ett perfekt sätt att för att säkra en topp fyra-plats. Om hästen ska ha chans att faktiskt vinna Prix d’Amérique när alla tungviktarna är på plats, så lär det nog ändå krävas en ännu vassare slutspeed av San Moteur – och innan dess då förmodligen en lite mer chansartad och vilsam smygresa.

Don Fanucci Zet var chanslös statist i Prix de Bretagne. Andra svenskar som kanske kan tänkas göra ett försök i något senare B-lopp längre fram, skulle kunna vara hästar som Joviality, Great Skills, Önas Prince, Barack Face – och möjligen någon mer. Av dessa är nog i så fall Joviality, om hon nu skickas in i leken, den som på förhand kan ha störst chans att följa San Moteur in i själva Prix d’Amérique-fältet.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.