Statistikbloggen V75

Publicerad 3 september av Jens Sjödén V75, statistik, Jägersro, derbyt

De fem senaste åren har derbysöndagen tävlat med V75. Så här har det gått:
2011                    3 favoriter        3 skrällar             28 000 kr         (2)
2012                    2 favoriter        1 skräll                 49 000 kr         (2)
2013                    2 favoriter        2 skrällar             19 000 kr         (5)
2014                    4 favoriter        1 skräll                   3 000 kr          (3)
2015                    2 favoriter        1 skräll               145 000 kr         (2)

Andelen spetssegrar blir 40 procent vilket, precis som under lördagen, är en notering märkbart under Jägersros höga snitt. Man är ju annars Sveriges spetsbana nummer ett! Tabellen finns på sidan 292.

Alla sidhänvisningar i analysen avser Statistikbibeln V75.


 


V75-1: Jippolopp, autostart, medeldistans

Ett ojämnt lopp där jag misstänker att spelprocent och chansprocent kommer att harmoniera väl. Fyra hästar kan vinna och fyra kan det inte. Av de som kan vinna står en ensam för lejonparten av chansen: Favoriten 1 Fire to the Rain.

5 Venkatesh har inte presterat på evigheter och frågan är om han någon gång presterat vad som krävs för att slå favoriten här. Hursomhelst, första starten i ny regi är en viktig faktor att ta hänsyn till (sidan 24) och om favoriten skulle galoppera eller sitta fast så bör han ju slå resten i alla fall.


 


V75-2: Jippolopp, autostart, medeldistans

Låg klass och väldigt svårbedömt, då hälften av hästarna kommer från utlandsstarter. Normalt blir dessa underspelade i förhållande till chans.
11 Qahar QC trodde man ett tag var ”obegränsat bra”, det var bara det att han galopperade i de flesta starter. Annars hade det nog varit en gulddivisionare!
Nejdå. För tre starter sedan kom galoppen på upploppet då han var slagen – och det var inte något tufft lopp alls. Här är till att börja med galopprisken stor, och sedan är det inte säkert att han räcker felfri heller. Överspelad!


 


V75-3: Jippolopp, tre tillägg, stayerdistans. Struken: 13

Statistiken finns på sidorna 253-254. Trots en ”extra” tilläggsvolt är det de längst bak som är mest gynnade. Mellanvolterna är i vanlig ordning mest missgynnade.
14 Reckless kommer från stall i toppslag och har själv visat form också. Han står på rätt volt, de bästa brukar vinna över aktuell distans även med dryga tillägg. En bra favorit!
Bakom är det knepigare, delvis därför att fyra av motståndarna kommer från utlandsstarter och är svåra att sätta in. En-eller-många!


 


V75-4: Jippolopp, autostart, medeldistans. Struken: 4

5, 2, 1, 3, 6. Så har vinnarna i amatörloppet KG Bertmarks Minne rankats de fem åren loppet ingått på V75.
Fem lopp säger inte så mycket, men från andra amatörlopp minns man många ”omöjliga” vinnare och märkliga löpningsförlopp. Från lärlingsloppen (sidan 256) vet man att tolftespåret är bäst och det vore inte förvånande om man såg ett liknande mönster i amatörloppen. I båda fallen är det orutinerade kuskar som gör upp.
Under lördagens tävlingar såg man sällsynt många galopper, i ett lopp gick bara fyra av 14 felfritt, och vädret ska bli sämre under söndagen. Här kan nog lite vadsomhelst hända – jag helgarderar!


 


V75-5: Fyraåringslopp, autostart, medeldistans

1, 5, 2, 1, 4. Så har vinnarna i Derbystoet rankats de fem år loppet ingått på V75.
2 Timbal har hela tiden varit snäppet vassare än sina kullsystrar och är en naturlig spik. Men…
1 Otrobanda var som en ny häst i förra starten. Hon var till och med startsnabb och kunde spetsa från innern! Det tror nog kusken ska gå igen, då man valde läget. I en annars föga streckkrävande omgång kan man låsa på spetshästen och bästa hästen! Den förra lär vara underspelad.


 


V75-6: Fyraåringslopp, autostart, lång distans

Vilket spår är bäst i Derbyt?
ST redovisar resultaten från 1995. Sedan dess har spår 3 varit överlägset, med sju segrar. Varför, kan man fråga sig? Gissningsvis för att det alltid varit en försöksvinnare som startat där, samt att det är bättre än de överskattade 1-2.
Näst bäst är spår 5 med fyra segrar. Det är anmärkningsvärt eftersom det inte alls alltid varit försöksvinnare som startat där – men spår 5 är helt enkelt väldigt bra, det märker man inte minst i just årgångsfinaler.
Vad tror spelarna då?
Kollektivet tror att spår 2 är bäst. Medianoddset för tvåan ligger på låga 4,50. Trots att det nästan alltid är en hårt betrodd häst som startar där, har bara en enda lyckats vinna från torskläget under de 21 åren. Näst mest spelas spår 1 – medianodds 6,30. Sedan följer spår 3, som faktiskt varit bäst. Det spelas till 6,40.

I år spelar kanske inte spåren så stor roll. 5 Readly Express har visat att han är överlägsen sina kullkamrater – men nu har han fått fint spår också!

På sidorna 244-245 finner man ytterligare intressant specialstatistik kring Derbyt!


 


V75-7: Sto, autostart, 15-hästarslopp

Med vinklad vinge har fyra sådana här lopp avgjorts. Vinnarna har då rankats 1, 2, 3, 3. Underlaget för vanlig vinge är större: 14 lopp har genererat tre favoritsegrar, tre andrahandsfavoriter – och fem större skrällar inom 1-5 procent!
Att vinklad vinge hämmar skrällrisken i loppen vet vi, men att det ännu inte skrällt efter bara fyra lopp kan förstås vara slump.

Flemming Jensen har förlorat med alla sina fem V75-favoriter i år. Ifjol satt han också upp bakom fem favoriter, ingen vann. I onsdags hade han omgångens största favorit på V86, men den föll (i övrigt vann fem av sju favoriter).
Den här gången borde sviten brytas. 7 Nancy America är snäppet bättre än motståndarna, det finns ingen Some Summit att avfärda den här gången. Läget är ganska bra under rådande förutsättningar och kan bli toppbra av strykningar. Visst kan hon galoppera som senast, men det är inte en osäker häst: Hon har bara galopperat två gånger av 15 i karriären. Jag bedömer att vinstchansen överstiger 50/50 så favoriten är en fin och spelvärd spik.


 


Mitt spel

Under lördagens 75:a blev båda mina spikar fast invändigt och i båda loppen vann förstaresereven. Den här gången lär spikarna sitta, men de är favoriter och det blir nog inte miljonutdelning igen:

1, 5, 3, 6
5, 7, 2, 9, 4, 3, 11, 1, 8
14 Reckless (5, 8)
Alla (3, 2)
2, 1
5 Readly Express (2, 3)
7 Nancy America (6, 4)
396 kronor

Ett ”TV-system” alltså, det är stabilt med två rader i de tre sista loppen. Ska man gardera ytterligare är det i första hand i V75-3. Lycka till med spelbesluten!