Statistikbloggen V86

Publicerad 31 augusti av Jens Sjödén statistik, V86, Åby, Eskilstuna

Omsättningen senast var mycket positiv: Plus 14,4 procent! Derbyuttagningarna är uppenbart populära att spela på, man ”mötte” en vanlig Solvalla-86:a. Frågan är hur mycket av ökningen som kom från Belgien, därifrån togs i alla fall hundra procent av de större vinsterna…
Jag förvånades en aning av intresset, då jag själv inte tycker att uttagningslopp utgör de optimala spelobjekten. V86 utgör dock den optimala spelformen för sådana. Bara sex lopp, som det varit i många år tidigare, är på tok för få. Det blir helt enkelt för lätt. Som vanligt och som väntat blev det favoritbetonat även i år, men med åtta lopp nådde utdelningen i alla fall upp i 7 000 istället för några hundralappar. Man bör se till att V86 blir spelformen även vid andra uttagningar, som Åbys pokallopp, Stochampionatet och Kriteriet.

Två av vinnarna gick i andraspår. Guldstjärnor utgår till Pajas Face och Heavy Sound. Över 2640 krävs att man är riktigt överlägsen motståndet om man ska segra efter sådana resor – det är i praktiken som att stå tillägg.

Sommarens V86-omsättning:
2015                    208,15 miljoner
2016                    220,17 miljoner
Plus 5,8 procent. Siffrorna avser månaderna juni-augusti. Båda åren har det under den perioden avgjorts tolv omgångar. (Jag vet att det blir en trettonde idag, men ifjol avgjordes motsvarande omgång 2 september.)


 


V86-1: Två tillägg, stayerdistans. Struken: 1

Statistikspelare har lärt sig, att man hittar vinnaren på den bakersta volten i sådana här lopp. Den här gången är det extra tydligt, då det verkar finnas mest utfyllnadshästar på startvolten.

De flesta omgångar inleds med favoritseger. V86-1 är också den enda avdelning, där favoriterna segrar oftare än de förlorar. Det beror naturligtvis på att man ofta lagt omgångens bästa chans här, och så tror jag det är den här gången också. Spik!

Flemming Jensen har en favoritfaktor om 1,09 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 1,09 för att få fram segerchansen.

Sidospel, trio:
11 / 9, 12 / 9, 12
Två rader á 100 kr.


 


V86-2: Autostart, kort distans, hög klass

Något av det mest överskattade som existerar inom travspel, är 9/1640a. Man ser det på sidan 59 i Statistikbibeln V86 och på sidan 31 i Statistikbibeln V75. Alla 1640a-lopp under onsdagarna på 2000-talet, samt alla 1640a-lopp någonsin på V75, sedan starten 1993. Totalt långt över tusen lopp: Underlaget är genuint pålitligt.

För några veckor sedan såg vi en tränare välja 9/1640a åt sin häst, som vunnit uttagningslopp till en årgångsfinal. Detta trots att alla spår utom 1-2 var lediga. Så överskattat är niondespåret!
Den hästen fick inte en krona med sig hem. Två ”chanslösa” hästar fick möjligheten att välja drömspåret 5 i respektive final. Båda nådde tredjeplatser värda 250 000 kronor styck! Det var maxplaceringar för båda, genererade av att femtespåret optimerat möjligheterna till gynnsamt löpningsförlopp.

Något annat som överskattas, är unghästars chanser då de möter äldre. Här finns två fyraåriga med. Trots att dessa dragit två av de sämsta lägena, blir de favorit respektive andrahandare! Spelarna måste vara tokiga, episod 2048…

Den loppspecifika statistiken på sidan 68 i Statistikbibeln V86 speglar femtespårets överlägsenhet. Här kan man ifrågasätta om 5 On the Dot är tillräckligt bra för att räcka ända fram till vinst. Hästen har visat toppform i de senaste starterna, mot på tok för hårt motstånd på V75. Mycket enklare nu. Man kan i alla fall med säkerhet säga att chansen är större än de 0,5 procent kollektivet tror!

42 procent av de här loppen vinns från ledningen, och spets tar 4 Temperament. Tolvåringar överskattas inte på spelet…
7 Paparazzi M är bästa hästen och gör första starten i ny (topp)regi. Helt borttappad på tre procent!

Ulf Ohlsson har en favoritfaktor om 0,78 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 0,78 för att få fram segerchansen.

Sidospel, trio:
4, 7 / 2, 4, 7, 9, 10, 12 / 5
Tio rader á 20 kr.


 


V86-3: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Omgångens största favorit brukar vinna på V86. Den har inte förlorat sedan 13 juli. Även jag tippar 9 Fantasy River, men hon kommer trots allt från galopp, och treåriga ston utgör generellt inte de mest pålitliga spelobjekten. Och hur bra är egentligen 4 Vikens Blue Lagoon (tre procent) för dagen…?

Björn Goop har en favoritfaktor om 1,20 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 1,20 för att få fram segerchansen. Han är ensam elitkusk med positivt indextal – hela tabellen finns på sidan 171 i Statistikbibeln V86!


 


V86-4: Autostart, medeldistans, hög klass. Struken: 8

Guldproposition, men 80’ i förstapris lockar förstås inte de bästa. I lördags fick man 100’ för en fjärdeplats.
I V75:s hela historia har det inträffat vid två tillfällen att en fyraåring segrat i gulddivisionen. Det är förstås lättare i vardagstravet, men spelarna underskattar konsekvent svårigheterna för unghästar när de möter äldre och 3 Cruzado dela Noche utgör säkert inget undantag. Å andra sidan: Även om chansen bara är halva spelprocenten, kan den fortfarande vara bäst i loppet.

2 Food Money var chanslös mot världseliten senast, men nu är det enklare igen och han är spetshästen. Tippas på detta! Var spelvärdet ligger är givet; spetshästar underspelas visavi chans.

Per Linderoth har en favoritfaktor om 0,75 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 0,75 för att få fram segerchansen.


 


V86-5: Ett tillägg, medeldistans, fyraåriga

Normalt ska starthästarna ha överlägsna chanser vid sådan här proposition, men det ser inte ut så den här gången. Tre av de fyra är meritlösa. 3 Ila Håleryd bör spetsa och vinna om form, men det vågar jag inte lita på och garderar.

Johan Untersteiner har en favoritfaktor om 0,80 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 0,80 för att få fram segerchansen.


 


V86-6: Autostart, medeldistans, 15-hästarslopp. Struken: 12

Omgångens öppnaste lopp enligt spelarna, och man brukar vara rätt ute. I år har ingen av de sju favoriter som spelats upp till 20 procent segrat.
14 Bonjour Shangri La tippas på att hon är bästa hästen. 8 Augusta blir ett spikbud om hon stryks ned ett par hack. 1 Moons Madeira har fint facit från spets, men det är svårt att spetsa från innern, speciellt med hästar ur högre klass utvändigt. Svårt!


 


V86-7: Autostart, kort distans, stolopp

Tolv sådana här lopp har avgjorts under Åbys V86:or. Samtliga vinnare har rankats 1-4 och sex (!) av dem har haft det idealiska femtespåret.
1 Alvena Take It ser ut som en bra favorit, men innerspåret är ett aber. Hon kanske kan spetsa, men hon har blivit av med spets från innern förr och riskerar även galopp i spetskörning. 6 Patricia Hastrup är spetsfavorit och som utländsk underspelas hon. 9 Georgia Mae har rimlig chans att nå tredje inner, vilket är en fungerande position på Åby.

Peter Untersteiner är en pålitlig favoritinfriare. Hans V86-index lyder 1,06, vilket innebär att chansen i schablonfallet är 1,06 X spelprocenten.


 


V86-8: Autostart, medeldistans, mellanklass. Struken: 8

6 Imperator spetsade från bakspår senast. Det hade inte jag förutsett, utan sprack på V75. Den här gången ser det ut som han kan nå spets igen, i kraft av stort favoritskap.

Loppspecifik statistik finns på sidan 93 i Statistikbibeln V86. Där ser man att favoritfrekvensen är hög i sådana här lopp: 44 procent, men ännu oftare om favoriten har spår 6. Då vinner den 2/3.
Man ser också att det inte skräller. Vinnaren återfinns på övre rankighalvan, 1-6.

Kenneth Haugstad har en favoritfaktor om 0,52 inom V86-spelet. Det innebär att man i schablonfallet får multiplicera favoritens spelprocent med 0,52 för att få fram segerchansen.


 


Mitt spel


11 Rapide du Pommeau (12)
4, 7, 5, 2, 10, 12
9, 4, 2, 3
2, 3, 6
3, 1, 5, 10, 11, 6
14, 8, 1, 10, 13, 3, 6, 4
1, 6, 8, 9, 4, 2, 3
6, 4, 5, 2, 12, 1

Det där skulle kosta 36 288 kronor på en kupong, men jag matar in hästarna i Jokersystemet och testar det vanligen så framgångsrika samarbetet mellan mig själv och spelarna:
- Minst tre av ”mina” hästar (fetmarkerade) måste vinna
- Max en av de jag tror mindre på (kursiva) får vinna
- Minst tre av spelarnas favoriter och max två av deras skrällar (rank fem och nedåt) ska vinna
Nu blir kostnaden mer hanterbara 1807,75 kronor.
Notera även sidospelen i de två första avdelningarna - och lycka till med spelbesluten!