Statistikbloggen V86

Publicerad 28 september av Jens Sjödén V86, statistik, Bergsåker, Solvalla

14 – 13 – 17 – 9 – 9. Det är omsättningsökningen, i procent, de senaste fem onsdagarna! Det går ruggigt bra för spel på trav just nu. Att även V75 ökar har väl knappast undgått någon travintresserad, men V86 ökar ännu mer! Man har ju inte haft någon 16:20-tid att brottas mot…
Idag ska man försöka matcha en notering om 19,55 miljoner! Det var jackpot motsvarande vecka ifjol också, så jämförelsen är rättvis.

Sidhänvisningarna i analysen avser Statistikbibeln V86.


V86-1: Två tillägg, stayerdistans

Två sådana här lopp har avgjorts på Bergsåkers V86. Båda har vunnits från dubbla tillägg och i båda fallen av en tredjehandsfavorit. Mer pålitlig statistik hittar man på sidorna 166-167. Där ser man vad man lärt sig utantill vid det här laget: Det är stor fördel för hästarna på dubbla tillägg.

12 Narold Vox är bästa hästen, står rätt till, är rätt favorit och tipsetta.
Vinner inte bästa hästen så vinner spetshästen. I normalfallet är det fördel den sistnämnde, men inte i sådana här lopp. I statistiken utläser vi 35 procent segrar för ledarhästen – men 45 procent för favoriten! Lopptypen är ju lite speciell. De som förespråker fler lopp över längre distanser bör väga in att det kommer att leda till fler låga utdelningar på streckspelen.

Hursomhelst, med 35 procent är ledningen fortfarande överlägset mest fördelaktiga position. Här ser det ut som att 6 Above All Ås når spets. Från den positionen har han hundra procent segrar. Från andra positioner lyder noteringen tio procent. Tio procent är också vad han är spelad till här och på det är han loppets spelfynd. Procenten för favoriten 12 Narold Vox speglar segerchansen väl.

11 Poochai vann Derbyt. Prispengarna är väldigt höga där och inte så lätta att bära. Nu har det gått ett par år, och nästa år har han nog vuxit in i sin nya klass. Det är ingen chock om han duger nu i ett ojämnt lopp, med en favoritgalopp och missad spets för motbudet blir uppgiften enkel. Tredjevalet, men väl hårt spelad, som före detta unghäststjärnor gärna blir.

Ulf Eriksson har fint facit bakom V86-favoriter: 57 procent segrar. Men de har varit hårt spelade också, i snitt till 51 procent. Det ser ut att bli något liknande igen. Det är rimligt också i skenet av att en majoritet av V86-omgångarna inleds med favoritseger.


V86-2: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Alla vet att 3 Readly Express vinner!


V86-3: Autostart, kort distans, låg klass

Statistik finns på sidan 64. Det första man slås av är de överlägsna resultaten från toppspåren 4-5. Om det är någotsånär dugliga hästar som vunnit spårlotten så brukar de också vinna loppet. 5 Global Obama står hårt inne, men som formtoppad spetsfavorit räknas han tidigt.

Mest överraskande är ändå hur spelarna tappat bort 4 Julio Gold (tre procent!). Hästen kommer från toppstall i toppslag, och sådant brukar spelarna ha koll på. Han har tjänat mest pengar i loppet, vilket betyder en del då skillnaderna är större än vanligt. Fyra galopper de fem senaste, men ”bara vinner” om felfri? Svante är duktig, jag tror man hittat rätt idag. Borde vara favorit.

3 Antonia America favoritspelas då många tror han når ledningen. Visst, om det funkar så. Alla kan vinna från spets. Garderingsstreck!

Petter Lundberg har haft två V86-favoriter tidigare, ingen infriade.


V86-4: Autostart, medeldistans, monté

För andra gången provar man med ett montélopp på kupongen. Jag gissar att det kommer att inverka omsättningshämmande. Förra gången tappade man ungefär tre miljoner.
I en statistikblogg blir det ganska tyst. Förra gången vann favoriten, spelad till 40 procent.


V86-5: Autostart, medeldistans, låg klass

En treåring finns med i fältet – och då blir han givetvis favorit! Det här motsvarar knappt Klass II, och i sådana klasser kan treåringar segra. Det händer två gånger per år i snitt, dock sällan så tidigt som i september. Överspelet är kolossalt, det visar statistik från tidigare år. Spelare älskar unghästar!
Andrahandaren 5 Kicking Viking galopperade med krafter kvar på V75 senast och drog nu bästa spåret. Jag tror han är det bättre spelobjektet.

Statistiken finns på sidorna 89-90. Skrällrisken är påfallande låg, vinnarna återfinns rankade 1-5. Det här loppet avgörs på Bergsåker, där skrällrisken är ytterligare några procentenheter lägre.


V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp. Struken: 6

4 Pasithea Face står för klassen i gänget. Alla är fyra år, och hon är den enda som är miljonär. Dubbelt upp dessutom. Näst senast var hon grym från ledningen. Nu gynnas hon av att det är halvvarvet kortare – och motståndet klassen enklare. Ledningen lär hon nå igen. Efter Readly, omgångens bästa segerchans.

I de fem senaste svenska V75:orna har det vunnit en (!) skräll. Den svarade finske Mika Forss för i söndags. Utländska ekipage blir underspelade, visst kan det bli Mika som står för omgångens skräll idag också. 3 Still Loving You (fyra procent) ska gå barfota för första gången i karriären…

Adrian Kolgjini har vunnit med 20 procent av sina V86-favoriter, vilka i snitt varit spelade till 46 procent.


V86-7: Autostart, kort distans, stolopp. Struken: 10

1640a igen, och hos en statistikspelare dras ögonen till de som fått 4-5. 5 Barca har svaga meriter i år. I enkla lopp med 20’-25’ i första pris har hon tappat från rygg ledaren respektive gett upp från ledningen. Någon seger har det inte blivit och nu står hon tufft inne. Det är svårt att tro helhjärtat på henne, men hon har läget och är spetsfavorit. I skenet av det är sju procent på spelet i alla fall inte för mycket.

4 Ellieann är bara fyra år, och trots 13 starter i år har det inte blivit någon seger, ens mot jämnåriga. Hon är fattigast av alla och har en omöjlig uppgift. Räknas ”bara” på toppläget.

Statistik finns på sidan 70. Spår 4 är bäst, men något annat som sticker ut är den höga favoritfrekvensen: 54 procent. Loppet håller en tydlig favorit-eller-skräll-profil: De gånger favoriten förlorar vinner vilkensomhelst, det är ingen skillnad mellan de som rankas 3-4 och de som rankas 10-11.
Den här gången tror jag mer på skräll än på favorit!

Ulf Ohlsson har vunnit med 33 procent av sina V86-favoriter, vilka i snitt varit spelade till 41 procent.


V86-8: Stolopp, autostart, medeldistans

Ett ”V75-lopp” avslutar. Den bästa statistiken finns på sidan 198 i Statistikbibeln V75.
Innerspårsfavoriter har jag generellt lite svårt för; de infriar inte i nivå med sina procent. Här är ändå 1 Dens Bea både bästa hästen och den troliga spetshästen. Då är det omöjligt att gå emot i tipset. Men stallets ord i Travronden oroar: ”Hon har aldrig rest så långt, det är en stressad häst”. Innerspåret är en uppstressande faktor som kan orsaka galopp.

Erik Adielsson har vunnit med 37 procent av sina V86-favoriter, vilka i snitt varit spelade till 41 procent. Han är inte så överspelad som många andra toppkuskar.


Mitt spel:

Omgången är speciell. Det är bara sex lopp att tippa: Readly Express får man gratis, sedan är det sex travlopp – och så ett lottomoment. Åtminstone för oss som inte är montéexperter. Det är väl att jämföra med att slänga in ett galopplopp, det är en annan sport.
Den där V64:an ska jag väl klara av, sedan är det bara att hålla tummarna för att det inte spricker i montén. Av spelarna att döma, är chansen att överleva V86-4 5/6.

Jokersystemet:
12, 6, 11
3 Readly Express
4, 5, 3, 1
9, 7, 8, 1
5, 12, 3, 11, 2
4, 3
2, 5, 4 - alla
1, 5, 4, 10, 6, 9, 12, 2

10 560 kronor blir det där på en kupong, så det är tur Joker finns:
- Minst tre av ”mina” hästar (fetmarkemade) måste vinna
- Minst tre av spelarnas hästar (favoriterna alltså) måste vinna
Nu är inlämningskostnaden mer resonabla 2718,50 kronor. Den som tycker det är för mycket, kräver minst fyra av ”mina”, så är man nere på 859,75 kronor.
Lycka till med spelbesluten!