Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Jens Sjödén: "StatistikbloggenV75"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

6 272 gånger pengarna.
Det var oddset man fick på sju spetsvinnare. På Jägersro.
En anmärkningsvärd detalj är, att alla vinnare också var klara spetsfavoriter på förhand. Det var sällsynt lättlästa spetsstrider med ett spetsbud per lopp, och det strulade inte heller. Inga galopper eller bakspårshästar som gled igenom, utan löpningsförloppen blev de förutsedda.
På förhand var det inte givet att alla spetsare skulle hålla till mål, ens på Sveriges spetsbana nummer ett (själv hade jag gissat på ”bara” fem), men visst är enkelraden med alla spetshästar spelvärd. Om man leker med tanken att den bara gett fem rätt så hade utdelningen blivit högre. 15 kr på fem rätt innebär 30 gånger pengarna och jag lovar att man vinner oftare än en gång på 30…
Efter i lördags har man råd att förlora 6271 gånger, eller varje lördag i 120 år.

1-1-2-1-2-4-3. Så blev den rätta raden. Alla lopp var autostartade och man märker tydligt av effekten av den vinklade vingen. Den infördes som ett test för tio år sedan, just på Jägersro. Man hade en bild av att de lägsta spåren vann lite för ofta och ville utjämna skillnaderna. Nu vet vi att det blev precis tvärtom. Det spår som ökat sin segerandel mest är 1 och det som tappat mest är 8 som i princip inte vinner alls längre.

Det här får effekt på spelet också. Spelarna har i alla tider trott, att ju lägre nummer man har, desto bättre är det. Och man har spelat efter sin föreställning. Förr var det fel, men nu är det lättare att spetsa från innern och därmed vinner också fler hästar från spår 1. Spelarna får oftare rätt, vilket leder till lägre odds och lägre V75-utdelningar.
Nästan alla banor har vid det här laget övergivit vinklad vinge-experimentet. När ska pionjärbanan Jägersro äntligen göra detsamma?
En avslutande reflektion kring förra veckan: När de sex första V75-loppen alla vunnits från ledningen, och det står spets i programmet för formtoppade 3 Quick Fix – förstår då inte spelarna att det motiverar ett lägre vinnarodds än 3,36?


V75-1: Stoeliten, autostart, lång distans

V75 har funnits i 21 år och ett halvt, men bara en gång tidigare har stoeliten avgjorts över lång distans. Då vann 5 Your Highness och jag minns loppet väl. Loppet gick som V75-7 och jag hade vunnit stora pengar på måltvåan 7 Jumble Ås. Positioner avgjorde dessa emellan den gången och med tanke på respektive utgångslägen är det förstås fördel favoriten igen.
Femtespåret optimerar infriandechansen (och chansen att tidigt få överta ledningen). Även klassen (stoeliten) och distansen (lång) underlättar för spelarna. Dessa faktorer talar för att favoritchansen är högre än spelprocenten.
5 Your Highness vann från utvändig position förra gången, vilket är oerhört starkt över 2640. Det kan hon göra igen, men om man vill fälla favoriten ska man förstås inte släppa ledningen. Det är när man brutit den normala körkulturen som favoriterna fallit i år. Men det gör man sällan, och favoriterna har segrat oftare än någonsin.
Minns matchen förra veckan, Spetshästen – Bästa hästen: 7-0. Om någon av motståndarkuskarna aviserar att han ska köra i ledningen så garderas den här favoriten.


V75-2: Klass II, autostart, kort distans

3 Edge Boko har en svårbedömd chans. Han har inte förlorat felfri än, och senast avfärdade han Carabinieri som nu trots bakspår slåss om favoritskapet i en högre klass (V75-4).
Favorit-eller-skräll säger statistiken om sådana här lopp. Bästa spelet i loppet tror jag plats på spårlottvinnaren 5 No Gelt Face är. Han har visat att han duger ok i klassen redan och är säkert bland de tre i alla fall. Säkert är också vinstchansen större än de nio procent han är spelad till. Nätbolagen bjuder 2,75 på plats vilket är bra, men man får säkert något liknande hos ATG.
Stefan Melander tränar nog bättre än han tippar, men visst är det värt att notera att han anser att 9 Nose Gear (12%) har en bättre segerchans än Digital Ink (58% i V75-3).

 

V75-3: Guld, autostart, kort distans. Struken: 7

6 Digital Ink har inte bara vunnit sju raka i Guld, han har blivit bättre för varje gång. Det han svarat för unikt och han är klassen bättre än de andra. Här står det i princip dödens i programmet. Det är den näst bästa position man kan få och över kort distans är det inte alls lika jobbigt att gå i andraspår. Det är i de höga klasserna som favoriterna segrar och Digital Ink har omgångens bästa segerchans.
2 Oasis Bi har vunnit två lopp i år och vann två lopp förra året – alla segrar utomlands. I Sverige vann han senast för två år och en vecka sedan, som jättefavorit i ett årgångslopp hemma på Mantorp.
Inför senaste Sverige-starten trodde jag stenhårt på honom. Han nådde ledningen, men var trött redan 200 kvar (i ett kortlopp!) och fick ge sig mot sådana som Kash’s Cantab, MT Harmony (V75-1) och Attack Diablo.
Hur kan hästen vara så mycket sämre hemma i Sverige? Jag kan inte komma på något annat än slump. Stämmer det, så ska han rankas tvåa-trea här. Annars har han förstås ingen chans…
4 Magic Tonight vann i tredje starten i Sverige. Sedan dess har han provat V75 elva gånger och vunnit två. Gemensant för dessa? 5/1640a. På samma sätt som man på förhand aldrig ska underskatta en häst som dragit vinstlotten, ska man i efterhand inte överskatta segrar som tagits redan innan programmet gick i tryck. Nu är 4 också ett toppspår och han är favorit eller andrahandare i spetsstriden. Därmed är han motiverad att ranka som tvåa-trea.
Sedan Flemming Jensen tog över 5 Nouvelle Pelle har hästen bara blivit bättre och bättre. Fjolåret var hans bästa hittills och i år är han bättre än någonsin och faktiskt obesegrad felfri (tre vinster, två galopper). Han är inte alls lika bra som favoriten, men det ska vara en riktigt fin platschans från Drömläget, som optimerar möjligheterna till en gynnsam löpning. Unibet bjuder 15 gånger på plats, det är nog tävlingsdagens bästa odds.
0,4 procent är för lite. Favoriten har 14 raka felfria, men tre galopper innan det. Det krävs inte mycket mer än en favoritgalopp och en del flyt för att det ska bli seger för Pelle. Chansen är ungefär vad en fjärdehandare normalt har i ett lopp där det finns en jättefavorit. Tio gånger spelprocenten låter våldsamt mycket, men är inte en orimlig bedömning.

 

V75-4: Klass I, autostart, medeldistans

Omgångens öppnaste enligt spelarna, och det är trist att behöva hålla med. Favoriten 4 Sebastian Sund tar väl spets igen, men var chanslös från samma position sist och nu är det tuffare.
10 Carabinieri tror många är bästa hästen, men spåren 10-12 är extra missgynnade i klass I, som är en av de jämnaste på V75.
Jag tror att 9 Amor Winner är bäst och tippar honom därför, men läget är praktuselt och han garderas. Fin utgångshäst dock.

 

V75-5: Brons, autostart, lång distans. Struken: 3

Dagens största har segrat vid 16 av 18 V75:or i år. Det gör 89 procent. Den orimligt höga noteringen kommer inte att stå sig när man summerar 2015, utan då kommer man att hamna kring 6/10 som vanligt.
När ska de börja förlora då? Jag som garderat så många av dem längtar. Spelarna bländades av 11 Sauveur senast då han enkelt spetsvann i ett enklare gäng. Man har glömt starten näst senast. Då liksom nu startade han i brons från bakspår. En stark prestation räckte till en fjärdeplats.
Men han vann ju från bakspår för fyra starter sedan? Ja, för att kusken då kunde glida igenom och köra hästen till ledningen (i en lägre klass). Detta fenomen inträffar i fyra procent av bronsloppen och då vinner förstås bakspårhästarna också. Här gäller det för kusken att vara offensiv och köra sig till spets någon gång under loppets första hälft. Annars är risken att förlora större än chansen att vinna!
Men det är ju lång distans den här gången? Det finns en spridd myt om att bakspår inte är lika missgynnsamt över lång distans. Det stämmer inte alls, den lilla skillnad man kan se efter mer än 20 år av V75-tävlingar är snarare den motsatta: Bakspåren missgynnas lite extra över 2640. Med ett undantag: Spår 9.
Spårstatistiken ser annorlunda ut över 2640. Här är 1 och 9 de två mest framgångsrika lägena. Över kortare distanser är de medelmåttiga respektive riktigt dåliga spår. 1 och 9 får invändiga resor, vilket blir mer och mer viktigt ju längre distansen är. Dessutom ökar chansen att lucka kommer någon gång under loppets gång, då man kör ett varv extra.
I det här loppet är det riktigt bra hästar som lottats till de båda toppspåren. Båda streckas direkt! De har tillsammans elva procent av spelet på sig medan chansen inte rimligen kan bedömas vara så liten.


V75-6: Femåringslopp, autostart, medeldistans. Struken: 1

Ett femåringslopp avgjordes på V75 för första gången 2008. Nästa gång var 2010 och sedan dess har de gradvis blivit allt vanligare.
Det har alltid varit så, att yngre hästar varit missgynnade i kamp mot äldre, men av någon anledning har det blivit mer uppenbart på senare år. Jag hade gissat att utvecklingen skulle gå åt andra hållet. Hursomhelst finns ett tydligt behov av sådana här lopp nuförtiden, så att de yngre hästarna också ska kunna springa in pengar.
5 Ivar Sånna var fjolårets mest uppmärksammade tvåa. Han visade i Derbyt att han var kullens bästa häst. Det bör han vara fortfarande så här ett halvår senare och nu möter han bara jämnåriga igen. Senast mötte han hyperspeediga och avsevärt äldre trippelmiljonärskan Simb Ruby. Lättare nu och mycket bättre läge. En motiverad storfavorit med chans i nivå med eller rentav strax över sin spelprocent. Bakom är loppet ojämnt och jag garderar bara med 2 3 6 (lägesgynnad efter strykning!) och 8.


V75-7: Silver, autostart, medeldistans

5 Royal Fighter är sannolikt både bästa hästen och spetshästen. På den kombinationen kan han inte undgå att få tipset. Formfrågetecken kan motivera gardering.
4 och 7 utgör en tydlig och stark B-grupp. Men 12 Super Otto till 3,6 procent när stallet vinner med ”allt” och hästen är i sitt livs form, hmm…  Jag tror inte han är överspelad i alla fall.


Att ta fyra hästar i varje lopp kostar en bit över 8000 kronor. Men om man kräver att fyra av vinnarna ska vara ens U-hästar (eller spelfavoriter) är man nere i 472 kronor.
En strategi åt det hållet tror jag kan vara riktig den här omgången. Till skillnad från ATG:s panel ”Vass eller kass”, som tycker att alla sju favoriter är kassa (!), så tycker jag att de ser starka ut och tror nog att fyra av dem vinner. Blir det bara tre får jag väl nöja mig med fyra sexor och insatsen tillbaka.
Spelarna tror att 3,2 favoriter segrar. Det kan man räkna ut genom att lägga ihop deras spelprocent, som blir ungefär 320. Bästa favoriterna finns normalt i de högsta klasserna, guld och stoeliten alltså. Lycka till med spelbesluten!

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.