StatistikbloggenV86

Publicerad 13 maj 2015 av Jens Sjödén Statistikbloggen, V86, Jackpot, Solvalla

V86-1: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för fyraåriga. Struken: 8

För två veckor sedan var det Månprinsen AM, förra veckan var det Nuncio. Lopp med sådana här jättefavoriter är inte mycket att analysera. Man kan notera att det givetvis finns en slumpfaktor, men 38 av de 42 starkaste favoritskapen på V86 har infriats – 90 procent.


V86-2: Autostart, kort distans, mellanklass

I sådana här lopp tittar man först på spårlottvinnaren. Om det inte är någon utfyllnadshäst som råkat hamna där, så är ”femman” i princip alltid underspelad. I schablonfallet är chansen ungefär dubbel mot vad spelarna tror och lönsamheten på vinnarspelet är god.
5 Prins Alf är ofta lite underskattad. Den som spelat honom i karriärens alla 76 starter har fått 84 insatser tillbaks. Han var tvåa i ett snarlikt V86-lopp i oktober; då var han minst spelad i hela fältet och startade från bakspår. Han visade att han inte bara är startsnabb, utan har en stark speed också. Han spetsvann senast och kan göra det igen. Chansen är i alla fall större än de tre procent han är spelad till.
Jag kanske är lite kräsen som klagar på stallformen; 5 segrar på 60 starter (8 procent) sedan slutet av mars är ok. Men segrarna har kommit de allra lägsta klasserna; max 40’, max 80’, max 65’, max 20’, max 5’. Tidigare under året var segerprocenten 17, ifjol 19 och man vann frekvent på V75 och V86. Detta apropå 6 Staro Woodland som är fältets bästa häst. Men även han har varit svag på slutet och dessutom sjuk sedan senast. I normalform hade han spikats här.
4 Only in It’s Class förlorade fyra raka, spelad till 1,30 – 1,40 – 1,40 – 1,40. Sedan infriades ett favoritskap – men därefter blev det fall igen, spelad till 1,30. Det måste vara någon form av svenskt rekord? Fler av stallets hästar överspelas, men inte lika extremt som denna.
Nu är 4 också ett toppspår, och det betyder så mycket i sådana här lopp. Sågas inte, chansen ligger väl för en gångs skull nåtsånär i nivå med spelet. Att tränaren sätter upp sig själv är ett varningstecken: När det är toppchanser sätter han upp toppkuskar!
5-6-4 räcker en bit. Statistiken visar på låg skrällrisk i sådana här lopp.
 

V86-3: Autostart, medeldistans, låg klass

5 Moni to Spare gör att veckans V86:a, precis som förra veckans, egentligen är en V64 med 25 öres radpris. ”Fyrorna” lär inte ge något den här gången heller. Åtta rätt kan med jackpothjälp ge femsiffrigt, men då krävs en rejäl skräll någonstans.
 


V86-4: Autostart, medeldistans, 9-hästarslopp för treåriga ston

Sådana här lopp är trista för spelare. Favoriter och andrahandare vinner lika ofta, 3/10. Samma chans har också tredje- och fjärdehandare tillsammans. Den tionde gången skräller det till.
Det är så spelet ligger också. Man hittar sällan över- eller underspelade ekipage i den här typen av lopp.
Vid lunchtid var ännu det största inlagda vinnarspelet i omgången 3000 kr på 9 Come and See. Noteras därför att den blir rankad bland de sista på V86.
 


V86-5: Autostart, medeldistans, lärlingslopp i låg klass

Efter en startgalopp hann 7 Manhattan Club inte ifatt Seabiscuit och Nato Dream senast. Men spurten var stark, och de hästarna hade varit jättefavoriter här. Sjunde bakom bil är inte optimalt, särskilt inte för en osäker häst, men att ha fältets mest rutinerade kusk är å andra sidan extra värdefullt i lärlingslopp. Det finns flera motståndare som är väldigt orutinerade i sådana här sammanhang och det brukar märkas.
Favoriten 4 Blits Buitenzorg tar ledningen. Därifrån vinns i snitt 37 procent av sådana här lärlingslopp – men om det är favoriten som sitter i spets är förstås chansen bättre. 65 procent av favoritskapen infrias från den positionen.
De här två, bästa hästen och spetshästen, utmärker sig i vanlig ordning. Båda har dock visat osäkerhet på slutet och det finns på kartan att båda gör bort sig. Då blir loppet vidöppet. Statistiken talar om en skrällrisk på 3/10, vilket är högst i omgången. Men det är precis så det är spelat också; det är här man garderar mest. Det gör det mer attraktivt att chansa med att stanna på två och hoppas att i alla fall en av favoriterna håller sig i trav.
 

V86-6: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Ännu ett tråkigt spellopp. Favoriten segrar i snitt i 37 procent av loppen, men då den har spår 5 som nu ökar chansen till drygt 50/50. Erik Adielsson är en stark favoritinfriare och formen på såväl häst som stall finns på pluskontot. En bra favorit.
Statistikunderlaget är stort och resultaten tydliga. 3/4 av loppen vinns av häst rankad 1-3. En gång på tio vinner den fjärderankade och skrällrisken är alltså låg. Det här ligger ganska väl i nivå med hur det är spelat. Som vanligt i årgångslopp, är det svårt att hitta goda spelobjekt. Det är faktiskt favoriterna i så fall man ska koncentrera sig på.
 

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass. Struken: 7

För två veckor sedan var 2 Charrua Forlan storfavorit på V86. I loppet därpå var en stallkamrat favorit. Båda floppade och faktum är att stallet bara vunnit ett lopp det senaste halvåret, på 107 starter.
Kanske vänder det redan idag, men det ska vara skrällodds på det. Som hårt spelad finns inget värde i favoriten. Och hur mycket formförbättrad kan man bli på bara två veckor? Den här gången möter han inte bara jämnåriga heller.
Eftersom jag inte tror på spetshästen tippar jag bästa hästen. 11 Montgomery Gel var senast exakt lika hårt spelad som Narold Vox. Han fick ge sig mot denne, men den är överkvalificerad för det här loppet. En normalprestation av Montgomery ska räcka i denna lämpligare uppgift. Spik.
5 Nato Dream kommer det att bli skrik på innan start. ”Han ser fantastiskt fin ut! Jag har aldrig sett honom så fin!” får man höra från värmningsexperterna och som följd av detta kommer han betala ut bottenodds på vinnare och DD. Men på V86 kan det finnas spelvärde! Bara sju procent, och ”Tarzan” tycker själv att det är stallets bästa chans. Att han satt upp sig själv är en tydlig indikation! Dessa gånger vinner stallets hästar 19 procent, mot annars elva procent.
Han har inte vunnit på 18 starter men senast var han duktig. Bara en längd efter Seabiscuit låter först grymt bra – men Seabiscuit hade något av en straffspark, och tittar man istället på vilka Nato Dream slog är det inte lika imponerande. Men det är inte så imponerande mot den här gången heller och han drog vinstlotten; 5:e-spåret går jättebra i sådana här lopp. Nu är han sällan bra flera gånger i rad, men tvillingen 5-11 i detta lopp tror jag är hela tävlingsdagens bästa spel. Som det ser ut i skrivande stund kan det bli grymt överodds.
 

V86-8: Autostart, lång distans, stolopp i mellanklass

Det här är tveklöst omgångens nyckellopp. Det är inte särskilt vågat att gissa, att 4 I Love Champagne kommer att vara streckad på 90-100 procent av de kvarvarande systemen, oavsett om dessa är 6000 eller bara två.
Favoritens segerchans är god. Startspåret och den långa distansen är plusfaktorer, chansen ska ligga i intervallet 40-50 procent. Det är till och med lite mer än hon är spelad, i alla fall på den spelfördelning som redovisas.
Skrällrisken är inte jättestor, ungefär 1/4. Det är ändå näst högst i omgången. Av speltekniska skäl är det mycket mer intressant att gardera här än i V86-5, där ”alla andra” garderar. Dessutom får man överbetalt när det väl skräller i sista avdelningen!

Nuncio är en häst för Guld och Bethel Hanover en för stoeliten. Den här veckans storfavoriter är motsvarande hårt spelade, men tävlar i väsentligt lägre klasser, så chanserna är inte lika ”hundra” som förra gången. Utgångspunkten är ändå att båda jättefavoriterna infriar.
Förmodligen blir det ännu en lågutdelare, men skrällgarderingar läggs i första hand i V86-8 och i andra hand i V86-5. Lycka till med spelbesluten!