StatistikbloggenV86

Publicerad 16 september 2015 av Jens Sjödén V86, statistik, Solvalla

Omsättningen backade sju procent – något som rimligen beror på utebliven tv-sändning. Under hela året, fram till att man ersatte trav med Bloopers-repriser, har det annars gått jättebra för V86. Idag kommer man att backa igen, eftersom man möter en jackpotomgång som omsatte 19,3 miljoner.
”För att få sex rätt behöver man inte bry sig om skrällhästar alls utan kan koncentrera sig på att bara välja bland favoriterna.”
Så skrev jag förra veckan. Nu fick man, tyvärr, alla åtta rätt genom att spela på det viset och då stannade utdelningen vid åtta papp. Ändå bra i förhållande till svårighetsgraden, och märkligast: Hur kunde 6 rätt nå upp i 19 kronor?
Analysen gick jättebra. Fyra av fem spikar vann, bara två av dem var favoriter. Jag tog mig vatten över huvudet då jag försökte att spika även Jeans N.Overhalls (3,67 procent)…
Alla spikar låg för övrigt inom V5, som betalade i sammanhanget jättefina 486 kronor. Uppenbart mångkupongsläge.
Rekommendationen om rak DD slog också in, häpnadsväckande nog till ett tvåsiffrigt odds: 11,52. Kan inte V86 alltid gå på Åby!?
Idag är vi tillbaka i solvallalunken. Snacka om en bana som skulle må bra av open stretch! Rådande körkultur behöver vitaliseras, för att uttrycka sig diplomatiskt.

 

V86-1: Autostart, lång distans, treåringslopp. Struken: 8

De här loppen behöver naturligtvis köras – men spelmässigt är det här årets sämsta V86:a. Inte nog med att förutsättningarna årgångslopp och lång distans i sig är skrällhämmande – hästarna är dessutom seedade, så att de bästa inte ska råka slå ut varandra redan i försöken. Det finns alltså en eller ett par bra hästar i varje lopp.
Vad leder det här till då? Föga förvånande till den resultatprofil man stöter på, på sidan 124 i den splitternya Solvallabibeln V86. Favoriterna vinner de flesta lopp, och spår spelar då mindre roll. När favoriten galopperar eller har en dålig dag, så vinner andra- eller tredjehandaren. Ett citat från sidan 124: ”Totalt har 273 hästar på nedre rankinghalvan, 7-12, startat. Av dessa har 2 segrat – det innebär en genomsnittlig chans om 1/136.”
Tävlingsdagen är i alla fall intressant att följa och spara i hjärnans minnesbank. Det gör gott i framtiden!
”Han ser redan ut som en sexåring!” utbrast en kommentator då 10 Mister JP lekte hem ett tvååringslopp ifjol. Framöver blir det intressant att se, om han ”bara” var tidigt utvecklad, eller om han kommer fortsätta dominera sin årskull. Det här loppet skulle många sexåringar leka hem om de fick. Mister JP har omgångens bästa segerchans.
 

V86-2: Autostart, lång distans, treåringslopp

”Tabellen nedan har slagit ihop rankingresultaten för alla 3-åringslopp över lång distans (öppen klass) för att få ett mer pålitligt underlag. Framför allt är det till nytta inför den omgång i september varje år, som domineras av kval till Svenskt Travkriterium.”
Så står det i rutan längst ned på sidan 124. Det är idag det, och ickeskrällprofilen är övertydlig. Varannan gång vinner favoriten och varannan gång någon rankad 2-4.
På prestationen senast är 7 Pythagoras Face inte en motiverad favorit. Då var han bättre näst sist som tvåa – barfota. Balansinfon är avgörande för om han ska tippas. Visst, det här kan bli som senaste starten: Ett typiskt ”Solvalla-lopp”, där favoriten i kraft av favoritskap och toppkusk släpps till ledningen, tillåts bestämma och sedan håller undan med en nos. Tänk vad många favoritfall man skulle få se, om det fanns open stretch…
I alla fall, det här är en storfavorit man faktiskt kan gardera, i allra högsta grad om han går med skor.
 

V86-3: Autostart, lång distans, treåringslopp

Omgångens svagaste favorit förlorar till 81 procent inom V86 (mer om detta på sidan 52). Det är väl det som talar mot 6 Dolan Spring. Annars ser det bra ut avseende form, och med de högst rankade motbuden på bakspår.
 

V86-4: Autostart, lång distans, treåringslopp. Struken: 6

Någon Untersteiner-fan hade redan under tisdagen spelat 2 500 kronor på favoriten i föregående lopp, och 5 000 på den här. I flertalet övriga lopp låg totalomsättningen då på tresiffriga belopp.
En häst påbörjar ett lopp som den avslutat det senaste. Jag tycker jättefavoritens upploppsgalopp senast är klart oroande – speciellt då den kom omotiverat och är oförklarad. Innan var han jättebra flera gånger, och nedåtform vore inte överraskande. Andra minusfaktorer:
- Distansen är ny. Tidigare har han gjort elva starter på kort och fyra på medel.
- Hästen gjorde nio starter som tvååring. Detta kan börja ta ut sin rätt.
Sammantaget tycker jag det kan vara värt att gardera omgångens näst största favorit. 66 procent är rimligen i överkant. Framför allt de rankade 2-3 är underspelade i förhållande till chans.


V86-5: Autostart, medeldistans, treåringslopp

Åtta-nio hästar av tio blir överflyglade när de startar från innerspår bakom bil. 1 Princess Face är bästa hästen och i toppform, men vad hjälper det från rygg ledaren eller tredje inner, när det inte finns open stretch. Favoriten har bara galopperat en gång av sju i karriären, men risken ökar nu när hon ”måste” laddas.
Innerspåret är generellt tufft att infria favoritskap ifrån, med ett indextal om 0,8. Läs mer om detta på sidan 105 i Solvallabibeln!
Favoriten tippas ändå etta. Det här är samtidigt det lopp i omgången där det kan komma en skräll. Chansen är liten, men den finns i alla fall – om favoriten kommer bort. Detaljerad och intressant statistik om sådana här lopp finns på sidorna 111-112!


V86-6: Autostart, medeldistans, treåringslopp

I kuskstatistiken på sidorna 169-172 har jag delat upp kuskarna i tre kategorier. Först toppkuskar – de som spelas allra hårdast. Dessa är elva till antalet. Lika många är ”mellankuskarna”, som relativt frekvent dyker upp på V86. Återstoden är sällankuskar, som bara ibland blir betrodda på V86.
Här är favoritkusken en sådan. Dessa visar väldigt tråkiga siffror, såväl avseende infriandefrekvens som spelvärde. Individen har favoritspelats på V86 fem gånger tidigare (i snitt till 35 procent) utan att lyckas infria någon gång.
11 Creme de la Creme gick barfota för första gången senast, och blev tokbra. Nytt världsrekord! Nu åker skorna på igen, och risken är uppenbar att prestationsnivån hamnar i paritet med den i starterna innan. Omgångens svagaste favoritchans.


V86-7: Autostart, lång distans, treåringslopp. Struken: 6

Ston utvecklas ofta tidigare än hingstar, något som främst märks under tvåårssäsongen. I slutet av treåringssäsongen har väl hingstarna hunnit ifatt, men att 2 Timbal är sto ska i alla fall inte behöva läggas henne till last. En stark storfavorit som säkert får överta ledningen i kraft av det stora favoritskapet. Ingen vill ha Bergh hårdtryckande i dödens över 2640.


V86-8: Autostart, lång distans, treåringslopp

Bästa hästen fick bästa spåret, är i sitt livs form och har bästa spetschansen. 5 Heavy Sound är en motiverad favorit.
Kusken har kört tio V86-favoriter 2013-15 och inte infriat med någon. I snitt har dessa varit spelade till 37 procent, så tre-fyra segrar borde det blivit. Han är lärling, förvisso med epitetet ”elit-”, men sådana har det svårt på V86. Intressant statistik kring detta finns på sidan 172. Kanske finns ett samband med körkulturen på Solvalla. Man får inte lika mycket gratis, om man inte hör till innersta kretsen.


Med genomsnittliga favoritchanser överstigande 50 procent, är risken uppenbar att det blir dumstrut på efter den här sammanfattningen. Jag vänder på det, och istället för att rekommendera spikar, först nämna vilka favoriter man bör undvika:

V86-6: 11 Creme de la Creme
V86-4: 1 Poet Broline

Starkaste favoritchanserna i avdelningarna 1-7-8 i den ordningen, den trion bör man kunna spika. Förra gången blev det inga skrällar alls, u-tipset är max en den här gången också.

På sidorna 47-50 kan man följa favoritsegrarna inom V86. Där kan man också se, att favoritraden inom DD slagit in tillräckligt ofta, och till tillräckligt fina odds, för att vara vinstgivande. Nu har den inte slagit in någon av de tio senaste omgångarna, och det kan vara dags igen. Kanske kan man åter få lite överodds, då spelarna gärna skyr favoriter så långt in på tävlingsdagen. Lycka till med spelbesluten!