StatistikbloggenV86

Publicerad 4 november 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Jägersro

”Förra onsdagen visades, att det inte behövs någon jätteskräll för att V86:an ska betala jättebra, en liten femtehandare kan räcka.”
Citatet är hämtat ur förra veckans V86-analys, men kan återanvändas då det blev precis samma resultatprofil igen. En femtehandare vann, resten av vinnarna rankades 1-4 och bland dessa fanns i vanlig ordning omgångens bästa spik. Utdelningen om 659 000 kr når inte riktigt upp till de 772 000 man fick veckan innan, men visst är det fina pengar på enkla rader…!
 


V86-1: Autostart, kort distans, niohästarslopp

Ett ojämnt lopp där de bästa fått de sämsta lägena. Bästa hästen är 8 Habito eller 9 T Rex DK.
Spetshästen är 2 Drogba Bob eller 4 Alchemilla Rich. En tydlig effekt av den vinklade vingen på Jägersro, är att de normalt bästa spåren 4-5 tappar mycket av sin fördel, medan de innersta 1-2 istället gynnas. Med detta i åtanke, för den förre ses som knapp spetsfavorit.
Spelarna har lagt 56 procent av sina pengar på ”bästa hästarna” och 26 procent på spetsbuden. Normalt är det fördel spetshästarna, särskilt på Jägersro, men favoriten/bästa hästen gynnas mycket av det är litet fält. Frånvarande hästars chanser tillfaller till störst del dessa.
Sammantaget ett lopp där spelet speglar chanserna väl, ingen har ett stort spelvärde. På V86 gör man bäst i att ta alla fyra på systemramen.

V86-2: Autostart, medeldistans, treåringslopp. Struken: 6

Poängen med att skriva ut så många årgångslopp, trots att hästmaterialet inte räcker till, är att det blir lättförtjänta pengar till väl behövande hästägare. Att lägga in sådana här lopp på stora streckspel tycker jag är en tveksam åtgärd, de är ju inga fina spelobjekt precis. Men V86 tål dem ändå, det har historien visat. Man får en vinnare ”gratis”, och spelar V75 med 25 öres radpris, men utdelningarna blir ofta förvånande höga.
Liksom i föregående lopp, ligger spelet rätt i förhållande till chans. 2 Wingait CH spikas.


V86-3: Ett tillägg, medeldistans, fyraåringslopp. Struken: 5

2 Ille Faciet vann senast ett billigt lunchlopp på Åby, ganska knappt efter en fin resa, till oddset 1,12. Det är ett ”Lannem Silje”-odds som pekar på att spelarna överskattar hästen. SÅ överlägsen är han inte hästarna i sin klass. Gissningsvis är det den fina stammen som gör att hästen får ögonen på sig.
Här får han majoriteten av spelarnas V86-miljoner på sig. Han man blivit överspelad en gång, blir man det ofta igen. Visst kan han vinna igen också, men jag finner inga indikationer om att den chansen skulle vara över 50 procent. Snarare är den en bra bit under. Därför blir han omgångens nyckelhäst. Slinker han in som överspelad favorit finns risk för låg utdelning. Annars blir det ju lätt ”hur bra som helst” på V86.
På sidan 136 finns värdefull statistik över startspårens betydelse i tilläggslopp. Det är inte samma som är bäst på start- och tilläggsvolten. Många tar inte alls hänsyn till detta. Loppspecifik statistik hittar man på sidorna 148-149 och man ser bland annat att det är jämna chanser volterna emellan vid aktuell proposition. Man ser också att favoriterna segrar sällan och att man bör gardera med i alla fall rank 1-5. Så gör jag, och lägger till 7 Major Tom, som är spelintressant då han bara har en procent.


V86-4: Autostart, medeldistans, treåriga ston i låg klass. Struken: 7

Känslan säger direkt 9 Faloria Boko. Både hon och tränaren är på väg upp i karriären och hon är säkert bästa hästen här, med tanke på hur hon sett ut på sistone.
Men förnuftet säger att bra bakspårshästar blir överspelade, speciellt från spår 9 som faktiskt är allra sämst, och mycket överskattat (sidan 105!). Det blir ytterst sällan vinstgivande löpningar därifrån. 10-11 är avsevärt bättre.
Det blir det däremot ofta från spår 5, som andrahandaren 5 Cerveza har. Hon är sannolikt spetshästen. På favoritduon har man låst loppet.
 

V86-5: Autostart, medeldistans, mellanklass

Här ligger ofta omgångens öppnaste lopp, det är faktiskt tre månader senast en favorit lyckades vinna femte avdelningen.
Fyraåriga kan segra i aktuell klass, men det är så typiskt att fältets enda fyraåring blir favorit i möte mot idel äldre. Unghästarna blir inte bortglömda på spelet precis. Det här är omgångens hittills jämnaste lopp, det är motiverat att ta åtminstone åtta stycken på systemramen.
 

V86-6: Autostart, medeldistans, fyraåringslopp

Solvalla igen, och alla dessa tunna årgångslopp… Tre är jämnspelade och jag förordar 6 Furious Frances, som verkar mest uppåt. Spikbud, om man inte vill göra som ”alla andra” och strecka tre.
 

V86-7: Autostart, medeldistans, hög klass

Omgångens bästa lopp. Jag är förvånad att 10 Allaballakaitoz blir favorit. Han har tagit åtta av nio segrar från ledningen och verkar ta i på ett helt annat sätt därifrån. I spets kan han vara överlägsen hästar som dessa. Men från spår 10, på Jägersro…? Då tror jag mer på andrahandaren 2 Overtaker by Sib som var jätteduktig så sent som i onsdags och har ett på Jägersro speciellt gynnsamt läge.
8 Nok’en Fräkkert är ett spikbud om det blir ett par strykningar, men det är ruggigt svårt från åttonde på Jägers. Alla rankade 1-6 räknas.
 

V86-8: Autostart, lång distans, mellanklass

Omgångens öppnaste lopp enligt spelarna, åtminstone är det här den svagaste favoriten finns. Svaga favoriter infriar sällan på V86, ”dagens svagaste” har förlorat 13 gånger i rad och den näst svagaste elva gånger. Chansen ligger klart under spelprocenten (30).
Loppspecifik statistik finns på sidan 122. Man finner att ledningen är extra viktig i sådana här lopp, samt att andelen favoritsegrar är hög. Andrahandaren 7 Caddie Hit får tipsettan på att vara spetsfavorit. 21 procent är för lite; ledaren håller till mål mer än dubbelt så ofta.

Sammantaget tycker jag spelet speglar chanserna överlag väl den här veckan, det kryllar inte av fynd. Dessutom är det bara hälften av loppen som lockat fulla fält. Det här talar för låg utdelning, men man vet ju av erfarenhet hur lite som krävs på V86…
Lycka till med spelbesluten!