StatistikbloggenV86

Publicerad 9 december 2015 av Jens Sjödén statistik, V86, Solvalla, Bergsåker

Förra veckan garderade jag omgångens största favorit. Den gången skulle V86 inte vara en V75:a med 25 öres radpris! Föga förvånande hade jag fel: Calvin Borel hade inga problem att utföra sin plikt. 14 omgångar har avgjorts de senaste tre månaderna – ”dagens största” har vunnit vid 12 tillfällen.
Det hade ”bara” kostat 13,7 miljoner att helgardera V86:an senast. Ur den aspekten var det den enklaste V86:an någonsin. Jämför med spelformens median: 55,3 miljoner kronor för alla hästar i alla lopp.

Visst blev det också en enkel rad. Calvin Borel gjorde som sagt om spelet till V75, och det blev bara en enda liten skräll: En femtehandare, spelad till relativt höga åtta procent. Denna kom i V86-5, där det ”alltid” skräller. Det var också omgångens på förhand med marginal öppnaste lopp, och det enda som jag helgarderade.
Jag fick alla rätt på Åby – men noll (!) på Solvalla. Som spelare fokuserar man på det som gick fel:
I V86-2 hade jag inte sett In Toto Sund som loppets spetshäst, trots/på grund av innerspår bakom bil.
I V86-4 och V86-6 hade jag tippat helt rätt spetshästar: Impression och Veams New Moon. Båda fick dock ge sig kort före mål, surt.
I V86-8 hände något mycket sällsynt: En treprocentare svarade ledningen, mot jättefavoriten Rhapsody Ås (47 procent)! På Solvalla är det närmast unikt, speciellt två toppkuskar sinsemellan. Det såg jag inte komma. Föga förvånande lönade sig taktiken. Treprocentaren var på vippen att vinna, men fick i alla fall favoriten att falla och tog själv en välbetald andraplats.

En viktig faktor, kanske den enskilt viktigaste, för framgång i travspel är att kunna läsa spetsstrider rätt. Ibland får man skylla på stolpe-ut. Även slumpen är en viktig faktor. Väl i ledningen är det ungefär 50/50 att man sätter sitt drag. Nu vann den spetshäst jag inte hittade, medan de två jag hittade åkte dit med små marginaler.
Nåja, jag tar med mig resultaten från Åby och fortsätter där på den inslagna vägen på lördag…!

Nu dagens V86:

V86-1: Autostart, medeldistans, hög klass

Skämskudden kom till heders, då man bevittnade 10 Cool Keeper’s senaste lopp. Visst, han vann, men…
I starten innan gick han också i ledningen över kort distans, men var då trött redan i början av upploppet i ett lopp där han spelats till 1,50. Den här gången tror jag inte ens han når ledningen (okej, så sa jag om Al’s Winnermede i lördags också).
På gamla meriter och visad kapacitet kunde han trots bakspår varit ett spännande outsiderbud, men som favorit? Nej tack.
11 Francais du Gull är hetare. Efter skada och två månaders vila kan man inte vara säker på formen, annars hade han spikats. Motståndarna är av en annan och lägre klass. Hästen har dock gått bra efter vila förr. Erik Lindegren hinner få sitt bästa år någonsin, om Francais vinner denna och någon mer start.
7 David Sisu galopperade i spetsstriden sist, men nu då! De invändiga hästarna är så mycket sämre att de nog släpper och David presterar – som alla andra – på en helt annan nivå då han når ledningen. Och oavsett, är det alltid fördel spetshästen mot bästa hästen. Tippas på spetschans.
För tio starter sedan, skrällde 5 Labero Broline i V86-1 på Bergsåker med Daniel Wäjersten i sulkyn. Knappt slagne Nahar var storfavorit i loppet och 7 David Sisu slutade trea, men långt efter. Den gången höjde sig Labero en nivå barfota. Nu är å andra sidan startspåret optimalt och motståndet mycket sämre. Hästen bör också nå ledningen initialt. Det finns en rimlig chans att historien upprepar sig; den har en tendens att göra det inom travet. Fjärde och sista strecket!

V86-2: Autostart, kort distans, sjuhästarslopp

4 Seedorf OMF tog tre raka spetssegrar innan han senast blev utsvarad – och därmed fick en plump i protokollet. Risken är uppenbar att det blir som i senaste V86-starten: Hästen släpps till ledningen i kraft av stort favoritskap. Inte mitt favoritlöpningsförlopp, men tillräckligt sannolikt för att hästen ska ses med störst vinstchans i loppet.
7 Ametrin har inte gått med skor sen april förra året. De senaste sex resultaten på den balansen lyder 6, 5, 0, 0, 7, 0 så man förstår varför man började med barfotabalanser. Hon kommer hursomhelst i sitt livs form och har nog den bästa spetschansen också.

V86-3: Autostart, medeldistans, tvååringslopp

Om ett lopp på Bergsåker är någotsånär jämnt – då favoritspelar man Ulf Ohlsson. Lite så verkar det. I år har han favoritspelats 33 gånger och vunnit sex. Det gör 18 procent, och ska ställas mot att det genomsnittliga spelet legat på 45 procent. En stark diskrepans. Han återfinns på nedre delen i tabellen över ”spelvärda kuskar” på sidan 171 i Statistikbibeln V86 och överspelet verkar accelerera. Att vara nykorad världsmästare och snart kanske också allsvensk champion kan få sådan inverkan på spelarkåren.
Det här tvååringsloppet är hopplöst att bedöma, men det är inte en orimlig gissning att kusken återigen överspelas i förhållande till verklig segerchans.
Jag noterar, att vinnaren av detta lopp svarar för en prestation likvärdig den som krävs för att vinna silverdivisionen (V75-7) på lördag. Det, eller så är det lite överbetalt i tvååringsloppen.

V86-4: Autostart, lång distans, ston i låg klass. Struken: 7

När 2 Star di Poggio blir spelad till 55 procent är det nästan givet att leta fel:
• Hästen har trots allt bara vunnit fem av 54 lopp.
• Över lång distans har det bara blivit seger en gång av tolv.
• Spår 2 visar svagt negativa siffror, och av favoriter har bara tre av 13 infriat.
• 55-procentare infriar generellt till 44 procent (sidan 42).
• Spetshästar vinner ”bara” 35 procent av dessa lopp (sidan 122).
• Motståndet i V86-loppet näst sist var rejält svagt.
Nu tippar jag också favoriten; det här loppet är också ganska svagt och ingen annan har bättre chans. Men det här är något av omgångens nyckellopp: Vid favoritseger blir det med största sannolikhet sexrättsjackpot.
Loppet är ojämnt, på det stora systemet garderar jag upp med de som kan vinna om favoriten har en dålig dag.

V86-5: Autostart, lång distans, mellanklass

Här, i den femte avdelningen, har favoriten inte segrat sedan 5 augusti. Det är ingen slump, ATG är skickligt på att placera ett öppet lopp här. Nio av 16 vinnare sedan dess har varit spelade till ensiffriga procenttal. Förra veckan kom omgångens enda lilla ”skräll” här, en femtehandare som såg till att åttan gav 141 000.
Den här gången är loppet skiktat. Sex kan vinna, sex kan det inte. Det kan vara dags för en favoritseger nu. 4 Västerbo Carrera är bra, och 28 procent kanske något i överkant, men inte alldeles orimligt. I den intressanta tabellen på sidan 42 kan man utläsa, att hästar spelade till 28 procent infriar till 25 procent.
Det kan ändå inte hjälpas, att ögonen först fastnar på 1 Victor Ruda. Han vann två av tre lopp, och provade sedan V75 tre gånger i rad. Och som han gått där…! Nu är det enklare igen, och det blir seger om han ”bara” inte blir fast.
I normalfallet tittar man först på spårgynnade (se sidan 122 i Statistikbibeln V86!) och kapabla stallkamraterna 5 Withma och 6 Vison Fromentro. De lär inte krångla till det för varandra, utan nå de över lång distans lite extra gynnsamma positionerna spets och rygg ledaren.
Men hur är det med stallformen? De som tävlar i Frankrike går som tåget (gjorde förr i tiden), men i Sverige har det blivit en andraplats som bäst på 34 starter på slutet. Därför rankas de ned lite, men kommer med på den ”helgardering” som sex streck innebär.

V86-6: Autostart, medeldistans, tvååringslopp

6 Gareth Boko var toppad inför senast, då det blev 1,4 miljoner in. Dagens uppgift på 0,2 är förstås inte säsongens centrala. Trots segern presterade han avsevärt sämre än tidigare. Det är rimligt att tro att han är på retur efter en lång topp.
2 Undine hade troligen segrat redan senast, om luckan kommit i tid. Tvärtom mot favoriten, blir hon för dagen bättre för varje start. Här tar hon ledningen, och det gäller bara för kusken att inte släppa. Spik!

V86-7: Autostart, medeldistans, treåriga ston i öppen klass. Struken: 5

Den här veckan är det 4 Timbal som gör att vi spelar V75 med 25 öres radpris!

V86-8: Autostart, kort distans, ston i hög klass

Om 4 Ski to the Max segrar, blir det första gången sedan 24 juni som favoritraden går in på DD. Det brukar inte gå ett halvår mellan gångerna, tvärtom var den kombinationen lönsam fram till dess.
Favoriten gick urstarkt som tvåa i bronsdivisionen näst senast. Senast gick hon ned rejält i klass; mötte bara fyraåriga ston. Då kunde hon vinna enkelt trots blytung resa. Lite märkligt att bara 19 procent av spelarna var med på noterna där. Nu möter hon några äldre hästar, men de har å andra sidan mindre pengar på sig än tidigare motståndare och hon har fått mer gynnsamt startspår den här gången. Man finner fantastiska siffror på sidan 70. En stark spik.
I det här loppet hittar jag omgångens bästa sidospel. Bara åtta procent2 Maxmara lockar nästan till att dubbla V86-systemet, men normalt blir hon tvåa och vi har en tvilling till vettigt odds. Och den raka trion 4-2-5 kan nog ge mer än att sätta hela V86:an.
Men vem blir egentligen trea i 1640a-lopp? Statistiken säger den som har spår 10, och de som rankas 5-6 på streckspelet, så när hon får dubbelplus får jag väl dubbla med 10 Rub It Out i den rutan.

Två tvååringslopp på kupongen är ett unikt svaghetstecken för stora spelformer som V86 och V75. Så vitt jag vet har det inte inträffat på V64 heller. Sådana lopp är inte attraktiva ur vare sig sportslig eller spelmässig synvinkel. Jag kan inte föreställa mig att de är omsättningsfrämjande.
V86 är min favoritspelform, men den här veckan lockar ju lördagens V75:a mer. Hursomhelst, dagens uppgift ska också lösas och det verkar inte så svårt:
Mångkupongen:
7, 11, 10, 5 (3)
4, 7
1, 2, 3, 4, 9
2 Star di Poggio
1 Victor Ruda (4)
2 Undine
4 Timbal
4 Ski to the Max (2)
10 kronor

”Riktiga” systemet

7, 11, 10, 5 (3)
4, 7
1, 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9
2, 4, 6, 9, 1, 11
1, 4, 2, 6, 5, 12 (1)
2 Undine
4 Timbal
4 Ski to the Max (2)
576 kronor

Det kan vara värt att påminna om skillnaderna i medianutdelningar, beroende på vilken bana som delar X-press med Solvalla:
Åby                      108 546 kr (26 procent sexrättsjackpots)
Jägersro              47 785 kr (32 procent sexrättsjackpots)
Bergsåker       34 868 kr (40 procent sexrättsjackpots)
Jag tror medianen får sig en puff nedåt ikväll men att vi spelar med jackpot nästa vecka. Hursomhelst, lycka till med spelbesluten!