Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Det gäller att prestera – chansen kommer inte igen"

Foto: P&R/TR Bild
Foto: P&R/TR Bild
Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

För fyra år sedan – 2015 – registrerades 2.732 svenskfödda föl. Drömmen alla uppfödare hade, och fortfarande har, var och är att vinna Svenskt Travderby. Drömmen alla hästägare till dessa, i derbysammanhang kvarstående, hästar är att vinna Svenskt Travderby. 

Visserligen finns det avvikelser, vissa värderar Elitloppet eller kanske storloppet på hemmaplan som större. Bland uppfödarna torde den avvikelsen vara extremt liten.

På onsdagskvällen körs uttagningarna till den 92:a upplagan av vårt största unghästlopp. Ett lopp som körts i obruten följd, trots ett pågående världskrig i Europa, sedan 1928 då Ibrahim Pascha vann. 

Det kvarstår 65 fyraåringar, inget sto spänner bågen det här året, och dessa ska bli tolv finalister. Tolv av 2 732 individer, 0,4 procent, och bara en kan vinna. Åtminstone pratar vi så, hypotetiskt kan förstås det bli delad seger.

I år heter favoriten Campo Bahia och tränas av Conrad Lugauer vars matchning minst sagt är speciell. Möjligen kaxig, möjligen väl avvägd. Hästar med få starter som testar vingarna i slutet av sommaren på Jägersro finns det gott om, däremot har ingen uttalat haft en så tydlig plan: Kungapokalen för att sedan vänta in Derbyt.

När de tolv finalisterna – i såväl öppna som stoklassen – är utsedda i kväll väntar elva dagar av väntan, glädje och kanske en gnutta oro. Har man tagit sig hela vägen till det allra största unghästloppet får inga sjukdomar, hovbölder eller sparkar från stallkamrater komma i vägen.

I tider då travsporten skriker efter (den borttappade) publiken är följande rader något kontraproduktiva. Till alla andra storlopp – Elitloppet, Sprintermästaren, Olympiatravet och så vidare – skapas en inramning med hjälp av publiken. Den hör till, den måste vara där. I söder, i Malmö, på Jägersro är arenan större med anledning av galoppbanan utvändigt om travovalen. Det är svårare att skapa en känsla av inramning även om det emellanåt har lyckats gott på Hugo Åbergs. 

En söndagseftermiddag är inte tidpunkten då traventusiasterna vallfärdar för att gå på trav och, publiken har, i relation till loppets dignitet och tradition, svikit derbyt under en lång tid. Travsporten hade förstås önskat att, och mått bra om det varit, fullt på publikplats. Samtidigt finns det ändå något häftigt med Jägersros stora anläggning med höstvindarna som börjar dra in ackompanjerad av den otroligt pampiga "Conquest of Paradise" av Vangelis i högtalarna samt effektfulla speakertexter. 

Alla förberedelser, allt slit med tidiga morgnar, omlagda karleder, otur i spårlottningar och resor över landet – det finns inte längre något att rätta till eller finslipa. Tolv fyraåringar är lämnade i sticket på ett blåsigt skånskt fält, minuterna när allt ska avgöras – karriärens inriktning, höjdpunkten för så många runt hästarna.

Deltagande i Elitloppet föranleds av goda meriter i flera år. Deltagande i Svenskt Travderby kan endast ske genom prestation en exakt dag, det kommer inga nya chanser. Sedan Svensk Travsport lanserade bonusprogrammet Premiechansen, som efter att det satt sig ordentligt tagits emot på bästa tänkbara sätt, samt höjde förstapriset är Derbyt – tillsammans med Svenskt Travkriterium – ett av Europas och därmed världens mest penningstinna travlopp. 

Det är mer regel än undantag att hästarna i finalen är anmälda till Premiechansen och därför betalas det i princip ut åtta miljoner kronor i prispengar. Ur ett större perspektiv går det argumentera för att Premiechansen gör att våra grannländer lockas att föda upp svenska hästar i stället för exempelvis danska – trots att traditionen är än större där med ett derby som körts sedan 1898 – eller norska och på så sätt decimera sin egen avelsuppfödning. När startbilen rullar första söndagen i september är det dock inget samtalsämne. Då står evig ära och fyra miljoner på spel.

I korthet: E3-dubbel 2002 – E3-dubbel 2019

Då såväl Mascate Match som Aetos Kronos dubblade i E3-cirkusen var det första gången sedan 2002 det hände, dessutom på ett synnerligen imponerande sätt. 2002 hette hästarna Rae Boko – finsktränad även den! – och Malabar Circle Ås. Två riktiga topphästar som sedan fick vidare karriärer i aveln och det finns all anledning att tro att årets två stjärnor går en lika fin framtid till mötes.

I korthet: Fem omgångar V75 i veckan

Inte mindre än fem V75-omgångar ska avgöras i veckan med start onsdag på Jägersro. Finalen går på Charlottenlund på söndag då det danska derbyt ska köras. Den spelmässiga finalen hålls dock på lördag i samband med Sundsvall Open Trot. 90 miljoner spås i sjurättspotten och den summan kan öka kraftigt om det blir jackpott under veckans gång.

RICKARD HANSSON

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.