Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Ovissa tider – för alla"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Den 26 februari rapporterades att Danmark och Norge fått sina första fall av covid-19. Två veckor senare har båda länderna nu stängt sina gränser. Förra torsdagen rapporterade danska travsportsförbundet att de stänger ned alla kommande travtävlingar. Dagen efter kom samma besked från norska förbundet.

Ur ett perspektiv från hästägare, uppfödare, tränare – ja alla aktiva runt en starthäst – är det naturligtvis hårda besked. Pengarna som normalt kommer in och försörjer hästnäringen i våra två nordiska grannländer står just nu stilla. Både Danmark och Norge har också sedan en längre tid dragits med finansiella problem då omsättningen på travet sjunkit för varje år. Nu får de ännu en tuff smäll då inställda tävlingar knappast bidrar till ett ökat intresse.

Lyfter vi däremot blicken har besluten tagits av en anledning och anledningen är att få stopp på den smitta som nu sprider sig världen över. Frankrikes regering meddelade i lördags kväll att landet kommer vidta striktare riktlinjer gällande hur medborgare rör sig inom landet, då tidigare riktlinjer inte följts av medborgarna. Matbutiker, apotek och bensinstationer står som undantag för vad som får hållas öppet. Restauranger och nöjesscener förblir stängda. I måndags beslutade det franska travförbundet Le Trot att ställa in travtävlingarna i landet med start från tisdagen den 17 mars. Detsamma gäller för galoppen i Frankrike.

Den svenska regeringen följer samma strategi som Storbritannien i bekämpningen av covid-19. Det innebär att vår regering, i skrivande stund, inte tilltagit lika drastiska åtgärder som Danmark och Norge, vilket i sin tur leder till att våra svenska tävlingar fortlöper om än utan publik på arenorna.

De riktlinjer som regeringen hittills har klubbat igenom är att sammankomster med fler än 500 besökare inte är tillåtna. För en vanlig tävlingsdag är det med andra ord inga problem för den att genomföras, men skulle antalet sänkas kan tävlingar riskera att ställas in. Det som just nu krävs för att vi skulle få se inställda tävlingar i Sverige är att regeringen kommer med ett nytt beslut angående antalet personer på en sammankomst.

Kanske var det också positivt att många fick in det, även om det inte gav någon större summa för sju rätt?

Att Svensk Travsport skulle ta beslutet på egen hand är väldigt osannolikt. Dels skulle det innebära att vissa aktiva mister sina inkomster helt och hållet, dels kommer det drabba hästägare och det kommer även innebära att intäkter från omsättning uteblir. Vad det gäller just omsättning däremot har vi de senaste dagarna sett en positiv trend vad gäller spel på trav. Då andra spelmarknader inte har några objekt att erbjuda, kan travet erbjuda just det.

I lördags lottades 13 matcher på Stryktipset och det är ingen vildare gissning att många av de som tänkt att spela på den spelformen i stället valde det välkända V75-spelet. Kanske var det också positivt att många fick in det, även om det inte gav någon större summa för sju rätt?

I en isländsk studie från 2017 undersöktes hur spelandet på Island utvecklades efter det att landets tre stora banker gått i konkurs 2008. Vad studien visade var att turspel ökade markant, människor köpte lotter i hoppet om att träffa storvinsten, då pengarna på banken inte längre fanns där.

Pokerspelande ökade något och så även poolspel på fotboll, samtidigt som sports betting minskade*. Under dessa år syntes det inte bara på Island utan även i övriga världen att spelbolagen ökade sina vinster under denna lågkonjuktur. Främst var det onlinekasinon och poker som ökade.

Vad gäller travsporten vet vi inte hur det kommer att se ut om en vecka från det att dessa rader har skrivits. Vad vi däremot bör ta tillvara på är varandra. Tillsammans kan vi faktiskt göra skillnad i samhället för hur detta utvecklar sig och vilka följderna kommer att bli. Det är viktigt att vi alla följer de riktlinjer som utfärdas av Folkhälsomyndigheten och Svensk Travsport i ämnet.

Lika viktigt är det att lyfta fram de personer som just nu arbetar på sjukhus, vårdcentraler och inrättningar som 1177. Lika viktiga är också de personer som just nu arbetar så att den svenska travsporten fungerar som vi är vana vid. Tack, och återigen, ta hand om varandra.

* (Olason, D. T., Hayer, T., Meyer, G., & Brosowski, T. (2017). Economic Recession Affects Gambling Participation But Not Problematic Gambling: Results from a Population-Based Follow-up Study)

Skärp reglerna för materialfel

Klockan 16.06 skulle lopp 6 gått iväg på Axevalla i söndags. Vid 16.20 kom loppet iväg. Anledningen var ett materialfel som var tvunget att åtgärdas. Frågan är dock, ska det verkligen tas hänsyn till enskilda ekipages utrustning? Loppet har en starttid då hästarna förväntas starta och vara startklara, selning och utrustning ska då vara klart. Är det verkligen rimligt att elva andra hästar ska påverkas, för att en häst inte har rätt utrustning?

ANTON STÖCKEL

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.