Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Ledare:
"Ständigt denna ovissa väntan"

Publicerad:

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstagande i texten.

Det är länge sen Sverige tappade kontrollen över spelmarknaden.

I dag härjar ett oräkneligt antal oreglerade spelbolag online och omsätter, enligt Lotteriinspektionen (”Spelmarknaden 2017”), över 5,5 miljarder svenska kronor per år. Pengar som sedan rinner rakt ut ur landet utan att – de svenskägda (!) – spelbolagen gör rätt för sig i form av avgifter och skatter. Från Malta kan dessutom deras PR-chefer operera fritt med höga återbetalningsprocent och i direkt konkurrens med hårt reglerade ATG och Svenska Spel. Överallt översköljs konsumenterna med Zlatan Ibrahimovic galna supporterdans och Mikael Persbrandt skorrande röst om registrering och spel. Det strösslas med välkomstbonusar på tusentals kronor och chansen att vinna hundratals miljoner. Spelberoende personer får, enligt egen utsago, direktreklam och att lämna eller stänga av sig själv verkar mer krävande än att få en kompletterad ansökan om föräldrapenning godkänd av Försäkringskassan.

Olika villkor är bara förnamnet. Osund spelhets är efternamnet.

Men nu är vilda västern-epoken över. En ny spellagstiftning är antagen av riksdagen och träder i kraft den 1 januari 2019. ST kallar beslutet för ”ett av de viktigaste besluten någonsin för svensk travsport”. Det är lätt att förstå.

I korthet innebär den att spelbolag som verkar på den svenska marknaden ska söka licens och aktörer utan ska stängas ute. Spelverksamhet ska bedrivas med på ett sunt och måttfullt sätt under offentlig kontroll med krav på ett starkt konsumentskydd och hög säkerhet. En punktskatt om 18 procent (ATG betalar 35 procent i dag) ska tas ut på licenspliktigt spel och fusk ska beivras med skyhöga straff.

Den väntade utredningen ska tillsättas inom kort och tidsfristen är satt till den 31 oktober 2020. Vi tar det igen: Den 31oktober 2-0-2-0

Det första stapplande steget, förvisso nästan sist av alla medlemsländer i EU, mot en god spelmarknad med fri konkurrens är taget. Härnäst krävs att spelbolagen väljer att vara en del av ekosystemet genom att ta ansvar för sitt agerande och följa våra lagar istället för att söka juridiska kryphål.

Mycket tyder på att grundarbetet varit gott och att åtminstone de större och mer seriösa aktörerna – som varit ”skattebefriade” i många år – ser tillräckliga fördelar för att kliva in med hull och hår.

Vad som däremot känns oklart är antal intressentbolag för spel på hästar – och återfinansieringen av hästnäringen som civilminister Ardalan Shekarabi talat sig så varm för. Dagen efter spellagen fick du som läser travronden.se beskedet att den väntade utredningen ska tillsättas inom kort och att tidsfristen är satt till den 31 oktober 2020.

Vi tar det igen: Den 31 oktober 2-0-2-0.

Det blir alltså först om 872 dagar, eller 669 dagar efter spellagens införande, som beskedet om hur den svenska hästnäringen – där travsporten är en betydande del – ska finansieras långsiktigt. Under tiden är man utlämnade att lösa uppgiften på egen hand ”parter emellan”. För att förstå vidden av det behöver man också veta att den svenska travsporten i dag till 87 procent (!) finansieras genom spelindustrin, eller ATG närmare bestämt. Mycket står på spel.  Sportens eget spelbolag kommer förvisso äntligen att få tävla på någorlunda mer rättvisa villkor, men med monopolet raserat väller (nåja) den fria konkurrensen in utan tvång om att återbetala en krona till hästsporten medan ATG är (bak)bundet till detsamma. Blir det lika villkor? Konkurrens stimulerar sägs det ofta, men frågan är för vilka? Kommer ATG ”tvingas” hålla tillbaka på utbetalningarna till sporten för att
istället konkurrera med attackerande spelbolag? Och hur ska en splittrad och i sammanhanget oerfaren förening som ST stå sig vid förhandlingsbordet med de ”största spelhajarna” i Europa?

Vid införandet av den nya spellagen blir det nämligen inte bara upp till ATG, utan även upp till ST att förhandla sig fram – enskilt eller i form av paketerade erbjudanden – till återfinansiering med till exempel rättigheter till data och tv-bilder medan banor och tränare kan söka egna samarbeten. Det går inte längre att bara peka på ATG. Utan idén om Troperty, rättighetsbolaget som slängdes i papperskorgen, lär den utdragna processen bli en rejäl prövning för Marjaana Alaviuhkolas ombildade travimperium. För licensierade, och helt lagliga, spelbolag som inte vill behöver faktiskt inte betala någonting för att erbjuda odds och spel på hästar. De stora aktörerna kommer mest troligt att investera i diverse olika samarbeten på ett seriöst vis, men uppstickande spelbolag som vill vinna position skäms sällan. Det kanske man kan kisa för eftersom de börjar med låg omsättning, men riskerna för att det poppar upp en ”gråzon” med lagsmygande fluktare, precis som i Danmark, lär ha ökat dramatiskt. Mitt i detta står ATG tämligen väl rustat inför stundande anstormning med sina poolspel (V75!), sin stora kunddatabas och sitt varumärke, men de där lika villkoren verkar i ärlighetens namn få vänta ett tag. Frågan är hur högt priset blivit för travsportens aktiva när spelet summeras 2020.

Hur tänkte du där, Shekarabi?

För detta lär inte gå obemärkt förbi på dina ”heliga marker”.

JOAKIM SVENSSON

I KORTHET/Panikknappar och stöd

I Sverige har två procent av den vuxna befolkningen spelproblem. Dessa har i sin tur närmare 200 000 anhöriga, varav nästan hälften är barn, som alla lever kring spelberoende. Nyligen skrevs missbruk in i socialtjänst- samt hälso- och sjukvårdslagen. Nu införs dessutom långtgående ansvar på reglerade spelbolag med allt från panikknappar till kunskapsstöd. En viktig fråga som ska tas på allvar.

I KORTHET/Dags att ta ansvar

Sällan har ordet reklamtrötthet känts mer aktuell än i dag. Fotbolls-VM har snart premiär och spelbolagen VRÄKER ut marknadsföring om sin – obekräftade – förträfflighet i tv, i kvällstidningarna, i ”gatupratare”, i flygplan över folksamlingar…ö-v-e-r-a-l-l-t. Konsumenterna börjar bli ordentligt sura och i senaste barometern över förtroendet för spelindustrin rasar kurvorna friskt. Det är på tiden att alla börjar ta sitt ansvar.

CITATET

Att bara skänka bort pengar ligger inte inom ramen för våra kommersiella överenskommelser

Så säger Peter Alling, head of public affairs nordic, på Kindred Group (Unibet) till Travronden på frågan hur de ställer sig till att bidra till hästnäringen efter spelomregleringen

ANNONS


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.