Sveriges ledande travtidning
ANNONS

HNS satsar på arbetsmiljö

Foto: TR BILD
Arkivbild. Foto: TR BILD

Hästnäringens Nationella Stiftelse satsar på arbetsmiljö och Sara Westholm hoppas att travtränarna vill vara med.
I ett samarbete med HNS och Svensk Travsport erbjuder Hästsportens folkhögskola utbildningar inom arbetsmiljö.

Publicerad:

Sara Westholm är ansvarig för arbetsmarknadsfrågor på HNS och använder sig av ordet utvecklingspotential när hon pratar om travsport och arbetsmiljö. Det gör hon efter att fjolårsprojektet Hållbar travsport har gått i mål. Det genomfördes i samarbete med Svensk Travsport och innebar bland annat att travtränarna Oskar Kylin Blom, André Eklundh, Kajsa Frick, Eric Martinsson och Jörgen Westholm hade utbildningsträffar och fick hembesök av förbättringscoachen Åsa-Lina Nordlund och ergonomen Robert Björngard.

Resultatet blev en rad förbättringar som bland annat gällde planering, hälsa och kommunikation.

– En del av problematiken inom just hästsport är att vi lägger mer fokus på hästen än oss själva. Vi kanske tar risker för att ta hand om våra hästar. Vissa är givetvis väldigt duktiga på det här, men andra behöver mer kunskap i arbetsmiljö, säger Sara Westholm.

Vi såg en hel del saker som gick att förbättra

Robert Björngard

Nyss nämnde Robert Björngard fick chansen att se arbetet i stallarna på nära håll.

– Vi såg en hel del saker som gick att förbättra. Generellt finns det mycket att jobba på, men det är inte unikt för travstall. Det finns också en hel del som fungerar bra. Tränarna hade olika förbättringsområden såsom ergonomi, arbetssätt, ledningsstruktur, säger Björngard.

– Ledarskap pratade vi mycket om. Hur är man en god ledare som ser till att personalen känner sig delaktig? Regelbundna platsträffar är något som är oerhört bra för det.

• Vad blev du mest imponerad av?
– Det var nog hela resan som tränarna gjorde. Alla gjorde handlingsplaner att jobba efter. Förstår man helheten i att jobba tryggt och säkert ger det resultat. Inte minst att börja ta hand om sin egen hälsa. Flera av tränarna hade egna mål att förändra livsstilsfaktorer såsom kost, motion och sömn.

• Största förbättringsområdet?
– Det är svårt att identifiera just en sak. Det viktigaste är att man inte försöker ta genvägar utan att man tänker på säkerhet först. En del saker får ta lite längre tid. Som att inte ta ut för många hästar i hagen samtidigt.

Hoppas fler utbildar sig

I dagarna stängde anmälan till en ny kurs på Hästsportens folkhögskola. HNS och Svensk Travsport samarbetar med skolan som utformat en kurs specifikt för travtränare. Fler kurser i arbetsmiljö kommer att finnas tillgängliga under året och Sara Westholm hoppas att fler tränare utbildar sig:

– Många kan säkert uppleva det som svårt och tungt, både att ta sig tiden att vara med och kanske också att genomföra förändringar. Att jobba systematiskt med arbetsmiljö är lagkrav, men det är så klart en väldigt viktig faktor för att vara en attraktiv arbetsgivare och behålla samt få in nya anställda. Det är också dyrt att ha sjuk personal.

– Det vi märker är att när man väl träffas tycker tränarna att det är bra. Det gäller att ta sig tiden och prioritera att vara med. Många av tränarna har gjort flera förändringar efter de här träffarna som de upplever har utvecklat verksamheten.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Taggar i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.