Boden – en unghästbana utan babyrace

BABYRACE. På Bodentravet har drygt 100 B-tränare slutat på två år. Orsakerna kan man börja leta efter, men det här kan vara en av dem.
Banan vill inte göra något för tränare och hästägare som köper och föder upp tvååringar på Bodentravet. Vi som vill träna våra tvååringar i tävlingsmässigt tempo och lägga upp ett träningsprogram går en dyster framtid till mötes.
En majoritet av tränarna och hästägarna vill ha organiserade babyrace under provloppsdagarna på Bodentravet på tisdagar under våren och sommaren. Men det motsätter sig banans sportchef och Norrtravs styrelse. Anledningen är att det konkurrerar med Piteåtravet, som kör sina babyrace på lördagar.
Vi har 14 mils resa tur och retur till Piteå, vilket innebär 500 kronor i transportkostnader och nästan en hel lördag bara för att delta i babyrace.
Det finns cirka 40 tvååringar inom en radie på en mil runt Bodentravet. Vi som inte vill åka till Piteå måste också få möjligheten att träna tvååringarna tävlingsmässigt. För det är ju trots allt på Bodentravet vi ska köra tvååringslopp till hösten.
I vintras gav jag ett förslag till styrelsen på ett babyraceprogram med början i maj i 1.45-tempo och avslut med eventuellt kvallopp i augusti efter sammanlagt tio babyrace. Jag hade fixat sju sponsorer som var villiga att skänka hederspriser till hästägare och tränare till ett värde av 50 000 kronor. Jag skötte om provloppen på banan på 1970-, 80- och 90-talet och då körde vi även babyrace för tvååringar.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
7 juni 2016 Enar Gustafsson

Efter travkarriären: ett ekonomiskt förslag

Fick en idé om hur spelarna och Atg kan bidra till att ta hand om våra hästar när karriären som spelobjekt är över.

17 december 2019 Anders Eriksson

Travets framtid

Publikplatser på de flesta travbanor är för stora och otidsenliga.

13 december 2019 Bengt Welén

prissänkningar

Nu när man sänker priser för oss hästägare är det bara vi som ska betala?

Vad tänker ni travtränare göra?

Sänker ni också våra kostnader eller?

13 december 2019 kulan

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december 2019 Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november 2019 Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november 2019 Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober 2019 Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober 2019 Bo Jondahl

Antalet trav och galoppbanor

Nu är det så att matematik och statistik är inte allenarådande vid "analys" av tingens ordning.

20 oktober 2019 Svante Holmqvist

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti 2019 "Ära de som äras bör"

Sidor