Boden – en unghästbana utan babyrace

BABYRACE. På Bodentravet har drygt 100 B-tränare slutat på två år. Orsakerna kan man börja leta efter, men det här kan vara en av dem.
Banan vill inte göra något för tränare och hästägare som köper och föder upp tvååringar på Bodentravet. Vi som vill träna våra tvååringar i tävlingsmässigt tempo och lägga upp ett träningsprogram går en dyster framtid till mötes.
En majoritet av tränarna och hästägarna vill ha organiserade babyrace under provloppsdagarna på Bodentravet på tisdagar under våren och sommaren. Men det motsätter sig banans sportchef och Norrtravs styrelse. Anledningen är att det konkurrerar med Piteåtravet, som kör sina babyrace på lördagar.
Vi har 14 mils resa tur och retur till Piteå, vilket innebär 500 kronor i transportkostnader och nästan en hel lördag bara för att delta i babyrace.
Det finns cirka 40 tvååringar inom en radie på en mil runt Bodentravet. Vi som inte vill åka till Piteå måste också få möjligheten att träna tvååringarna tävlingsmässigt. För det är ju trots allt på Bodentravet vi ska köra tvååringslopp till hösten.
I vintras gav jag ett förslag till styrelsen på ett babyraceprogram med början i maj i 1.45-tempo och avslut med eventuellt kvallopp i augusti efter sammanlagt tio babyrace. Jag hade fixat sju sponsorer som var villiga att skänka hederspriser till hästägare och tränare till ett värde av 50 000 kronor. Jag skötte om provloppen på banan på 1970-, 80- och 90-talet och då körde vi även babyrace för tvååringar.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
7 juni 2016 Enar Gustafsson

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Ändra i reglementet nu!

Blir nog svårt att hantera om enskilda banor i framtiden får ta beslut om vilka kuskar ska få tävla där eller inte. Huruvida Svensk Travsport kan och ska döma för förseelser utomlands lämnar jag ti

10 maj Micke Hansson

Ett stort fång rosor till Halmstadtravet

Jag vill ge Halmstadtravet ett stort fång rosor för att de portar djurmisshandlare. Det vi såg i Italien ska inte vara välkommet någonstans. Tyvärr ger jag samtidigt rejält med ris till ST, alla no

8 maj Danne travspelare och djurälskare sedan länge

Rättvist, hästhälsa och förtroende för hästsporten

Alla vill vi väl att hästarna skall må bra som tävlar på våra banor och att alla tävlar på samma villkor? Men hur ser verkligheten ut? Vi ser drivningar på olika håll som ej är positiva.

3 maj Bengt Welén

Sidor