Klasskamp eller provinskamp

Östergötlands Travhästägare­förening har som bekant anmält utträde ur Travhästägarna. Vi är dock alltjämt anslutna. Avgiften är betald till och med årsskiftet och sedan kommer det avgörande beslutet att tas vid årsstämman våren 2018. Vi vill därför påpeka att vi på intet sätt stöder ett par av Anders Jonssons (Travhästägarnas?) uppfattningar och värderingar uttryckta i insändare i Travronden.

I vår förening är såväl företagare, finansmän som löntagare välkomna. Det betydelsefulla är det som vi har gemensamt, kärleken till hästen och travsporten. I den mån vi kan förbättra villkoren för hästägare gäller det därför alla. Med tanke på de stora underskott hästägandet innebär ska vi väl vara ödmjuka inför varandra och inse symbiosen mellan liten och stor. Vad som händer på Solvalla, Åby och Jägersro är helt avgörande även för alla andra. För att rädda en tynande travsport är det därför naturligt att kraften och ledningen för en räddnings­aktion kommer ifrån där hästar och hästägare i huvudsak finns.

Representation är ett nyckelord. Vi kan le åt det låga valdeltagandet i USA och representationen i det samhället. Problemet är dock betydligt större i Sveriges travhästägarevärld. Mer än hälften är över huvud taget inte ens medlemmar i en hästägareförening. Vad blir så kvar utan Solvalla, Mälardalen och Östergötland? Lägger vi så till att Travhästägarna som organisation har 3,5 procent av rösterna i ST:s fullmäktige inses problemet. Slutsatsen blir att vi behöver ett helt nytt tänkande där de som står för finansieringen, förutom spelare, styr svensk travsport. En liten parentes, spelarna får tillbaka drygt 70 procent av sina insatser och hästägarna drygt 20 procent!

Att lägga ner banor är inget självändamål. Utvecklingen efter millennieskiftet har dock lett till minskat hästägande och därmed betydligt färre hästar, en utveckling som fortsätter i vart fall till åtminstone 2021. För att lösa problemet idag transporteras hästar till banor där underlag för tävlingar är starkt begränsade. Dessa transporter kommer att öka i takt med lägre antal tävlingshästar, prognosen fram till 2021 är hundraprocentig, om vi fortsätter som nu.

Som exempel kan nämnas Mantorps tävlingar den 25 september. Hemmahästarna utgör 36 procent, vilket är en relativt bra siffra. Andra banor i Mellansverige har veckan före legat på 17-27 procent, undantaget Solvalla med 49 och 70 procent. Gästhästarna till Mantorp reste drygt 3600 mil till en kostnad av cirka

150 000 kronor, vilket motsvarar mer än 20 procent av kvällens samlade prissumma. Tvååringarna, sex stycken, reste 300 mil för 12 000 kronor och tävlar om 46 000! Kostnaderna för tränare, skötare och kuskar är inte inräknade. Kanske än värre är att hästägarna, som betalar, stannar hemma. Slutsatsen blir därför att en bana med få egna hästar knappast kan överleva på sikt. Detta blir en konsekvens av misskötsel av häst­ägare! Vi vill inte lägga ner banor! En lösning på att hela Travsverige skall leva är att använda Hoting/Lyckselemodellen där de ideella krafterna stöttas.

Det finns fortfarande människor i Sveriges som backar upp travet såväl ekonomiskt, som med ideellt arbete. Alla räknas och är viktiga!

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
6 oktober 2017 Sonny Carlsson och Torbjörn Ylvén, Östergötlands representanter vid Travhästägarnas ­ordförandekonferens i augusti

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor