Sluta förminska Solvallas betydelse

Anders Jonsson attackerar Solvalla i en ­insändare i Travronden nummer 75/2017. Han är inte direkt blyg utan påstår fräckt att huvudstadens hästägarkår bygger på finansmän och företagare och saknar folklig förankring. Som både nytillsatt och nyavgången ord­förande i Travhästägarna instämmer vi med hans insikt att han har misslyckats med sitt uppdrag att nationellt ena travhästägarna. Med en sådan snedvriden bild av hästägarkåren vid huvudstadsbanan kan ingen lyckas, särskilt inte om man ska göra det med andras hästar. Att förminska människors framgångar är inte rätt sätt att ena och rekrytera hästägare.

Vi har i brev och mail till RST/Travhästägarna visat på verklig orsak och verkan till varför vår förening, Mälardalens och nu även Mantorps, lämnar centralförbundet. Orsakerna är flera. Här vill vi nämna representationen. Våra föreningsmedlemmar representerar nästan hälften av landets proffstränade ung- och starthästar. De finns i träning från Jägersro i söder till Boden i norr, samt även Romme, inte att förglömma. Våra föreningar har upp emot 75 procent verksamma hästägare av totalt cirka 1700 medlemmar.

Solvalla ska ha ett starkt inflytande över sporten. Vår banas betydelse för sportens utveckling kan inte ifrågasättas. Vårt upptagningsområde står för cirka 40 procent av vad spelet bidrar med till sporten. Ser vi på hästinnehavet inom Solvallaräjongen, och dess betydelse för uppfödning och tävling, borde ingen heller ifrågasätta att Solvalla ska tävla om mer pengar, än mindre samtycka till att vi bör vara ledande inom travpolitiken.

Så som travdemokratin är uppbyggd, både inom RST och inom ST, är huvudstadsbanan istället utmanövrerad, främst genom att en snedvriden mandatfördelning skapat en konstlad maktordning. Mot bakgrund av Travsveriges brist på nya häst­ägare, och vetskapen om att hästpopulationen minskar, är det hög tid att samla hästägarna och göra det i en ny modell. Att den nuvarande inte fungerar beror bland annat på bristande ­legitimitet. Att trovärdigt företräda hästägarna blir omöjligt när centralförbundets avgångne ordförande väljer att ställa stora banor mot de mindre. Annorlunda uttryckt ställer han de banor som fortfarande har en hästpopulation mot dem vars nyrekrytering inte längre fungererar. Om landsbygden inte samlar nya hästar borde sporten glädjas när staden faktiskt gör det.

Ändå ifrågasätts Solvalla hela tiden, främst av förespråkarna för ”Hela Travsverige ska leva”- kampanjen, som varit tongivande inom travpolitiken i alltför många år. Anders Jonsson är en stark företrädare för den politiken och i sin insändare beskyller han vår förening för att vilja lägga ned banor.

Lyssna på oss Anders Jonsson! Det betyder inte alls att vår förening vill lägga ned banor. Vi vill att alla banor ska leva, men av egen kraft. En sport kan inte leva utan framgång. Ingen, inte ens vårt centrala häst-

ägarförbund, ska behöva leva på STs bidrag eller med hjälp av medlemmar som inte längre är hästägare.Det måste bli ett slut på att förminska Solvalla och banans betydelse. Det är runt våra storstadsområden som den moderne hästägaren finns. Tillsammans med andra banor, som klarar sin egen rekrytering av aktiva hästar och hästägare, ska Solvalla leda travsportens utveckling. Det är med stor oro vi ser på när ST i sitt tävlingsprogram inför nästa år bidrar till landsomfattande söndring istället för att samlas kring våra starka och lönsamma banor. Vi kan inte göra svag starkare genom att göra stark svagare. Låt de storbanor som bidrar till utvecklingen också ta ansvar för den.

Vi välkomnar alla hästägare direkt, eller indirekt genom sina föreningar, till en nystart av en nationell hästägarerepresentation.

Det demokratiska inflytandet ska bestämmas av antalet ägda hästar uppsatta på träningslistorna enligt principen en häst lika med en röst och våra företrädare består av häst-

ägare.

Solvalla Hästägarförening genom

Ewa Silfverberg Liljeros och Björn Damm

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
24 september 2017 Ewa Silfverberg Liljeros och Björn Damm

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor