Svar till Quicklund: Krav utan tanke

Quicklund ansvarar för Östersund och försöker helt naturligt att hitta lösningar som är bra för sin hemmabana. Tyvärr så får hans förslag stora konsekvenser för andra banor. Att flytta E3 enligt hans krav är både förhastat och dumt.

E3, som är Sveriges största serie för treåringar är den första stora mönstringen av varje årskulls treåringar. Till våra kval ca två veckor före finalerna har vi 100-140 hästar anmälda tillsammans i de två klasserna, det gäller för såväl korta som långa E3. För att ge så många som möjligt chansen kan helt enkelt inte kvalen tidigareläggas. Treåringarna måste få tid till förberedelse. I Quicklunds förslag kommer kvalen att gå i mitten av maj. Tur att de som planerar travdagarna (ST) tänker mera på djuren än på enskilda arrangemang.

En styrka med E3 är just att flytta runt med kval, finaler och revansch. Det förtjänar att påpekas att E3-banorna står på egna ekonomiska ben. E3 är inte med i sommartravet, E3 får inget extra arrangörsbidrag som flertalet banor i Sommartravet får. Vad vi kan utläsa av Quicklunds förslag ska han ha såväl extra pengar som möjligheten att flytta runt andra banors stora dagar.

E3 ligger bra där det ligger men borde bli en del av sommartravet och då erhålla samma extrapengar.

Fakta om E3

E3 arrangeras på sex banor: Bergsåker, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Romme och Örebro vad gäller försök och finaler. Arrangemangen flyttas runt enligt ett fastlagt schema. En nyhet från och med i år är att en av Revanscherna körs på Kalmar.

Utöver insatser från hästägarna så satsar de deltagande banorna varje år 650 tkr, vilket ger 3,9 milj.

2016 delades 13,4 milj. ut i prispengar.

Tommy Ljunggren,

f.d. Travbanechef GävleborgFotnot: Jan Quicklund, vd på Östersundstravet, vill kommentera Tommy Ljunggrens svar.

– Jag har aldrig varit ute och krävt efter mer pengar, eller någon flytt heller för den delen. Det hela var ett förslag på en journalists fråga kring hur jag såg på tävlingsdagen vi har med Jämtlands Stora Pris. Det är stor skillnad på förslag och krav, enligt mig. Jag förstår att alla förslag har konsekvenser för någon och därför är det viktigt att diskutera och komma fram till någon vettig slutsats. Men än en gång, det hela ska ses som ett förslag, inte ett krav, säger Quicklund.

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
13 juli 2017 Tommy Ljunggren

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Hur skall vi föryngra travpubliken ?

Medelåldern på travpubliken höjs sakta men säkert. Det är ett stort problem. Hur ser det ut om tio år om inte nya satsningar påbörjas omgående?

17 juni Bengt Welén

Öppet brev till ST:s styrelse

Till Svensk Travsports styrelse

13 maj Anne Haglund, leg. veterinär med specialistkompetens i hästens sjukdomar och medlem i Skånska Travsällskapet

Sidor