Vem äger rätten att företräda hästägarna?

Det finns ett stort egenintresse för Svensk Travsport att visa upp en enad front när nya satsningar görs. Det mest iögonfallande är kanske när Pokalårets överenskommelse träffades, vilken officiellt backades upp av intresseorganisationerna RST, TR och ASVT.

Efter uppgörelsen stormade det en del inom hästägarorganisationen RST, där röster höjdes om att RST tagit ett egenmäktigt beslut när man, utan kännedom om hästägarnas utfall, ställde landets hästägarkår bakom Pokalåret. Konsekvensen blev att två av landets största hästägarföreningar valde att lämna RST, då man ansåg att hästägarnas intressen inte tillvaratagits på bästa sätt.

Mälardalen och Solvallas avhopp innebär att RST tappat slagkraft och, idag har RST (en kvalificerad uppskattning) endast ca 2500-3000 medlemmar. I det närmaste en halvering på några få år. Antalet hästar som RST representerar är gömt i dunkel, men en handfull storhästägare äger sannolikt fler hästar än vad hela RST medlemsregister kan uppvisa. Ändå är RST hästägarnas officiella representant. Det är hög tid att ställa frågan om Svensk Travsport även i fortsättningen ska ha möjlighet att hävda att man har hästägarnas stöd, trots att förhandlingsparten RST endast representerar en minoritet av hästarna?

Samtidigt som det blev känt att Solvalla var på väg att lämna RST, ökade Svensk Travsport sitt ekonomiska stöd till RST. En situation som knappast är gynnsam för den part, som förvisso har samma mål som bidragsgivaren, men ska företräda andra intressen. Nu kommer meningarna säkerligen gå isär varför ST valde att öka bidraget, men faktum kvarstår och här får varje enskild hästägare bedöma lämpligheten av beroendesituationen.

Nu har RST fått såväl ett nytt namn (Travhästägare), som en ny ordförande. Dock är besättningen i styrelsen i stort sett densamma som, utan dokumentation backade upp Pokalåret.

Hästägarna sitter med facit i hand efter Horizont 2017 och, nu även med synnerligen diffusa besked om Pokalåret och dess utformning och fortlevnad. Då väljer Svensk Travsport att flytta fokus mot en ljusnande framtid via Pegasus 2020 och det nya Licenssystemet. Det är svårt att blunda för hur ST´s styrelse och ledning återigen ”sparkar fram bollen” mot en ny rosaskimrande framtid – en framtid vi hästägare jagat i alltför många år och aldrig verkar komma ikapp.

Hästägarna behöver en ny stark företrädare, där de stora hästägarna kliver in på arenan och tar tag i taktpinnen och blir motpart / förhandlingspart med / mot Svensk Travsport. Pokalårets överenskommelse, historiken och utvecklingen visar tydligt att det behövs en ny professionalism från hästägarhåll. Den goda viljan räcker inte längre - då kommer hästägarna även i fortsättningen vara hänvisade till ”det som blir över”.

Gunnar Stelius, f.d. styrelseledamot RST

Detta är insänd text till Travrondens redaktion. Skribenten svarar för fakta, analys och ställningstagande.
14 maj 2017 Gunnar Stelius

Kastade tomater

Som Örebroare i stort sett uppvuxen på Mariebergs läktare under 60- och 70 talet, och med ett fortsatt brinnande intresse för svensk travsport, har turerna kring Örebrotravet varit intressanta att

3 december Olle Boback

Publiken tillbaka till banorna

På sociala medier cirkulerar bilder från travsporten förr i tiden.

16 november Göran Nordin

NÄT: "Travsportens läge är utomordentligt allvarligt"

Nationell samverkan för Ägare av Travhästar, NÄT, har genomfört sitt årliga rådslag lördagen den 9 november och konstaterar att travsportens läge är utomordentligt allvarligt och utmaningarna är må

11 november Nationell samverkan för Ägare av Travhästar

Centralisering av banornas arbete – en bra tanke av ST!

Det är hög tid att Svensk Travsport, ST, tar ansvar för proppskrivandet.

25 oktober Patrik Jacobsson

Replik till panelens svar om International Trot

Jag tror att samtliga medlemmar i Travrondens panel (i nummer 42) har missförstått loppet i Yonkers. Det är inte ett VM – utan loppet heter International Trot och det är precis vad det är.

23 oktober Bo Jondahl

Uppmärksamma de sulkyartister vi själva har

Jubileumspokalskvällen blev en njutning för alla oss som älskar god travsport. Och vi fick inte bara se god sport, utan trav i världsklass, med förstklassiga djur, satta i toppförfattning av hängiv

16 augusti "Ära de som äras bör"

Hur kan Anna inte unnas en sekund i trav-TV?

Som så många gånger förr slår min fina vän och kollega samtliga stortränare, som gjorde sig mödan, med sin fine Rafiki Fri.

11 juli Klara Dahlgren, Örebro

Vi spelare vill ha V75 14:30 nu

Måste vi travtippare gå ihop och bestämma oss för att ge fasiken i att spela V75 några veckor framöver för att vi ska få tillbaks den humanare starttiden 14:30? Jag tror det är det är det enda som

8 juli Trav

V75 14.30

Om det blir 100 miljoner mindre i omsättning vad spelar det för roll?

5 juli Tc

Travprogram till Norrland – ett stort problem

Sedan början av år 2018 har alla prenumeranter av travprogram bosatta i Norrland noterat att postgången blivit minst sagt opålitlig.

19 juni Ingemar Sterner, Brunflo och Örjan Eriksson, Östersund

Sidor