Sveriges ledande travtidning
ANNONS

”Doctorns” sköna seger: ”En fröjd att köra”

Foto: LARS JAKOBSSON/TR MEDIA
Doctor Doxey Zenz vann årets första lopp i ren utklassningsstil. Foto: LARS JAKOBSSON/TR MEDIA

Han hade inte vunnit på hela året, men den här gången kunde Hagmyrens Mathias Andersson göra segergest långt före mållinjen. Doctor Doxey Zenz tog en av årets mest överlägsna segrar på Solvalla.

Publicerad:

Han gick till final i Europaderbyt som fyraåring och i fjol blev det bland annat segrar i försök och final i Klass I. Förutom en andraplats i Axevalla Maraton (100.000 kronor) har Doctor Doxey Zenz (e. Donato Hanover) dock haft ett magert 2019. Men i onsdags på Solvalla var det äntligen dags för honom att få besöka vinnarcirkeln igen. Detta efter att ha matchats stentufft i bland annat gulddivisionen.
– Vi har haft mycket stolpe ut med honom under det här året. Samtidigt är det en väldigt speciell häst, men när det är hans dag kan Doktorn hur mycket som helst, berättade Mathias Andersson.

I det här stayerloppet över 3140 meter (V86-6) körde Andersson tidigt till spets och gjorde sedan sitt eget lopp där framme. Första 2000 öppnades efter 1.16,0 och då var det ingen som var i närheten. Inte heller efter 13,0 sista 500. Det här motståndet visade sig verkligen lämpligt för Doctor Doxey Zenz, som vann ”med hela upploppet” på 1.14,7/3160 meter.
– Det var en fröjd att köra hästen i kväll. Jag hade rycktussarna kvar och han kändes helt okörd, fortsatte Mathias Andersson, som blickar lite mot Frankrike:
– Det är möjligt att vi åker till Frankrike direkt efter den här starten, han har fina lopp där. Men det kan bli starter här hemma istället eller vila om han skulle visa sig lite sliten efter det här.

Örjan Kihlström avgjorde i princip kuskligan på Solvalla genom sin V86-dubbel. Segermedicinen med både Roger Walmann-tränade Ti Punch Broline (e. Muscle Massive) och Stefan Melanders Vincent Chase (e. Revenue) var smygresa i vinnarhålet.
– Ja, det löste sig optimalt med båda hästarna. Ti Punch Broline har fått mycket pengar på sig och befinner sig i en tuff klass. Därför krävs det lite klaff som i dag för att hon ska vinna. Vincent Chase är lite humörbetonad, men den här gången gick han bra ända in i mål.
Med fem segrar före tvåan Jorma Kontio i Solvallas kuskliga ser det onekligen klart ut för Kihlström. Bara annadagsfinalerna återstår, där Jorma kör åtta hästar.

Den fjärde V86-segern på Solvalla ordnade Kaj Widell bakom Ola Åsebö-tränade fyraårsstoet Diamond's Sweetly (e. Blue York Yankee). Här var det spets och slut som gällde och det handlade faktiskt om hästens första seger i 16:e starten.
– Det kändes klart redan i sista svängen. Hästen gick fantastiskt bra senast jag körde honom och fungerade ännu bättre i dag sedan vi ändrat lite i utrustningen. Hon var nog också gynnad av att gå i spets, sade Widell.

Robert Bergh plockade ut sin segermaskin Van Gogh Z.S. (e. Love You) i ett sprinterlopp (V86-7) på Åby och efter ”missen” senast på Bergsåker blev det full pott igen. Femåringen tog nionde segern 13.e starten. Detta sedan Robert Bergh givet hästen en resa i andra ytter och hittat de rätta ryggarna fram till upploppet.
– Han kom nyligen från Norrland, lite långhårig och med tre månader på brodd. Han klarade den omställningen också och är en riktig löphäst, kommenterade Bergh.

Peter Arnqvist skrällde rejält med familjehästen Livi Joy (e. Sand Vic) i B-tränarseriens finalomgång (V86-3). Detta efter en perfekt resa i vinnarhålet och ut i utgången av sista kurvan.
– Allt måste vara på hans villkor och han kan galoppera när som helst. Jag pratar med honom under hela loppen för att försöka få honom på rätt humör. Segergest vågar man inte göra förrän linjen är passerad, berättade Arnqvist.
Det var Livi Joys första seger för året i sjätte starten.

Henriette Larsen ordnade årets 45:e kuskseger när hon spurtade till vinst från tredje ytter i V86-inledningen bakom Peter Untersteiner-tränade Shutupandscratchme (e. Make It Happen).
– Hästen var i bra ordning och gjorde ett fint lopp. Han fick ändå göra en hel del eget jobb sista halvvarvet, sade Larsen.

Mads H Nielsen är numera tränare i Danmark och tog en säker spurtseger från tredje ytter med Epos Östervang (e. Wishing Stone) i V86-5.
– Det känns jättestort att ta min första tränarseger här på Åby. Hästen har varit lite trög, men han blir allt bättre, sade Nielsen.

Ingen klarade åtta rätt på V86, utan redan efter fem avdelningar var det jackpot. Sjuorna gav hela 306.947 kronor och sexorna 5.393 kronor. Jackpoten går vidare till Solvalla och Bergsåkers delade V86-omgång på nyårsdagen.

ANNONS

Ämnen i artikeln



Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.