Sveriges ledande travtidning
ANNONS

Magnus – glödhett namn

Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD
Magnus O Jonsson ordnade en dubbelseger på Ovalla. Foto: MICKE GUSTAFSSON/TR BILD

OVALLA V4/V5 Magnus var namnet för dagen när Ovalla på midsommardagen hade sin årspremiär.

Publicerad:

Det var blåsigt och kallt, även om termometern visade tvåsiffrigt men drygt 2 000 personer sökte sig i alla fall till premiärtävlingarna i Oviken. Jag vet inte om föräldrarna till Magnus A Djuse och Magnus O Jonsson visste att namnet ”Magnus” är ett latinskt  tilltalsnamn med betydelsen ”den store”, men de levde i alla fall upp till sitt namn den här dagen.
När Travronden berättade om familjen Djuse i Vinternumret 2013 så hade morfar Sven Häggman sett något när 13-årige Magnus A körde lopp med dubbla piskor på studsmattan hemma på gården.
– Jag tror han blir värst av dom, sa morfar Sven, då med ett illmarigt leende.

Frågan är om inte morfar får rätt i sina funderingar för Magnus A är en lärling med stora framgångar. Hemma i Östersund ligger han närmast ledaren Ulf Ohlsson i ligan och på Ovalla var det snudd på en trippelseger under dagen. In Disguise galopperade bort 40-talet meter från start, men var ändå med på målfotot när Magnus O Jonsson fick fart på Calibrate till slut och spurtade snabbt till en knapp målfotoseger med tre hästar på linje över mål. Av bara farten fortsatte Magnus O Jonsson med att en överlägsen seger med 31-oddsaren Björnivar, som tog över på slutrundan.

Bionicle Man har tänt till ordentligt i sommar och sedan Magnus A smart ryckt fram till rygg på ledaren inför slutrundan var det en perfekt position för att plocka ner Dex Dynamite åkandes till slut. Sedan gällde det att köra felfritt med Imakeittheeasyway i sista loppet och när han laddade med en slutrökare på sista rundan så hade inte ledande Prince S.W. något svar.
– Jag har nog aldrig vunnit så här lätt någon gång, sa Magnus A efter segern med Bionicle Man. Kvick i benen och enkel att köra.
Bakom Bionicle Man finns makarna Molinder från Junsele, där 79-årige Kurt står för träningen. För dagen den ende travamatören i Junsele och nu ståtar Bionicle Man med två raka segrar.
– Det var frugan som lurade in mig på det här när vi flyttade från Strömsund och tog över hennes hemgård i Junsele. Jag hade varit byggnadssnickare och aldrig hållit på med några hästar tidigare. Nu har vi hittat en bra kusk som kör vettigt och inte hittar på några dumheter. Hästen måste ha fyra, fem lopp i kroppen varje år innan han hittar formen. Nu är han där och det är ju gammal fin Nylanderstam i honom genom stammodern Express Girl, som har sin främsta avkomma i miljonärskan Serena, berättade Kurt.

Trots dagens tävlingar hemma på Leangen så fanns Arne Nielsen och Atle Solhus på plats till premiären i Oviken. Arnes Minifaks galopperade bort segerchanserna, men revanschen kom med Jardar som börjat att betäcka i år och då har formen också kommit. Han lämnade konkurrenterna rejält på efterkälken på slutrundan. Arne fick sedan låna Assault av Daniel Wikberg och trots positionen utvändigt om ledande Arrivederci klev han bara undan till slut. Atle Solhus hade sedan uppvisning med sexårige Eik Odin som vann på 1.28,77/2 100 meter i årets andra start. Detta efter att ha vilat under hela femåringssäsongen.

Hemma i Trondheim är det fortfarande inte klart hur framtiden skall se ut. Banan på Leangen är såld och inom ett år kan byggnationerna av bostäder vara igång. Samtidigt är det inte klart med det tilltänkta området i Malvik. Ännu har inga beslut fattats hos kommunen och travsporten går en mycket oviss framtid till mötes i Tröndelagen.
– Det är inte alls någon bra stämning inom tröndersk travsport för dagen. Banan är såld innan det är klart med någon ersättningsmark och om det nu blir Malvik så är det mycket som talar för att det bara blir en racingbana och då hade vi väl lika gärna kunnat behålla Leangen, sade Atle Solhus lite uppgiven efter alla turer som varit kring Leangens vara eller icke vara de senaste åren.


LIRA NÄSTA GÅNG
Qvarting är en hårding som vinner snart igen. Galopperade på frammarsch i sista svängen men hann ändå fram till andraplatsen efter ett starkt upplopp.

Alla vinnarna på Ovalla:

Lopp 1: Sicilia I.E. (e.Juliano Star) – Jenny Björk
Lopp 2: Väskinge Hjalmar (e.Järvsöviking) – Robert Skoglund
Lopp 3: Calibrate (e. Giant Neo) – Magnus O Jonsson
Lopp 4: Björnivar (e.Månprinsen A.M.) – Magnus O Jonsson (Maria Rönning)
Lopp 5: Bionicle Man (E. Heart Boy Laday) Magnus A Djuse (Kurt Molinder)
Lopp 6: Jardar (e.Nordli Svarten) – Arne Nielsen
Lopp 7: Assault (e.Weingartner) – Arne Nielsen (Daniel Wikberg)
Lopp 8: Eik Odin (e.Moe Odin) Atle Solhus (Geir Eikli)
Lopp 9: Imakeittheeasyway (e.Andover Andover) – Magnus A Djuse (Anna-Lena Göransson)

INGEMAR STERNER

ANNONS

Ämnen i artikeln


Så jobbar Travronden med journalistik

Uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor på vår information och att vara på plats där det händer. Vi följer de Pressetiska reglerna och vår nyhetsjournalistik ska präglas av trovärdighet och opartiskhet.